Helena-Reet: Allan 37 (idéer för snacks på födelsedagsbordet!) + 5 LEDIGA DAGAR, som användes för fyra ädla och trevliga ändamål

Helena-Reet: Allan 37 (idéer för snacks på födelsedagsbordet!) + 5 LEDIGA DAGAR, som användes för fyra ädla och trevliga ändamål

NordenBladet – Den 27 juli firade vi Allans 37-årsdag i vår trädgård i en liten familjekrets. Jag tillbringade 5-6 timmar med att förbereda snacks och maträtter, eftersom jag ville duka festbordet själv till 100 %. Hemlagad mat gjord med hjärtat är helt enkelt så god 🙂 Det mest fascinerande är enligt mig den fina serveringen och dekorationen! Jag gillar att man kan äta mat med ögonen också. Så för mig var den viktigaste presenten ett festbord och den så kallade riktiga gåvan var ett stort lyxigt pokerset med 1 000 laserpokermynt.

Varje gång inför en födelsedag eller något annat tillfälle går dussintals tankar om organisation genom kvinnors huvud: Vad ska man ha på bordet? Hur och var kommer bordet att dukas? Vilken budget kommer att användas? Kommer maten att beställas från ett cateringföretag eller kommer den att tillagas hemma? Finns det en valmöjlighet för dem som äter mycket och dem som är oroliga för sin figur osv.…?

Den här gången kommer jag med nya recept för smårätter. Jag fyllde till exempel Floras saltade salladskorgar med fetaost, paprika, oliver och basilika, och Linkosuos små och krispiga knäckebrödsbitar blev också mycket goda. Jag garnerade dem med körsbärstomater, gräslök och dill samt med marinerade gurkor, dill och röda vinbär. Mmmmmmm… Förresten kostar dessa otroligt små knäckebrödskorgar ungefär 1,20-1,50 euro styck när de beställs… Johhaidii, jag är antingen fattig eller för snål för att betala så mycket pengar för en enda munsbit… hahaha. (Inte för att det är mycket billigare att göra det själv… men den är ändå hemgjord och det är coolt) 😀

(bloggen fortsätter efter bilderna från födelsedagsmenyn)Barnen tillbringade 5 dagar och 4 nätter i Saaremaa (29 juli-2 augusti).

Den tiden användes mycket aktivt för fyra ädla och trevliga syften:

1) Läsning
Jag köpte tre nya böcker i Apollo-bokhandeln, som jag redan har börjat läsa och studera. Två böcker publicerade av tidningen Äripäev:s bokklubb: den estniskfödde professionella börsspelaren, utbildaren och psykiatern Dr Alexander Elders bok Att spela på börsen som yrke (38,95 euro) och Burton G. Malkiel’s Tillfälligt äventyr på Wall Street – Strategi för framgångsrika placeringar genom tiderna (41,95 euro). För det tredje Investeringsframgångens principer av Kristjan Liivamägi, Tõnn Talpsepp och Tarvo Vaarmetsa (39,95 euro), som driver webbplatsen Rahaedu.ee och är superbegåvade och inspirerande författare inom bank-, finans- och investeringsbranschen.

Som lättläsning valde jag något som dagens unga människor läser. Jag ville se vad Estella Elisheva (16) hade lånat på biblioteket. Jag läste Colleen Hoovers bok Hopplös och började med Holly Blacks bok The Cruel Prince.
2) Arbete i trädgården
Vi klippte gräset, avslutade med en trimmer, tog bort ogräs, fällde flera träd (ett äppelträd och en gammal tall) och rensade en av svarta aronia häckarna i mitten av trädgården och några buskar. Det var en vansinnig mängd material att bränna, plus att en del av grenarna måste hackas till flis och de större stammarna får ligga och torka – vi kommer att göra rustika möbler till oss själva en vacker dag. Allan kapade, mättade och impregnerade det virke som var reserverat för ramarna till husets fönster. Vi vill isolera fönsterkarmarna och sedan lägga nya brädor runt fönstren. Mycket arbete utfördes och det blev även mycket nytt arbete att göra – till exempel en hög med stubbar som skulle röjas upp. Nu funderar jag på om jag ska hyra eller köpa en egen flishuggare (kompostkvarn) för att göra brännbart material av kvistar i trädgården.

Psssst! Att bo på landet är oändligt roligt, men också tidskrävande och dyrt! En stor trädgård kräver mycket arbete 😀 hahaha…

3) En lugn trading
Aktiemarknaderna är mycket fascinerande… fortfarande… Det är otroligt vad till exempel nyheten om att Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, ska besöka Taiwan kan göra. Marknaderna föll, sedan var det lugnt och i ett tillstånd av förväntan, och efter nyheten om en “lyckad landning” började de rusa uppåt igen…

De största affärerna gjordes med Roku, Inc (ROKU), Intel Corporation (INTC) och både amerikanska NasdaqGS (COIN) och Coinbase Global, Inc (1QZ.DE) som finns på den tyska börsen i Frankfurt. Det gjordes många vågor på Intel och i dagsläget finns det 850 aktier därifrån – eftersom det är ex-dividenddag i morgon. Normalt föredrar jag spekulation, dvs. vinst mellan de två (köp billigt, sälj dyrt). Innan utdelningen bekräftas brukar aktierna stiga och jag föredrar alltid att sälja före utdelningen (det är alltså den normala marknadssituationen)… men dagens marknad är allt annat än normal). Samtidigt är risken diversifierad – antingen säljer man högt eller tar utdelning. Intel betalar 3,95 % i år… det hjälper även det 😀 Jag tittade på Uniper (UN01.DE) med hjälp av Yahoo Finance, Avantor, Inc (AVTR) och med hjälp av CoinMarketCap.com en stor mängd krypto.

Jag har ingen tidigare erfarenhet av kryptohandel. Jag har investerat i kryptoplattformar, men inte i krypto i sig självt. Nu har jag bestämt mig för att börja göra det. Jag öppnade ett Coinbase Pro-konto och köpte följande kryptovalutor för 1 500 euro till att börja med: ApeCoin (APE), Dogecoin (DOGE), Filecoin (FIL), Shiba Inu (SHIB), EOS (EOS), OMG Network (OMG), Chiliz (CHZ), Polygon (MATIC), Cardano (ADA), Gala (GALA), ARPA Chain (ARPA), The Graph (GRT), SKALE Network (SKL), XYO (XYO), Rally (RLY) och Stellar (XLM). Det finns fortfarande en del beställningar som inte har genomförts: Polkadot (DOT), Tether (USDT), Liquity (LQTY) och Mirror Protocol (MIR).


📌 OBS! Den information som tillhandahålls ska inte tolkas som en investeringsrådgivning, investeringsrekommendation eller någon annan investeringsverksamhet eller kompletterande investeringstjänst. Investeringar innebär risker, marknadsvärdet på en investering kan stiga eller falla, och det finns ingen garanti för att värdet på en investering kommer att vara oförändrat eller öka. Tidigare resultat är ingen garanti för framtida avkastning. Innan du fattar ett investeringsbeslut bör du noggrant läsa igenom produktens villkor och annan relevant information, inklusive prospektet och andra dokument för den valda fonden/aktien, samt de risker som är förknippade med investeringen. Det kan finnas skatteplikt i samband med investeringen. Om du har några frågor bör du kontakta kundtjänst på din bank eller din egen skatte-, finans- eller juridiska rådgivare.

 

4) … och många andra trevliga aktiviteter 😜🥰.

Det var allt för tillfället! Kramar!

Läs också mina tidigare blogginlägg (alla inlägg kan läsas på fyra språk – estniska, finska, svenska och engelska!) 🙂

Läs också mina andra färska blogginlägg:
Helena-Reet: En överraskning från Allan, min favoritaktie just nu, ett mer energieffektivt hem och juli månad i trädgården!
Helena-Reet: 11 VISDOMAR SOM jag skulle rekommendera mig själv i dag på kvällen före min 19-årsdag… OCH svaret på frågan “Skulle jag välja dig eller 10 miljarder euro?”
Helena-Reet: BÖRSFÖRETAGENS kollaps & mina TRE gyllene regler för Day trading + diverse sommarprat 🙂
Helena-Reet: i Tartu, Saadjärve, Räpina och Viljandi
Helena-Reet: Allans mor på besök + midsommar med föräldrarna
Helena-Reet: Estella Elishevas skolavslutning för 9:e klass vid den judiska skolan i Tallinn + FOTOGALLERI!
Helena-Reet: Att njuta av livet är alltid det viktigaste för mig + några bilder från barnens födelsedagar och en liten trädgårdsblogg!


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory