Norge: Mångmiljonären och fastighetsentreprenören Bjørn Hanevik har beordrats att avlägsna illegala kajer och ett garage från sin fastighet i idylliska Åsane i Bergen

Norge: Mångmiljonären och fastighetsentreprenören Bjørn Hanevik har beordrats att avlägsna illegala kajer och ett garage från sin fastighet i idylliska Åsane i Bergen

NordenBladet – Den inflytelserike norske investeraren och affärsmannen Bjørn Hanevik, som är verksam inom fastigheter, hotell, restauranger och finans genom sitt helägda bolag Bergen Harbour Group, har hamnat i konflikt med Bergens kommun. Plan- och byggavdelningen i Bergen kommun inledde förra året en utredning mot Hanevik. Nyheten rapporterades först av Bergens Tidende (BT).

Kommunen utfärdade ett order om att återställa trappkonstruktionen, minska storleken på garaget och demontera två vågbrytare på 110 respektive 170 kvadratmeter.

Hanevik, som har ett bra läge på denna, en av Norges dyraste kuststräckor, motsätter sig kraven och hävdar att ingenting har byggts olagligt.

“Problemet är att allt byggdes 1981 och 1982. Det fanns en korrespondens med den dåvarande ägaren om byggnationen, som kommunen inte har tagit hänsyn till i den här processen. För vår del har vi bara bevarat det som har funnits sedan övertagandet”, säger Hanevik till Børsen.

Hanevik säger att kampen mot kommunens beslut har tagit mycket tid under de senaste två åren och att hela kravet kom som en chock för honom.

Enligt BT:s uppgifter har kraven lett till att ärendet nu går vidare till politisk behandling. Settebyråd Ruth Grung (Ap) anser också att vågbrytaren bör tas bort. Hon motiverar detta med strandskyddet och pekar på att vågbrytaren inte har något naturligt samband med terrängen och fastigheten.

Hanevik försäkrar Børsen att han inte är nöjd med situationen och vill tillbakavisa alla påståenden som riktas mot honom.

“Vi måste få fullt genomslag. Den stora frågan är vad som hände 1982 och 1983”, säger han.

Enligt skattelängderna tjänade Hanevik 2,9 miljoner norska kronor under 2021 och hade tillgångar på 280 miljoner norska kronor.
KLAGOMÅL: Lyxfastigheten i Åsane i slutet av Våganeset har två kajer, sandstrand och trappor. Det är inte känt hur mycket som kommer att finns kvar. Foton: Google Earth skärmdump.

Källa: NordenBladet.ee


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory