Sverige: SAS förlorade 1,9 miljarder kronor under tredje kvartalet

Sverige: SAS förlorade 1,9 miljarder kronor under tredje kvartalet

NordenBladet – SAS gick med en förlust på 1,9 miljarder kronor under tredje kvartalet. Förlusten beror till stor del på pilotstrejken som kostade företaget 1,4 miljarder kronor.

SAS presenterade resultatet för perioden 1 maj till 31 juli på fredagsmorgonen. Bolaget redovisar en förlust på 1,9 miljarder kronor. Resultatet förra kvartalet blev minus 1,6 miljarder svenska kronor.

I spåren av coronapandemin har stora delar av flygbranschen kämpat för att bygga upp sin verksamhet igen. För SAS har det inneburit att de fått skära ner 4 000 flygningar av totalt 75 000 i årets sommarprogram. Sedan kom strejken.

“Jag ber verkligen om ursäkt till alla våra kunder och partners som drabbats av trafikstörningarna, skriver SAS vd Anko Van der Werff.

SAS Skandinaviens pilotföreningar strejkade mellan den 4 och 19 juli. Runt 4 000 flyg ställdes in, och över 380 000 passagerare drabbades av strejken.

Förlusten är till och med större än vad analytiker förutspådde inför veckans resultat.

“Allt handlar om pilotstrejken, som blev väldigt kostsam för SAS. Det överskuggar nu helt att flygtrafiken har kommit tillbaka,” sa chefen för aktieanalys Jacob Pedersen på Sydbank.

Juli är normalt företagets starkaste månad.

Det var generellt sett en stabil efterfrågan på resor under sommarkvartalet och SAS upplevde ett ökande antal resenärer som ville resa när restriktionerna runt om i världen togs bort.

Bild: Pexels


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory