Norge: Fler lånekunder söker befrielse från avbetalning

Norge: Fler lånekunder söker befrielse från avbetalning

NordenBladet – Storbankerna upplever en tillströmning av kunder som ansöker om räntefria lån. Chefsekonom Kjersti Haugland på DNB anser att det är naturligt när räntekostnaderna ökar.

– Vi ser en viss ökning av antalet ansökningar om räntefria delbetalningar, säger vice vd för kommunikation, samhälle och hållbarhet Stein Vidar Loftås på Sparebank 1 Nord-Norge till NRK.

Nordea ser också en markant ökning av ansökningarna om räntefria lån.

Om du beviljas återbetalningsfrihet betalar du bara kostnaderna för att ha ett lån, och skjuter upp återbetalningen av själva lånet. Men det är tänkt som en tillfällig lösning.

– Det är tänkt att hjälpa dig att övervinna ett tillfälligt problem, och ges under max sex månader. Om man plötsligt får en ökad utgift, till exempel en bilreparation eller att man måste byta tvättmaskin, så att man behöver avbetalningsanstånd under en kortare period, säger Loftås.

Tidigare i augusti offentliggjorde centralbanken räntebeslutet. Norges Bank höjer styrräntan till 4 procent. På måndagen var DNB den första storbanken som följde efter och höjde räntorna med 0,25 procentenheter.

DNB uppger att banken under hela räntehöjningsperioden haft en stadig ökning av ansökningar om räntefria amorteringar, men att den fortfarande ligger på en låg nivå och ingen stor ökning.

Chefsekonom Kjersti Haugland på DNB förklarar att räntefri återbetalning är ett av sätten som låntagare kan skydda sig mot effekterna av högre räntor.

– De kan också refinansiera sina lån och få en längre löptid. Det finns saker som dämpar slaget som kommer av högre räntor, säger hon.

Omslagsfoto: DBN Bank i Stavanger, Norge (NordenBladet)


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory