Estland: Som en ny statlig helg- och flaggdag vill man börja fira den estniska litteraturens dag

Estland: Som en ny statlig helg- och flaggdag vill man börja fira den estniska litteraturens dag

NordenBladet – Konstitutionsutskottet i det estniska parlamentet Riigikogu beslutade att stödja ett lagförslag om att börja fira den estniska litteraturens dag som en ny nationell helgdag och flaggdag i Estland, och att skicka lagförslaget till första behandlingen i parlamentet.

Enligt Eduard Odinets, ordförande för konstitutionsutskottet, kommer det landsomfattande firandet av den estniska litteraturens dag att bidra till att uppmärksamma den estniska litteraturen och författarnas roll i den estniska kulturen och det estniska samhället och uppmuntra människor att läsa mer estnisk litteratur. “Modersmålsdagen har firats som en nationell helgdag i Estland i över 20 år, men nu vill vi ge litteraturen en egen dag för att inspirera människor att läsa och studera estnisk litteratur. Att bevara och utveckla det estniska språket och den estniska kulturen är också ett av de viktigaste målen i enlighet med konstitutionens ingress”, sade han.

Enligt lagförslaget ska en ny nationell fest- och flaggdag firas på författaren Anton Hansen Tammsaares födelsedag den 30 januari.

Jaak Valge, vice ordförande för konstitutionsutskottet, påpekade vid sammanträdet att den 30 januari förutom Tammsaares födelsedag också är dagen då sällskapet för estniska lärda (Õpetatud Eesti Selts) grundades. Sällskapet grundades i Tartu 1838 och en av dess viktigaste uppgifter var att studera det estniska folkets språk och litteratur.

Enligt Valge har litteraturen den mest populära positionen i förhållande till andra kulturområden, eftersom litteraturen är kultur i dess bredaste bemärkelse. Estländarna var ett av de första läs- och skrivkunniga folken i Europa. Det var genom det skrivna ordet som den estniska identiteten formades, och än i dag återspeglas vår självkännedom framför allt i litteraturen”, sade han och tillade att en person som läser är andligt hel.

Som ett andra ändringsförslag bekräftas enligt propositionen de dagar då nationella sångfestivaler och ungdomars sång- och dansfestivaler anordnas som flaggdagar, för att erkänna sång- och dansfestivalrörelsens riksomfattande omfattning och betydelse, för att hylla alla dem som har vårdat sång- och dansfestivaltraditionen under 150 år och för att erkänna dem som för denna tradition vidare. På flaggdagar hissas den estniska flaggan av statliga och kommunala institutioner och offentligrättsliga juridiska personer.

Konstitutionsutskottet vill hänskjuta det av regeringen initierade lagförslaget om ändring av lagen om helg- och minnesdagar och Estlands flagglag (635 SE) till riksdagen den 8 november och föreslår att den första behandlingen av lagförslaget leder till beslut.

Bild: Pexels


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory