Estland: Kai Aareleid tilldelas litteraturpriset från den baltiska parlamentariska generalförsamlingen

Estland: Kai Aareleid tilldelas litteraturpriset från den baltiska parlamentariska generalförsamlingen

NordenBladet – Den estniske författaren och poeten Kai Aareleid har tilldelats den baltiska parlamentariska generalförsamlingens pris i kategorin litteratur för sin roman Vaikne ookean (Stilla ocean).

Enligt Sven Sester, vice ordförande för den estniska delegationen i den baltiska parlamentariska generalförsamlingen, är detta en roman om vår region i ordets rätta bemärkelse, eftersom den utspelar sig i Tallinn, Riga och Sankt Petersburg, och den borde ge välbekanta minnen för de baltiska invånare vars minnen sträcker sig tillbaka till den tid då de baltiska ländernas självständighet åretupprättades.

“Förutom att berätta tre kvinnors kärlekshistorier och tre städers historia, är boken också en berättelse om tidens hemligheter och om att utforska gränserna för tystnad och lögner, om att inte våga tala ut. Boken visar hur djupt verkningarna av bristande yttrandefrihet och tabun kan gå. Men boken är inte deprimerande – Kai Aareleid har tagit fram skönheten i dessa gråa tider”, sade Sester och uttryckte sin förhoppning om att boken snart skulle översättas till lettiska och litauiska.

Den baltiska parlamentariska generalförsamlingens konstpris tilldelades den litauiske målaren Šarunas Sauka och vetenskapspriset gick till de lettiska historikerna Gustavs Strenga, Andris Levāns, Renāte Berga och Laura Kreigere-Liepiņa för deras monografi om manuskript från jesuiternas läroanstalt i Riga på 1500- och 1600-talen.

Estlands kandidat till konstpriset var Peeter Laurits för hans enastående arbete som konstnär och sitt projekt “Biotoopia”. De nominerade till vetenskapspriset var Hilkka Hiiop och Tiina-Mall Kreem för deras projekt “Christian Ackermann – Tallinns Pheidias, ädel och begåvad”.

Priset består av en summa pengar, ett certifikat och en skulptur och delas ut årligen under den baltiska parlamentariska generalförsamlingens session. I år äger prisceremonin rum den 28 oktober i Riga.

Juryn bestod av konstnärer och experter från Litauen, Lettland och Estland: Elīna Līce, Ilze Jansone, Andrejs Krasņikovs, Indrek Mesikepp, Kadi-Ell Tähiste, Linda Lainvoo, Eugenijus Ališanka, Ramutė Rachlevičiūtė och Valdemaras Razumas.

Den baltiska parlamentariska generalförsamlingen har sedan 1994 delat ut priser för litteratur, konst och vetenskap i syfte att främja utvecklingen av dessa områden i de baltiska länderna.


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory