Estland: 84 miljoner euro i statligt stöd för renovering av flerbostadshus

Estland: 84 miljoner euro i statligt stöd för renovering av flerbostadshus

NordenBladet – Under det kommande året kommer staten att öronmärka 84 miljoner euro för att stödja bostadsbyggandeekonomin för att förbättra levnadsförhållandena för estniska invånare och öka byggnadernas energieffektivitet.

“Att stödja investeringar i bostadsbyggandeekonomin är fortfarande en av prioriteringarna, och behovet av detta har blivit tydligt på grund av de stigande energipriserna, eftersom uppvärmningskostnaderna tar upp en allt större del av människors inkomster. Renovering av byggnader och ett av de viktigaste sätten att spara energi, som kan minska en byggnads energiförbrukning med ungefär hälften och därmed också minska uppvärmningskostnaderna, är ett av de viktigaste sätten där staten för sin del hjälper fastighetsägarna att göra dessa investeringar”, sade ekonomi- och infrastrukturminister Riina Sikkut.

Nästa år kommer 75 miljoner euro att betalas ut i bidrag för renovering av flerbostadshus, huvudsakligen från EU:s strukturfonder. Den totala renoveringen av flerbostadshus uppnår vanligtvis minst energieffektivitetsklass C med statligt stöd och förbättrar avsevärt byggnadens inomhusklimat.
För att förbättra tillgången till kvalitetsboende på landsbygden kommer staten att stödja investeringar i bostadsfastigheter (i Estland är flerbostadshus fastigheter) med 5 miljoner euro år 2023. “I hela Estland finns det olika områden där det finns en stor efterfrågan på bostäder, men de är enkelt inte tillgängliga på hyresmarknaden. För att lösa detta problem erbjuder vi stöd för att skapa ytterligare cirka 100 hyresrätter utanför de större städerna.”

Nästa år kommer staten att anslå 3,3 miljoner euro för att förbättra boendeförhållanden för fattiga stora familjer och 0,7 miljoner euro för att riva byggnader som riskerar att kollapsa eller brinna. Ett högre årligt stödbelopp planeras för renovering av små bostadshus, vilket kommer att framgå under de kommande månaderna i den mer exakta fördelningen av stödinstrumentet för återhämtnings- och återställning (RRF) och RePowerEU-belopp.

Vid sidan av finansieringen av renoveringsverksamheten fokuserar regeringen på att ta fram nya lösningar på marknaden. Ett nationellt vetenskaps- och utvecklingsprogram LIFE IP BuildEst lanserades i början av året under ledning av ekonomi- och kommunikationsministeriet i syfte att stärka kapaciteten hos de olika aktörerna inom byggsektorn att leda storskalig renovering under de kommande årtiondena.

Bild: NordenBladet


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory