Jämförelse av elpriser i FINLAND och ESTLAND – i Estland är priset 20 gånger högre!

Jämförelse av elpriser i FINLAND och ESTLAND – i Estland är priset 20 gånger högre!

NordenBladet – I Estland har elpriserna varit mycket höga i många månader. Den 7 december 2021 blev det rekord och elpriset steg till hela 1 000 euro per megawattimme, dvs en kilowattimme blev en hel euro utan moms och andra avgifter (punktskatt + nätavgift). De exceptionellt höga elpriserna i december återspeglas även i de elräkningar som inkom i januari, som för många var högre än månadslönen.


Tabell 1. Elpriser i Estland den 6 och 7 december 2021

Även om det gällande börspriset på el i Estland blir billigare i dag den 13 januari än tidigare (nästan hela dagen förblir i den gröna priszonen), kommer priserna att vara 20 gånger högre på vissa håll än i Finland. Medan konsumenten i Finland betalar 1-3 eurocent per kilowattimme för el, kostar det i Estland upp till 21 eurocent per kilowattimme.


Tabell 2. Jämförelse av elpriser i Finland och Estland. I dag (13 januari) elpriser i Finland (vänster kolumn) och de estniska elpriserna till höger.

Vad kan en vanlig husägare göra för att råda bot på en prekär situation orsakad av det höga elpriset?

1. Övervaka elpriset dagligen – du hittar elpriser i realtid för idag och imorgon i NordenBladets LIVE-prislathund för elmarknaden. Elpriserna i Estland finns på webbplatsen NordenBladet.ee och de dagliga elpriserna i Finland finns på webbplatsen NordenBladet.fi.

Alla, som har ett bundet elpaket baserat på timtaxa, kommer att få en elräkning som beror på mängden el som förbrukas varje timme och börskursen som gäller för den timmen. Därför är det mycket viktigt att följa elpriserna varje dag och varje timme!

Elpristabellen som presenteras av NordenBladet med en timmes noggrannhet (elmarknadens PRISLATHUND) ger möjlighet att enkelt och bekvämt övervaka elpriset och planera dagens mest energikrävande aktiviteter till ett lägre pris. Prislathunden fungerar som trafikljus (röd varnar för de högsta priserna och grön visar den fördelaktigare priszonen). Vi anser att ett pris på upp till 10 eurocent per kilowattimme är fördelaktigt.

(De med ett börspaket till fast pris behöver inte oroa sig, eftersom priset per kilowattimme är fast för den överenskomna perioden och priset per kilowattimme är detsamma för alla månader.)

2. Hur veta hur mycket el dina hushållsapparater (hemteknik) använder?
Du kan hitta en lång och grundlig översikt över energiförbrukningen för hushållsapparater HÄR. När du väl vet hur mycket energi din elspis, tv, tvättmaskin, dator och andra hushållsapparater förbrukar kan du här fatta beslut som sedan kommer att synas positivt på din elräkning.

3. Du kan också spara på elkostnaderna genom att följa en mängd olika hemspartips – från att helt enkelt “släcka ljuset” till att noggrant isolera ditt hus. Du hittar olika tips och rekommendationer för mer ekonomisk elförbrukning HÄR.

Källa: NordenBladet.ee


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory