Warren Buffett köpte mer än 20 miljoner aktier under 2022, med en avkastning på 133,7 %. Kan aktiens framgångssaga fortsätta?

Warren Buffett köpte mer än 20 miljoner aktier under 2022, med en avkastning på 133,7 %. Kan aktiens framgångssaga fortsätta?

NordenBladet – Experter varnar för att det alltid finns “lika många förlorare” när man provar någon form av en strategi. Här är en idé att ha i åtanke i stället för att kopiera andras strategier: “Om du inte är beredd att behålla en aktie i tio år, tänk inte ens på att köpa den för tio minuter”, Warren Buffetts* gyllene ord.

Hög avkastning och stigande aktiekurser är inte termer som man använder särskilt ofta i den rådande marknadssituationen. Men trots tvåsiffriga förluster för de stora indexen under 2022 finns det fortfarande några enskilda aktier som har gett investerarna betydande vinster.

I Houston, Texas-baserade börsbolaget Occidental Petroleum Corp (OXY) har uppnått en kursökning på 133,7 % i år, visar Morningstar-data. Den berömda investeraren Warren Buffett, som fortfarande är en toppinvesterare vid 92 års ålder, uppmärksammade detta och lade till 5,99 miljoner aktier till sin portfölj enligt en information från SEC den 28 september. Sedan juli har Buffetts investeringsbolag Berkshire Hathaway köpt mer än 20 miljoner aktier i OXY, enligt marketwatch.com.

Förra årets handelsschema för OXY på NYSE. Aktiens marknadspris har stigit med mer än hälften på ett år och stängde den 20 oktober 2022 på 68,85 dollar. Utdrag från finance.yahoo.com den 21 oktober 2022 kl. 11.06.

Hur kommer oljebolagen att klara sig så bra på marknaden 2022? Råoljepriset låg runt 100 dollar per fat under större delen av första halvåret. Även om priset på råolja nyligen har börjat sjunka – det låg på ungefär 86 dollar per fat den 17 oktober, enligt Bloombergs uppgifter – har priset på naturgas generellt sett stigit i år och kommer att nå 7,88 dollar per miljon brittiska termiska enheter (BTU) i slutet av året, enligt regeringens uppgifter för september. Det är knappt två dollar mer än vid samma tidpunkt förra året.

Skulle ni som investerare vilja köpa aktier i OXY eller andra oljebolag redan nu? Proffsen säger att ni ska vara försiktiga!

Om ni hoppas kunna låna en sida från Buffetts spelbok och få en fantastisk avkastning är ni troligen på fel spår, säger Andy Rosen, investeringsrådgivare på NerdWallet. “Om ni hade investerat i början av året skulle ni med stor sannolikhet ha tjänat en ansenlig summa pengar, men det betyder inte att det är lönsamt om ni investerar nu”, sade han och tillade att det finns en stor risk förknippad med enskilda aktier. “Ni bör alltid göra er egen analys av om de goda tiderna kommer att fortsätta för de tillgångar ni funderar på.”

“Så småningom tar aktierallyt alltid slut. Det är ett timingspel som kan vara för riskabelt för majoriteten av småsparare”, kommenterade Peter Krull, verkställande direktör på Earth Equity Advisors. “På samma sätt som det finns exempel på människor som har tjänat pengar på att en aktie har stigit, finns det på andra sidan de som har förlorat pengar genom att investera i samma aktie. Den mest förnuftiga investeringsprincipen är att vara försiktig och äga en diversifierad portfölj.

I stället kan ni använda den “andra sidan” av Warren Buffetts spelbok – den riktar sig till majoriteten av investerarna. “För de flesta människor tror jag att det bästa är att äga en S&P 500-indexfond”, sade Buffett för några år sedan och tillade: “Om ni inte är beredda att äga en aktie i tio år, tänk inte ens på att äga den i tio minuter.”

Så vad ska ni göra om ni vill äga aktier i enskilda företag? Buffett ger följande råd: “Jag anser att de allra flesta människor inte bör tillåta sig äga enskilda aktier”, sade Buffett 2020 vid Berkshire Hathaways årliga bolagsstämma. “Kanske det finns några, men sammanfattningsvis tror jag att det är mycket bättre för människor att äga ett tvärsnitt av amerikanska aktier och sedan bara glömma dem, med andra ord ta långsiktiga planer.”

_________________________________________
* Warren Edward Buffett (född 30 augusti 1930 i Omaha) är en amerikansk investerare, entreprenör och filantrop. Han är VD för holdingbolaget Berkshire Hathaway och en av världens rikaste personer. Han anses vara en av historiens mest framgångsrika investerare.

Bild: Warren Buffett (NordenBladet)
Källa: NordenBladet.ee


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory