Sveriges inrikesminister välkomnar danska gränskontroller: Det är bra att Danmark vidtar åtgärder för att bekämpa kriminalitet

NordenBladet – Det är bra att Danmark vidtar åtgärder för att bekämpa kriminalitet. Det säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i en kommentar om de gränskontroller som Danmark nu inför för personer som reser från Sverige till Danmark.

”Vi välkomnar att Danmark vidtar åtgärder för att bekämpa kriminalitet i Öresundsregionen. Efter att vi införde inre gränskontroll mot Danmark såg vi bland annat hur bostadsinbrotten gick ner i södra Sverige. Jag har respekt för att danska regeringen förstärker gränskontrollen i syfte att hålla kriminella kort”, skriver inrikesminister Mikael Damberg (S) i en skriftlig kommentar.

Han lyfter även fram att Sveriges regering under hösten tillsätter en utredning för att ge svensk polis bättre möjlighet att verka i gränsnära områden, med automatisk kamerabevakning av fordon och registreringsskyltar.

”Gränsen ska inte kunna användas som en frizon för kriminella”, skriver ministern.

Kristersson: ”Ett misslyckande”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tycker att det danska beslutet om gränskontroll mot Sverige illustrerar ett svenskt misslyckande.

– Det är ett nästan övertydligt bevis på att den svenska gängkriminaliteten är ett misslyckande som nu också drabbar våra grannländer, säger han.

SD: ”Grov brottslighet från Sverige påverkar Danmark”

Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Adam Marttinen menar att de danska gränskontrollerna visar på S-regeringens misslyckande.

– Vi har två socialistiska rörelser i norden och en av dem är vettig, och gränsen går vid Danmark. Där gör Socialdemokraterna en nykter analys av situationen både i Danmark och i Sverige, säger Adam Marttinen.

– Grov brottslighet från Sverige påverkar Danmark och det är rimligt att vidta åtgärder för att hindra deras framfart.
Samarbete med svensk polis

I det danska säkerhetspaket som presenterades i dag ingår även ett nytt samordningscenter där dansk polis ska analysera den information som man får in genom gränskontrollen mot Sverige.

Här vill man också samarbeta med svensk polis för att få en bättre bild av den trafik som pågår mellan Sverige och Danmark. Något som Adam Marttinen välkomnar.

– Det är en bra utgångspunkt. Vi behöver mer samarbete, särskilt med Danmark eftersom det är stor trafik mellan våra länder. Inte bara när det kommer till grov brottslighet utan även internationell terrorism.


Tags assigned to this article:
DanmarkSverige

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory