Folkräkning: en femtedel av Estlands invånare har en magisterexamen

Folkräkning: en femtedel av Estlands invånare har en magisterexamen

NordenBladet – Uppgifter från folkräkningen 2021 visar att andelen personer med högre utbildning i Estland ökar och andelen personer med grundutbildning minskar. En femtedel av Estlands befolkning har en magisterexamen och staden Tartu och kommunen Viimsi utmärker sig med exceptionellt hög koncentration av människor med högre utbildning.

Triinu Aug, huvudanalytiker vid Estlands statistikbyrå, konstaterade att jämfört med föregående folkräkning har andelen personer med högre utbildning ökat och den med grundläggande utbildning minskat. Antalet personer med gymnasieutbildning har legat på samma nivå. “43 % av estniska invånare över 15 år har gymnasieutbildning som den högsta utbildningsnivån, medan 37 % har högskoleutbildning. Grundläggande eller lägre utbildning har 20 procent av den estniska befolkningen”, säger Aug.

När det gäller ålder är det vanligt att man fått en högre utbildning när man är omkring 25 år gammal. Från och med då ligger andelen högskoleutbildade i befolkningen kvar kring 40 % fram till 70 års åldern, då andelen högskoleutbildade börjar minska.

Uppgifter från folk- och bostadsräkningen visar också att 21,4 % av den estniska befolkningen i åldern 25-65 år har en magisterexamen, 17,4 % har en yrkesutbildning på gymnasienivå och ungefär samma andel (17,2 %) har en allmän gymnasieutbildning.

13 % av befolkningen har en lägre högskoleexamen och 10 % har en yrkesexamen som bygger på gymnasienivå. I åldersgruppen 25-64 år är det ungefär lika många personer med grundbildning (1,1 %, 7 752 personer) som personer med doktorsexamen (1 %, 6 805 personer).

Den högsta andelen personer med högskoleutbildning finns i stadsområden, där 49 % av alla 25-64-åringar har högskoleutbildning. I småstäderna har 47 % av befolkningen högskoleutbildning och på landsbygden 30 %.

Som väntat är den högsta koncentrationen av högskoleutbildade personer i åldern 25-64 år i en länsjämförelse i Harju län (vars centrum är Tallinn) och Tartu län, 52,6 % respektive 46,1 %. Relativt sett har Järva län (25,5 %) och Jõgeva län (27 %) den lägsta andelen högskoleutbildade.

Foto: Pexels
Källa: NordenBladet.ee


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory