Estland: Den 14-20 november firas Nordens litteraturdag igen!

Estland: Den 14-20 november firas Nordens litteraturdag igen!

NordenBladet – Litteraturälskare vet redan att november är månaden då man kan fördjupa sig i nordiska författares verk. Under de mörka vinterdagarna, från den 14 till den 20 november, kommer samma böcker att läsas i hela Norden och Baltikum – från Grönland i väster till Baltikum i öster. Veckan anordnas årligen med två utvalda böcker som var och en speglar ett specifikt tema för året. I år bjuder vi in alla att läsa om temat ”Nordens natur”.
Bibliotek, bygdegårdar, skolor, daghem osv. är välkomna att delta i Nordens litteraturvecka genom att logga in här.

Vår kärlek och inställning till den nordiska naturen är sammanvävd med vår kultur och spelar en viktig roll i nordiska berättelser och litterära traditioner. Naturen inte bara förenar oss, utan är också ett tecken på den mångfald och rikedom som finns i våra så kallade avlägsna och mörka hörn. Fram till helt nyligen innebar stängda gränser på grund av ett virus att vi inte längre fick resa till tropiska öar utan var tvungna att utforska möjligheterna i vår hembygd. I norr kunde man hitta vulkaner i väster, glaciärer i norr, gula rapsfält i söder och tusentals sjöar i öster. Förhållandet mellan människan och naturen är ett centralt tema i årets böcker som är tänkta att läsas högt.

Bilderboken “Om du möter en björn” är ett samarbete mellan de finlandssvenska författarna Malin Kivelä och Linda Bondestam och dansken Martin Glaz Serup. Boken har nominerats till Nordiska ministerrådets pris för barn- och ungdomslitteratur 2022. Bokens innehåll återspeglar titeln: Vad gör man om man möter en björn? Temat behandlas på ett pedagogiskt, men framför allt parodiskt sätt. I boken behandlas naturen som en idyllisk plats dit man snabbt kan ta sig från staden med sina svampkorgar. Samtidigt glömmer man inte frågan om hur vild naturen egentligen är eller borde vara.

I år kan vuxna njuta av boken “Ålevangeliet” av den svenske författaren Patrik Svensson. Det är en bok om författaren, hans far och hur en ål förde dem närmare varandra. En bok om hur man jämför en åls förståelse med en människas. En berättelse om ursprung, öde, att leva livet och om oundviklig och okontrollerbar död.

Låt dig inspireras av vår lista med idéer

Affischen för 2022 “Revebjeller” av Nikolai Astrup

Bokintroduktioner och texter:

Ett stort tack till förlaget Tänapäev och översättaren Endla Lõhkivi för att de har gjort det möjligt att läsa “Ålevangeliet” på estniska!

Ett stort tack till Kersti Liiva, tack vare henne boken “Om du möter en björn” finns tillgänglig på estniska för unga läsare!


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory