Norge: SV säger nej till elbidrag till företag – ja till lån

NordenBladet – SV säger sig bara acceptera att elstöd till företag ges som lån. Dessutom får partiet höjd bolagsskatt, vg.no skriver. Regeringen arbetar just nu tillsammans med LO och NHO för att utforma en ordning för elstöd till företag. Planen är att ett arrangemang ska finnas på bordet under september.

SV:s finanstalesperson Kari Elisabeth Kaski säger till Klassekampen att regeringen först måste hålla med dem. Då kan de andra partierna “gärna gå med i det vi är överens om”, enligt Kaski.

Hon säger att SV inte vill ha en generell stödordning för företag. Partiet menar att det viktigaste är att fastpriskontrakt erbjuds fler. Om det överhuvudtaget ska vara tillämpligt med elstöd till företag måste det vara en lånebaserad ordning som söks.

Dessutom menar SV att näringslivet måste vara med och stå för notan för eventuellt elstöd till företag genom höjd bolagsskatt.

Statssekreterare Halvar Ingebrigtsen i Närings- och fiskeridepartementet säger att regeringen i Hurdalsplattformen har slagit fast att bolagsskatten ska ligga fast på 22 procent under hela perioden.

I ett mejl till Klassekampen säger vice verkställande direktör Anniken Hauglie i NHO att en högre skattekostnad utöver stigande elpriser, råvarupriser, bränslepriser och räntor kommer att få konsekvenser för norskt näringsliv och jobb, säger hon.


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory