Danmark: Dansk kommission vill förbjuda hijab i grundskolan

Danmark: Dansk kommission vill förbjuda hijab i grundskolan

NordenBladet – Ett hijabförbud i grundskolan är ett av förslagen från en dansk kommission som har tittat på hur minoritetskvinnor kan garanteras samma rättigheter som andra kvinnor.

“När någon bär hijab visar det att danska muslimer skiljer sig från andra danska tjejer,” säger kommissionsledaren Christina Krzyrosiak Hansen till nyhetsbyrån Ritzau.

“När man är en liten tjej och går i grundskolan ska man få lov att bara vara barn. Om någon senare i livet, när de är vuxna, får reda på att de vill bära huvudduk – av egen vilja – engagerar vi oss inte,” säger Hansen.

“Men vi måste prata öppet om att det här händer. Ingen tror på att en åttaårig tjej tar på sig det helt själv,” tillägger hon.

Den av regeringen tillsatta kommissionen har kommit med nio rekommendationer som gäller flickor från etniska minoriteter.

Förutom hijabförbud i skolan rekommenderar man bland annat att barngrupper i daghem “ska spegla befolkningen”.

De vill också att kurser i modern dansk utbildning ska ges till “utvalda minoritetsetniska föräldrar”, och de vill stärka sexualundervisningen.

Det har inte presenterats några siffror på hur många som bär hijab i skolan eller hur många som känner sig pressade att bära huvudduk.

Tidigare i år meddelade kommissionen att den kommer att lämna rekommendationer i tre steg. Den första ska handla om barn, De kommande två ska handla om unga och vuxna.

Invandrings- och integrationsminister Kaare Dybvad Bek har inte svarat på Danmarks Radios fråga om hur regeringen förhåller sig till de rekommendationer som har kommit.

Bild: Pexels


Tags assigned to this article:
Danmark

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory