Helena-Reet: Vassleprotein och en fredlig start på dagen, en ny åkgräsklippare, Invanka-set och även om denna dag …

Helena-Reet: Vassleprotein och en fredlig start på dagen, en ny åkgräsklippare, Invanka-set och även om denna dag …

NordenBladet – Livet på landet har en helt annan rytm än i stan. Allt blir gjort, men det finns ingen brådska eller slit. En lugn morgon med en riklig frukost är början på en framgångsrik och hektisk dag. En morgon utan brådska garanterar välbefinnande under hela dagen! Det är därför, förutom att bevara, stärka och överföra kulturarv, NordenBladets huvuduppgift är att levandegöra livet på landsbygden och att uppskatta vår vackra natur. Vi främjar och uppmuntrar att flytta till landet och uppmuntrar alla att använda inhemsk produktion! Alla som är intresserade kan läsa min längre redogörelse för NordenBladets mission på min blogg år 2018 HÄR.

Men tillbaka till i morse! Någon vill ha rostat bröd med olika sädesslag, en annan ville ha havregrynsgröt, någon smoothie. Estella Elisheva är en stor vän av smoothies. Nyligen upptäckte hon ett nytt glutenfritt proteinpulver med smak av blåbär och vanilj, “Fast Whey80“, som hon nu ivrigt använder för att göra uppfriskande hälsodrycker. Vassleprotein påstås stödja muskeltillväxt och skydda skelett. Vi blandar det också med bär som odlas i vår trädgård (för närvarande hallon, jordgubbar, röda och vita vinbär, havtorn, svarta vinbär konserverade under föregående år) och lingon, tranbär och blåbär plockade från skogen. Naturligtvis är alla typer av goda gröna grejer (babyspenat, basilika osv.) också lämpliga för en bra smoothie. Under de senaste åren har Estella Elisheva testat och uppfunnit så många olika recept på smoothiedrycker och bowlie att det skulle kunna bli en hel bok med dem!

(bloggen fortsätter i flera avsnitt också mellan bildgalleriet)Skolorna slutar den här veckan, på fredagen (11 juni) kommer båda skolbarnen att ha en avslutningsceremoni. Estella Elisheva avslutar åttonde klassen på den ryskspråkiga judiska skolan i Tallinn och Ivanka Shoshana sjätte klassen på en specialskola för funktionshindrade vid Tallinn Tond skola. Idag var det sista gången lerkrets med Ivanka under detta läsår. Jag åker med henne till Saku herrgård hos Hedwig Seaver för en privat keramik-klass, för det är svårt (omöjligt) med vanliga grupper för Ivanka. Autism behöver ett så kallade ”flexibelt schema”, för alla dagar är inte bra och man vet aldrig på morgonen vilket humör som gäller för dagen. Således är privata lektioner mycket bra och utvecklande!


Att arbeta med lera är en fantastisk hobby för både Ivanka och mig och en trevlig sak att göra tillsammans. Kärlen vi gjort används dagligen i vårt hem. Det är lyx som vi njuter av varje dag! Super! Vårt senaste gemensamma arbete är ett brokigt grönblått porslin med syrendekoration “Ivanka”. Ivanka gjorde och målade kärlen (tallrikar och skålar) och jag lade till syrenbilderna. Skålarna dekorerade med två ljusstakar är min produktion. Jag kommer att lägga till några bilder här och jag skrev lite om denna samling i den HÄR bloggen också! Förresten är det också en av våra många samlingar som snart kommer att visas i Estlands nationalmuseums utställning! Jaaaa … nyp mig, själv tror jag fortfarande inte att vi kommer att ha vår egen utställning på Nationalmuseet! Det är därför detta handgjorda porslin är dubbelt så värdefullt för mig!

Och vad mera? Vi ersatte vår gamla gräsklippare, Green Cut, som sett sina bästa dagar men ändå fungerar, mot en ny. Tack, kära vän, du har varit en hjälpare i vår trädgård i flera år, nu flyttar du för 75 euro i nya händer som vet bättre hur du kan fixas och skämmas bort. Den ersattes av en splitterny traktor MTD SMART RG 145 (1699 EUR), som vi beställde från Bauhof och som kom idag. Samtidigt tog jag också en hög med trädgårdsjord och på ett mirakulöst sätt blev transportkostnaden för hela beställningen billigare. Idag klippte jag också lite för hand (jag gjorde klart framsidan av trädgården) och började sedan laga lunch.


Igaühe loodushoid (Keskkonnaamet)

Till lunch gjorde jag färsk nypotatis, köttfärssås gjord av Rakveres hemgjorda köttfärs med tomatsås och färsk gurka-tomat-sallad med grädde. Det smakade jättebra och särskilt för att maten serverades på Ivanka-tallrikar som är våra egna handgjorda lerkärl. Eftersom Estella Elisheva inte ville ha köttfärs gjorde jag henne en färsk wrap-sandwich. Idag dök Coop-butikstidningen HETK upp i vår brevlåda, den här gången tillägnad Hiiumaa (eller hade mycket om Hiiumaa), men ändå väldigt trevlig att läsa. Det fanns gott om bra artiklar, jag nämner två av mina favoriter: Gerli Ramlers ”Ett gammalt hus behöver renovering. Vad ska man börja med?”, och Irmeli Karjas ”Ska man slå gräs eller inte? Och hur mycket?” Båda rörde mig personligen … jag gillar att syssla och reparera, renovera gamla föremål och det var en bra känsla att läsa alla rekommendationer och tips från Leelo Kukk, biträdande generaldirektör för miljöverket, för att bevara den biologiska mångfalden, och att detta har förverkligats flera gånger i vår trädgård. 🙂

Nu har jag framför mig ett par timmars kontorsarbete hemma och jag lovade Ivanka att jag skulle steka pannkakor med hallonsylt till kvällen!

Ha en bra fortsättning på veckan! Kram!


Läs också mina andra färska blogginlägg:

Helena-Reet: Sommar!!! Vår helg + STORT FOTOGALLERI!
Helena-Reet: Hygge-morgon, lite reklam för våra E & S-hit produkter, badminton och denna dag som ett STOR FOTOGALLERI!
Helena-Reet: Målningen ”Barndom” inspirerad av trädgården, ytterligare en kundutlottning, en inlösbar gåva, bekväma rekreationsområden vid statens skogsvårdscentrum och veckans stora evenemang! + STORT BILDGALLERI OM ALLT DETTA!
Helena-Reet: Elisheva & Shoshanas förhandlingar med Kaup24, tidskriftsabonnemang och kundlotteri
Helena-Reet: Ivanka Shoshanas födelsedag VOL2, bekymmer, nytt tujastaket + intressanta gäster
Helena-Reet: Barnens födelsedag – meny, outfit och fotogalleri!
Helena-Reet: Friheten att planera ens egen tid är en lyx som jag älskar framför allt annat!
Helena-Reet: Den gyllene nyckelringen som öppnar himmelens portar; gårdagens aktiviteter i trädgården + toppenbra recept på ramslökssallad!
Helena-Reet: Mors dag + trädgårdssysslor i maj
Helena-Reet: Lag B´Omer, Valborgsmässoafton, Grannhjälp i städning “Teeme ära!”, Besök på djurparken, “Pingvinpojken Lolos äventyr”, osv. + som alltid, några trevliga MATHISTORIER!
Helena-Reet: Sammanfattning av de senaste veckorna + MASSOR MED BILDER!


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory