Helena-Reet: Ivankas 14-årsdag, Kärleksdagen, Ardos födelsedag och MASSOR AV TRÄDGÅRDSPRAT och FOTON!

Helena-Reet: Ivankas 14-årsdag, Kärleksdagen, Ardos födelsedag och MASSOR AV TRÄDGÅRDSPRAT och FOTON!

NordenBladet – God morgon! Ta god tid på er, för den här bloggen kommer att bli lång! Det är ännu en festdag hos oss! Vår yngsta dotter fyllde nämligen 14 år. Ivankas och Estellas födelsedagar ligger exakt två år och en vecka från varandra. Estella Elisheva fyllde 16 år den 16 maj och Ivanka Shoshana fyllde 14 år i dag, den 23 maj. Vi har alltid firat deras födelsedagar tillsammans, antingen andra sista helgen eller sista helgen i maj. I år är festen den 29 maj.

Vi väckte Ivanka med presenter, blommor och födelsedagssång och jag dukade upp festbordet innan hon gick till skolan – som alltid saknades det inte en hemlagad kexkaka. Det är alltid svårare att hitta på presenter till barnen, eftersom de har allt. Det är till och med så att de får mer saker på vanliga dagar än på födelsedagar, eftersom vi vanligtvis köper saker när vi behöver dem, inte när vi har en ”skyldighet” att göra det.

Vanligtvis har Ivanka Shoshana varje år vetat vad hon vill ha i födelsedagspresent (vanligtvis kramdjur), men i år kunde hon inte säga vad hon ville ha. Så vi tänkte tillsammans. En dag spelade jag upp musik från min telefon på en stor högtalare och sade till henne att nu kunde hon själv välja vilken musik hon ville lyssna på. Hon sökte på YouTube efter den estniska sångerskan Liis Lemsalu. Det gav mig idén att en present kunde vara en konsert med Liis Lemsalu. Jag gav detta tips till Margus. Margus beställde genast en Liis Lemsalu-fantröja till Ivanka och köpte biljetter till en konsert i slutet av maj. Dessutom gick Ivanka med sin far för att spela pingis, besökte ett museum och hon fick spelet Världens underverk. Vi gav henne en sportklocka, ett halsband och en timmes massage.

(Bloggen fortsätter under och mellan fotogallerierna)
Jag kommer nu att gå vidare med nyheterna i omvänd ordning.

Igår var det den 22: a igen, Helena-Reets och Allans dag, även kallad Kärleksdagen, Lasagne och/eller gräddtårta-dagen ❤❤❤. Vi vaknade tidigt – fåglarna sjöng och solen sken och våra händer kliade för att få arbeta i trädgården. Jag gjorde en fräsch tångsallad till frukost med färskpressad apelsinjuice i tillägg, på kvällen åt vi lasagne som jag självklart hade lagat själv.

Receptet på tångsalladen är mitt eget utvecklade recept, och alla som gillar fisk och skaldjur bör fatta pennan och skriva ner det här receptet, för det är verkligen DET BÄSTA! Mums, mums!

Behövs:
1 paket (500 g) Kapten Grants naturliga tångsallad
1 paket (380 g) Almas 5% traditionella keso
2 burkar (2 x 185 g) hackad tonfisk i saltlake eller tomatsås
4 tomater (tärnade)
80-100 g skalade pumpafrön
Jordgubbar och gullviva som dekoration!

PS! Gör som du vill, men maten smakar alltid bättre när den serveras vackert. Duk och blommor i vas, hemmagjort lergods, vacker servett av papper eller tyg, omsorgsfullt serverad mat. Jag lägger upp maten på en tallrik och dekorerar. Våren är en underbar tid, eftersom jag i min egen trädgård redan nu har en mängd olika örter (kungsmynta, timjan, gräslök osv.) och blommor som lämpar sig för att dekorera maten med (just nu blommar gullviva, maskros och viol, och snart kommer mjölke, syren, blåklint, lavendel, ringblomma osv.)Vi fortsätter med temat födelsedagar och firande! Fredagen den 20 maj firade vi 45-årsdagen för Allans äldre bror Ardo på O´Leary i Ülemiste centrum i Tallinn! Vi bowlade och spelade suffleboard.


Men nu till trädgården och trädgårdsarbetet! ÄNTLIGEN är vädret varmt och vi kan börja arbeta i trädgården! Livet på landet är helt enkelt såååå underbart!

Våren kom sent i år. I april hade vi nattfrost, snö och sol om vartannat och allt vi kunde göra var att klippa grenar, bygga upp en vedhög och kratta. Nu, i maj, har jag kunnat syssla lite mer utomhus. Förra året gjorde Allan två växtbäddar av trä åt mig, som kom till användning i år. Jag sådde salladsblad, dill och sättlökar och planterade redan förgrodd gräslök, oregano, timjan och pepparmynta. Efter en timmes arbete beundrade jag de bänkar jag hade gjort! Det är en riktigt bra känsla att titta på saker som man har gjort med egna händer. Känslan av att vara svettig och lerig från topp till tå, men nöjd. Efter att ha arbetat i trädgården går jag alltid runt många varv och kollar det arbete jag har gjort hundra gånger, skrattar för mig själv, njuter och känner mig oerhört lycklig. I naturen och i trädgården skulle inget annat vara möjligt. Naturen är befriande och gör en lycklig!

Förutom örter och kryddväxter planterade jag också blommor i rabatter och krukor – vita och lila stjärnöga, stäppsalvia Cardonna, rosenbräcka (vit och blekrosa), lavendel, påskliljor och sammetsblomster. Jag planterade också om liljorna. Tyvärr dog de flesta av de liljor jag planterade förra året. Nu är jag klokare i mitt val av blommor. Det är värt att undersöka vilka blommor som klarar av den nordiska vintern och vilka som inte gör det innan man köper dem, och för att spara pengar kan man plantera fler perenner i rabatterna i stället för ettåriga blommor.

Allan förodlade blomsterfrön och gjorde en blomsterrabatt åt mig! Jag hoppas att där kommer att växa upp något. Själv hade han ett leende på läpparna och han stålade av lycka när hag gjorde blomsterrabatten åt mig. Det är en bädd med huller om buller ringblomma (Calendula officinalis L.), dahlia (Dahlia pinnata Cav.), stor blomstertobak (Nicotiana alata), praktsalvia (Salvia splendens Sellow ex Schult.), lejongap (Antirrhinum majus L.) och zinnia (Zinnia elegans dahlienflora)…

Det har planterats även mer. I Palivere tog vi med oss några liljekonvaljer från skogen och planterade dem hemma under granarna. V köpte också unga buskar från plantskolan ”Juhani puukool” och från trädgårdsbutiken Hortes – en vacker gul hybridforsythia (Forsythia Minigold) och en rosa blommande Spiraea japonica ”Magnus Rose”. Varje år lägger vi till något i trädgården. Allan och jag är båda stora trädgårdsfantaster och det är verkligen en sak som förenar oss – vi älskar att vara i trädgården och i naturen, och det är trevligt att planera, forma och sköta trädgården tillsammans, hand i hand. Som den estniska författaren A.H. Tammsaare en gång sa – Arbeta och ansträng dig, så kommer även kärleken 😊


OCH DEN VIKTIGASTE TRÄDGÅRDSHÄNDELSEN AV ALLA … Den 13 maj planterade vi två träd för mor och far i trädgården – två Fastigiata-pelarekar. Nu har vår trädgård träd som är uppkallade efter Estella, Ivanka och min mor och far!Jag tror att jag måste börja blogga oftare, för det är svårt att beskriva allt på en gång… alltid hälften av sakerna kommer inte med 😊 Men det var allt den här gången… nu skyndar jag till trädgården för att klippa gräset!

Läs också mina tidigare blogginlägg (alla inlägg kan läsas på fyra språk – estniska, finska, svenska och engelska!) 🙂

Läs också mina andra färska blogginlägg:
Helena-Reet: Två år med Allan! + Estellas antagning till MUBA, uppträdande med Georg Ots Symfoniorkester och 16-årsdag!
Helena-Reet: Sammanfattning av mars och april
Helena-Reet: Min magiska 22-02-22 + NEDGÅNG PÅ BÖRSEN, NY MÅLNING, NYTT RECEPT!
Helena-Reet: Airobot IPO, Stockfanatt, cyberattack, komedi Jokker, Sångtävling Eesti laul 2022, NY MÅLNING och mycket annat intressant!
Helena-Reet: Entusiastiskt om att vakna upp och att njuta av livet, ÅTER IGEN EN NY MÅLNING och en recension av kvällens testning av alkoholfria ölsorter
Helena-Reet: SKA MAN SKAFFA SIG s.k. “vinterhem” i Spanien, kulturevenemang och ny musmålning + FOTOGALLERIER!
Helena-Reet: Omskakande dokumentärer, mitt underbart vackra liv + vår NYÅRSAFTON I DAG!
Helena-Reet: Jul + som BILAGA stort bildgalleri!
Helena-Reet: I dagens blogg – Underbart liv på landet, operett “Glada änkan” på Estlands nationalopera, Paintball, Två födelsedagar och Pepparkakssäsong!
Helena-Reet: i Tartu på V SPA och i Vorbuse, “Sügistuur” av Comedy Estonia och mycket mer av intresse!
Helena-Reet: EN DETALJERAD genomgång av min vecka och O, HUR BRA DET ÄR ATT DET FINNS MÄN!


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory