Tillsatser i livsmedel – konserveringsmedel som absolut måste undvikas

Tillsatser i livsmedel – konserveringsmedel som absolut måste undvikas

NordenBladet – Numera när utbudet av mat i butiker är stort och handlare konkurrerar om marknadsmonopol och för att överleva gör de det med de s.k. evigt bevarade produkter, bör man ta sig tid att undersöka vad vi faktiskt äter som mat. Många livsmedel på butikshyllorna innehåller farliga tillsatser som är giftiga för kroppen och kan orsaka sjukdomar som allergier, cancer, astma med mera.

Vad är E-tillsatser?
En tillsats, populärt kallad substans E, är ett naturligt eller syntetiskt ämne som tillsätts livsmedel för tekniska ändamål. Tillsatser används till exempel för att bättre konservera mat (konserveringsmedel), för att uppnå en nödvändig struktur (stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel, emulgeringsmedel), för att ge maten en mer attraktiv färg (färgtillsatser) osv.

E-ämnen delas in i grupper efter deras grundläggande funktioner. De vanligaste grupperna av livsmedelstillsatser är:

färgämnen (E100 till E199);
konserveringsmedel (E200 till E299);
antioxidanter (E300 – E399);
emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel och förtjockningsmedel (E400 till E499).

Dessutom används grupper av tillsatser som surhetsreglerande medel, mjölbehandlingsmedel, klumpförebyggande medel, smakförstärkare, polermedel, sötningsmedel, förtjockningsmedel, gelningsmedel, förpackningsgaser osv. (E500 -…).

Är det säkert att använda E-tillsatser i matvaror?
Livsmedelstillsatser är bara på sjätte plats när det gäller säkerhet, efter matförgiftning, obalanserad näring, industriella föroreningar, naturligt förekommande giftiga ämnen i livsmedel och bekämpningsmedel. Detta betyder dock inte att livsmedelstillsatserna inte ägnas tillräckligt mycket uppmärksamhet.

Estland förlitar sig på de krav för livsmedelstillsatser som är etablerade i Europeiska unionen och användningen av tillsatsen godkänds av det statliga hälsoskyddscentret. De flesta av tillsatserna hjälper antingen till att bättre bevara matens näringsvärde och smak, minska utvecklingen av farliga mikrober eller förbättra deras struktur, smak och/eller arom. Det finns även e-ämnen som tillsätts för att maten ska kännas mer attraktiv för konsumenten.

Tillsatser inkluderar också konstgjorda sötningsmedel som används av diabetiker och de som är överviktiga.

Majoriteten av utvecklade länder har reglerat i lag om vilka tillsatser och i vilka mängder som är tillåtna. De ska också anges på förpackningen.

Försök att använda mat som inte innehåller konserveringsmedel, en del av dem är mycket skadliga och förstör din hälsa!

Tyvärr används konserveringsmedel även i livsmedel som används i närtid, som bröd. Några av de äldsta konserveringsmedlen är natriumnitrit (E250) och natriumnitrat (E251).

Nitriter används främst i köttprodukter, eftersom de har effekten att minska tillväxten av mikroorganismer. Förutom konservering ger deras användning också köttprodukter den vanliga rosa färgen och de karakteristiska smakegenskaperna.

Tyvärr kan nitriter orsaka karcinogena föreningar (orsaker till en elakartad tumör som cancer) i mat. Ändå är användningen av nitriter tillåten, eftersom den antibakteriella effekten anses viktigare än risken för skadliga föreningar.

Utöver nitriter och nitrater (E249-E252) är de främsta skadliga konserveringsmedlen sorbater (mycket vanligt förekommande, sorbinsyra E200, natriumsorbat E201, kaliumsorbat E202, kalciumsorbat E203) och bensoater (en av de vanligaste biverkningstillsatserna, bensoesyra E210, natriumbensoat E211, kaliumbensoat E212, kalciumbensoat E213) och parabener, svaveldioxid E220 och sulfiter E221-E228, parabener, svaveldioxid E220, sulfiter E221-228, difenyl som används i behandling av citrusfrukternas skal E230, ortofenylfenol (E231), natriumortofenylfenol (E232) och tiabendazol (E233).

Hur ska man förhålla sig till tillsatser?
Livsmedelssäkerhet är nu bättre garanterad i utvecklade länder än för några decennier sedan. I varje land upprättar hälsomyndigheterna en lista över tillåtna tillsatser, som inte alltid behöver vara likadana.

Vetenskapen kan bara säkerställa livsmedelssäkerhet på nivån av dagens data och analysmetoder. Det finns ingen 100% garanti. Flera livsmedelstillsatser har tagits bort från listan över tillåtna ämnen.

Vissa vanliga livsmedel kan orsaka allergier. Framför allt förekommer bland små barn en proteinallergi, medan överkänslighet mot e-ämnen är ganska sällsynt. Vissa tillsatser kan orsaka överkänslighetssymtom hos individer, även om de är ofarliga för andra.

Människor som är allergiska mot aspirin kan också reagera med bensoe- och sorbinsyror som används i mat. Reaktionen kan också orsakas av bensoe- och sorbinsyra i lingon och tranbär. Sådan överkänslighet är vanligtvis förknippad med azofärgämnesallergi.

Aspirin, bensoesyra och sorbinsyra och azofärgämnen kan orsaka svullnad, andningssvårigheter och andra hälsoproblem. Sulfiter och antioxidanterna BHA och BHT kan orsaka en mängd olika allergiska reaktioner, särskilt astmatiker är känsliga för sulfiter och andra svavelföreningar.

Här är en lista över några av de tillsatser som kan orsaka känslighetssymptom:

Azofärgämnen

E102 Tartrazin
E110 Para-orange
E123 Amarant
E124 Nykockin
E151 Biljantsvart

Konserveringstillsatser

E200 Sorbinsyra
E201 Natriumsorbat
E202 Kaliumsorbat
E210 Bensoesyra
E211 Natriumbensoat
E214-219 Hydroxibensoater
E220-227 Svaveldioxid – och sulfiter

Antioxidanter

E320 Butylhydroxianisol (BHA)
E321 Butylhydroxitoluen (BHT)

 

Foto: Pexels
Källa: NordenBladet.ee

 

Läs också:
Livsmedelsförpackningar är ofta märkta “förpackade med skyddsatmosfär” – VAD EXAKT BETYDER DET?


Tags assigned to this article:
E-tillsatser

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory