Livsmedelsförpackningar är ofta märkta “förpackade med skyddsatmosfär” – VAD EXAKT BETYDER DET?

Livsmedelsförpackningar är ofta märkta “förpackade med skyddsatmosfär” – VAD EXAKT BETYDER DET?

NordenBladet – Livsmedelsförpackningar är ofta märkta “förpackade med skyddsatmosfär”. Generellt sett anses gaser vara något kemiskt och hälsofarligt, men det beror ändå på vilken gas det är fråga om. Att packa med modifierad atmosfär (MAP – modified atmosphere packaging) är ett naturligt alternativ till att tillsätta konstgjorda konserveringsmedel i livsmedel.

Sakkunnig förpackning enligt alla gällande krav kan användas för att upprätthålla en hög kvalitet på livsmedel, halvfabrikat och färdiga produkter. Den oförpackade råvaran eller produkten är inte skyddad från kontaminering. På grund av storkökets speciella egenskaper används både luftinnehållande förpackningar, vakuumförpackningar och förpackningar med modifierad atmosfär.

Även om förpackningar och produkter som innehåller luft (DYNO-förpackningar) är skyddade från ytterligare kontaminering, stoppar sådana förpackningar inte den vitala aktiviteten hos de mikroorganismer som redan finns i dem, inkl. tillväxt.

Lufttät förpackning, dvs vakuumförpackning eller förpackning med modifierad atmosfär (MAP-förpackning), hämmar inte heller alla mikroorganismers livsduglighet. Aeroba mögelsvampar är syrekrävande (aeroba) mikroorganismer som ökar i en vakuumförpackning eftersom den luft som krävs för deras vitala funktion har avlägsnats från vakuumförpackningen. Däremot kan icke-syresatta (anaeroba) mikroorganismer, såsom anaeroba bakterier och jästsvampar, fortsätta att leva vidare. Råvaror och produkter förpackade med modifierad atmosfär är skyddade från förorening, eftersom de innehåller koldioxid (CO2) eller en blandning av koldioxid och kväve istället för luft. Det hämmar livsdugligheten för många, men inte alla, mikroorganismer.

Packningar med modifierad atmosfär används framför allt för att förlänga hållbarheten på livsmedel, det bevarar deras fräscha utseende, smak och konsistens. Livsmedelsgas är ett konsumentvänligt förpackningsverktyg som används över hela världen för att förlänga hållbarheten för kött, fisk, ost, skinka, sallader, frukt och grönsaker, pastaprodukter, bröd, snacks, färdigmat och många andra livsmedel. I vissa fall hjälper gaser också maten att hålla rätt färg. Till exempel behåller färskt kött förpackat i en MAP-miljö sin röda färg och blir inte grått på grund av tillsatt syre. Därför är det inte nödvändigt att tillsätta kemiska konserveringsmedel till konsistensen. Livsmedelsindustrin behöver gaser inte bara för förpackningar utan även för drycker med kolsyra – till det används koldioxid. Fast koldioxid, eller torrjäst, används också aktivt i livsmedelsindustrin.

Skyddsgasen väljs i enlighet med egenskaperna hos livsmedlet som ska förpackas. För produkter med hög fukthalt och låg fetthalt bör tillväxten av mikroorganismer hämmas. Lösningen är att byta luften i förpackningen till en blandning av koldioxid och kväve. Det är koldioxid som har effekten att minska bakterieaktiviteten och bevara maten. Å andra sidan, om produkten har hög fetthalt och låg vattenhalt bör den skyddas från oxidation. Fetter härsknas nämligen. I det här fallet är den grundläggande komponenten i skyddsgasen kväve – N2 (E941). Faktum är att inert kvävgas i allmänhet används i förpackningar för att hindra syre för att förhindra oxidation. Man packar i rent kväve till exempel saltade nötter och mjölkpulver, som därför håller nästan tio månader längre.

Huvudrollen vid förpackning av mat i en gasblandning spelas av koldioxid – CO2 (E290), eftersom majoriteten av mikroorganismer, såsom mögel och aeroba bakterier, påverkas av denna gas, som hämmar mikrobiologisk aktivitet och effektivt löser upp vatten och fett i mat. Således sänker gasen matens pH-nivå. Till exempel är bröd förpackat i ren koldioxid, vilket ökar dess hållbarhet fyra gånger. Nackdelen med koldioxid kan anses vara dess upplösningskapacitet i produkten, varför produkterna förpackade i en låda sjunker ihop vid felaktigt val av gas.

Oxygen 02 (E948) har mer skada än nytta i förpackningar. För att hämma tillväxten av aeroba mikroorganismer bör förpackningen innehålla mindre än 1 % syre, även om normal luft har 21 % syre. Det finns dock undantag, till exempel hjälper syre till att bevara den röda färgen på köttfärs. I allmänhet används gasblandningar i förpackningar istället för rena gaser. Till exempel innehåller ett korvpaket 20 % koldioxid och 80 % kväve.

Sammanfattningsvis. Användningen av livsmedelsgas är helt ofarlig för konsumenten och säkerställer livsmedel av bättre kvalitet. Huvudsaken är att tillverkaren inte behöver använda konserveringsmedel för att förlänga produktens hållbarhet. Likaså behöver maten inte värmas till hög temperatur eller frysas för att hållbarheten skulle bli bättre. Maten är fräschare, hälsosammare och håller längre eftersom livsmedelsgas hämmar kemisk, enzymatisk och mikrobiologisk förstörelse.

Foto: Pexels
Källa: NordenBladet.ee

Läs också:
Tillsatser i livsmedel – konserveringsmedel som absolut måste undvikas


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory