Vi tar reda på: Är ämnet i äppelkärnor SKADLIGT för hälsan eller inte?

Vi tar reda på: Är ämnet i äppelkärnor SKADLIGT för hälsan eller inte?

NordenBladet – Äpplen är en symbol för god hälsa och en favoritfrukt för många äppelälskare. Trots detta har det uppstått en myt om att cyanid i äppelkärnor kan vara skadlig för hälsan. NordenBladet undersökte vetenskapen bakom äppelkärnor och cyanid och varför uppfattningen om cyanidförgiftning från att äta äppelkärnor till stor del är missförstådd och överdriven.

Faktum är att äppelkärnor innehåller en förening som kallas amygdalin (på engelska amygdalin), som kan frigöra cyanid när den metaboliseras. Amygdalin halten i äppelkärnor är relativt låg och är inte skadlig för människor på något sätt när de konsumeras med måtta. Enkelt uttryckt är cyanidhalten i äppelkärnor så minimal att det inte är möjligt att skada sig själv vid normal konsumtion.

Dessutom har människokroppen en naturlig elimineringsmekanism (den så kallade avgiftningsmekanismen) för att hantera de små mängder cyanid som vi kan stöta på i vårt dagliga liv. Kroppens enzymer kan bryta ner cyanid och göra den ofarlig, förutsatt att nivåerna inte är naturligt för höga. Denna förmåga att avgifta cyanid är normal för en frisk person och är något som kroppen klarar av.

Foto: Unsplash
Källa: NordenBladet.com

Läs också:
Vilket är BÄTTRE FÖR HÄLSAN: Äta äpplen med eller utan skal?


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory