Världshälsoorganisationen (WHO) har förklarat att aspartam är ofarligt men MÖJLIGEN cancerframkallande

Världshälsoorganisationen (WHO) har förklarat att aspartam är ofarligt men MÖJLIGEN cancerframkallande

NordenBladet – Aspartam används eftersom det är nästan 200 gånger sötare än socker och innehåller 0 kalorier. Aspartam (eller E951) är en officiellt tillåten livsmedelstillsats som har kopplats till både minskad fertilitet och neurologiska och beteendemässiga problem. Det hävdas att det kan orsaka sömnlöshet och depression, yrsel, huvudvärk och viktproblem. I djurförsök har det visat sig orsaka epilepsi, resultatet av ett experiment utfört på apor var kramper. En svensk studie och många andra studier har visat att kontinuerlig användning av aspartam bidrar till hjärntumörer och minnesförlust.

Världshälsoorganisationen (WHO) drog i sin granskning slutsatsen att användningen av drycker och andra produkter som innehåller sötningsmedlet aspartam är ofarligt. Den vetenskapliga litteraturen tyder dock på att det finns en möjlighet att ämnet kan orsaka cancer, men ytterligare forskning kan ändra denna ståndpunkt.

“Människor som ibland dricker lemonad ska inte oroa sig för cancer. […] Vi kan bara ge en mycket tydlig rekommendation, konsumtionen (av aspartamsötade drycker) bör minskas”, sade Francesco Branca, chef för WHO:s avdelning för nutrition och livsmedelssäkerhet, vid en presskonferens som presenterade granskningen. Detta gäller särskilt för barn samt vuxna som konsumerar mer söta drycker.

Världshälsoorganisationens rekommenderade standard är att människor inte bör konsumera mer än 40 milligram aspartam per kilo kroppsvikt och dag. Bland annat Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) använder samma standard. Mot bakgrund av de senaste granskningarna beslutade WHO att inte ändra normen.

Det innebär till exempel att en vuxen på 70 kg inte bör dricka mer än fem liter aspartamhaltig Coca Cola per dag, medan ett barn på 30 kg bör begränsa sig till två liter. Enligt WHO:s expertkommitté för livsmedelstillsatser (JECFA) är den faktiska konsumtionen många gånger lägre. Enligt kommittén uppskattning konsumerar vuxna upp till 12 mg aspartam per kg kroppsvikt och dag och barn 20 mg aspartam per kg kroppsvikt.

Världshälsoorganisationens internationella organ för cancerforskning (IARC) har beslutat att klassificera aspartam i kategori 2B. I samma kategori ingår även marinerade grönsaker, talk, kokosnötsoljebaserade tvålar och radioaktivitet.

Tidigare hade centret avstått från att klassificera aspartam på grund av bristen på avancerade vetenskapliga studier. Den bedömning som nu ges innebär att, baserat på de vetenskapliga bevis som hittills samlats, det är möjligt att denna förening orsakar cancer, särskilt en viss typ av levercancer.

Bevisen är dock för svaga för att man ska kunna dra slutsatsen att det är ett uppenbart cancerframkallande ämne. I denna 2A-kategori ingår till exempel rött kött och varma drycker. Å andra sidan är de vetenskapliga bevisen också för svaga för att dra slutsatsen att aspartam inte är cancerframkallande.

Produkter som innehåller aspartam:
Tuggummi
Orbit
Dirol
Eclipse
Hubba-Bubba rulltuggummi
Tuggummi Dermoshop

Pastiller
Smint

Läskedrycker
Dr Pepper
Coca-Cola Lätt
Coca-Cola Zero
Jaffa
Säästy-öl
Mulinaad
Aura ACE drycker (exklusive kiwi- och morotsdrycker).
Aura Fresh drycker
Pepsi Max
Classic Cola
Lotte lemonad
Agua Fit Vanilla Ninja-dryck
Compal Light drycker
3 kopikat -öl
Maamehe-öl
Trip drycker med sugrör

Andra produkter
Dermoshop tillskott för mun och hals
Heliis saft
Sana+ brustabletter med vitamin
Farmi kannayoghurt, exkl. banan
Teraflu varmt te
Fervex varmt te
Calcigran – tabletter med apelsinsmak
Nycomed 200 mg c-vitamin tabletter
Actimel Fat Free produktsortiment

Foto från början: Aspartam är i huvudsak en sockerersättning. Det finns i dietdrycker, inte bara Coca-Cola (bilden), nästan allt tuggummi, munfräschande pastiller, brustabletter med vitaminer osv. Det är också möjligt att det finns i alkoholdrycker gjorda av sötat koncentrat. Aspartam förekommer också i produkter avsedda för diabetiker. Aspartam identifieras med märkningen E951, ibland till och med tillsammans med en varning – den innehåller fenylalanin, som är den giftiga komponenten i aspartam. Det är möjligt att aspartaminnehållet i alla produkter inte ens anges på produktinformationen. (Unsplash)


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory