Vilket är BÄTTRE FÖR HÄLSAN: Äta äpplen med eller utan skal?

Vilket är BÄTTRE FÖR HÄLSAN: Äta äpplen med eller utan skal?

NordenBladet – Att äta äpplen med skal anses i allmänhet vara nyttigare än att äta dem skalade, främst eftersom många av näringsämnena och fibrerna är koncentrerade precis innanför eller under skalet.

Skäl till varför det är bättre att äta äpplen med skal:

Fiberinnehåll: Äppelskal är rika på fibrer och innehåller både lösliga och olösliga fibrer. Lösliga fibrer, t.ex. pektin, kan bidra till att reglera blodsockernivån och sänka kolesterolhalten. Olösliga fibrer främjar matsmältningen och mättnadskänslan, vilket ofta hjälper till att hålla vikten.

Vitaminer och antioxidanter: Äppelskalet innehåller en betydande andel av fruktens vitaminer och antioxidanter, särskilt C-vitamin och en mängd olika fytokemikalier. Dessa föreningar är viktiga för den allmänna hälsan och kan bidra till att skydda cellerna från skador.

Mineraler: äppelskal innehåller också mineraler som kalium, vilket är viktigt för hjärthälsan. Skal innehåller också små mängder kalcium och magnesium.

Fytokemikalier: äpplen är rika på fytokemikalier, inklusive quercetin, som finns i högre koncentrationer i skalet. Quercetin har antioxidant och antiinflammatoriska egenskaper som kan bidra till att lösa en rad olika hälsorelaterade problem.

Tarmhälsa: fibrerna i äppelskal är viktiga för att främja en frisk mikrobiom i tarmarna. De fungerar som prebiotika, ger näring åt de nyttiga bakterierna i tarmen och stödjer matsmältningen.

Även om det finns tydliga fördelar med att äta äpplen med skal kan vissa personer föredra skalade äpplen av olika skäl, t.ex. smak- eller konsistenspreferenser, oro för bekämpningsmedel (även om tvättning och ekologiska alternativ kan hjälpa till att lösa detta problem) eller matsmältningskänslighet.

Att äta äpplen med skalet på ger kroppen ett bredare utbud av olika näringsämnen och därmed större hälsofördelar. Det viktigaste är att ha äpplen på matbordet, oavsett om du äter dem med eller utan skal, eftersom äpplen är nyttiga, välsmakande och ett näringsrikt tillskott till dina dagliga måltider.

Bild: Unsplash
Källa: NordenBladet.com

Läs också:
Vi tar reda på: Är ämnet i äppelkärnor SKADLIGT för hälsan eller inte?


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory