Magiska symboler och deras betydelse i den nordiska mytologin: Vad är Vegvísir?

Magiska symboler och deras betydelse i den nordiska mytologin: Vad är Vegvísir?

NordenBladet – Vegvísir är en forntida symbol som är mest känd som en runkompass eller som en viking kompass. Direkt översatt betyder symbolens namn på isländska ”vägvisare” eller ”vägskylt”. Vegvísir självt är uppbyggt av vikingarnas åtta magiska kombinationsrunor (sigill). Kombinationsrunor (beroende på kombinationen) användes och används även numera i runmagi till vissa syften – skapa vissa händelser, förstärka några egenskaper eller som skydd.

Vegvísiret har ursprungligen nämnts i två källor – i Geir Vigfussons år 1880 insamlade Huld-Manuskriptet (the Huld Manuscript) och en annan handbok – Galdabrok (The Galdabrok) som från början var handböcker för magi.

I Hulds Handbok talar man om Vegvísir som en magiskt skyddande och vägvisande symbol. Som översatt låter det ungefär så här: ”den som använder sig av denna symbol, kommer aldrig att förlora sin väg i stormar eller dåligt väder även när den egna vägen inte är känd” (”the wearer of this symbol will not lose his way during storms and bad weather, even if he does not know of his destination”).

Huld-Manuskriptet är ett dokument som är insamlat under cirka tio århundraden efter vikingatiden och även om delar av det grundar sig på historia och norska folkets verkliga kunskaper och myter, man bör inte tro blint på allt som finns i det. En del experter är av den åsikten att den del som rör Vegvisir kan basera sig framför allt på folktraditionen.

Galdabrok, den andra källan som nämner Vegvísir, är en minnesbok – trollformelbok – som innehåller olika slags besvärjelser och kunskaper om magi, asagudar, tiden och kosmologi.

Även om ingen vet exakt varifrån Vegvísir kommer och när och var det användes för första gången, är den vanligaste uppfattningen numera att det är fråga om en viking kompass.

Eftersom man i utgrävningar hittat ”solstenar” eller solkompasser (även om de inte har likadana kombinationsrunor som Vegvísir och utseendet är annorlunda) som vikingarna i verkligheten använde under sina upptäcktsresor, tror man att Vegvísir-symbolen kan ursprungligen ha fått inspiration just från dessa kompasser.

Enligt flera legender ritade man Vegvísir på vikingarnas båtar redan i forna tider, för att vandrarna skulle hitta en trygg väg tillbaka hem.
Även numera är Vegvísir i den nordiska traditionen och framför allt i Island en mycket uppskattad och vida använd symbol. Symbolen har en djupare betydelse för alla dem som är mera intresserade av runor och runmagi.

Numera används dock Vegvísir oftast som en spirituell handbok.


Foto: Bilden av Vegvisir i målningen “Nordic forest & folklore” av Helena-Reet Ennet (ElishevaShoshana.com)
Källa: NordenBladet.fi


Tags assigned to this article:
Vegvísir

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory