VETENSKAPSMÄNNENS sammanfattning: Människor som bor i de blå zonerna blir ofta över hundra år gamla – detta är hemligheten bakom deras långa livslängd!

VETENSKAPSMÄNNENS sammanfattning: Människor som bor i de blå zonerna blir ofta över hundra år gamla – detta är hemligheten bakom deras långa livslängd!

NordenBladet – Blå zoner (Blue Zones) är områden där människor lever friskare och längre, ofta över 100 år.

Till de blå zonerna hör provinsen Nuoro på Sardinien, ön Okinawa i Japan, ön Ikaria i Grekland, Nicoyahalvön i Costa Rica, Loma Linda i delstaten Kalifornien och det franska utomeuropeiska territoriet Martinique i Karibiska havet.
En av de mest kända forskarna på blå regioner är den italienske läkaren och vetenskapsmannen Gianni Pes, som 1996 började undersöka varför människor på Sardinien så ofta blir över 100 år gamla. Han fick snart sällskap av den belgiske demografen Michel Poulain och National Geographic-medarbetaren Dan Buettner.

Fenomenet med de blå zonerna har väckt stort intresse för varför människor i dessa samhällen lever till så hög ålder. Forskning visar att de faktorer som påverkar deras livslängd inte bara är ärftliga utan även livsstil och miljö. En viktig markör är den “antiinflammatoriska dieten”, som fokuserar på växtbaserade och lågprocessade livsmedel som är rika på antioxidanter som hjälper kroppen att bekämpa inflammation.

“Medelhavsdieten förlänger livslängden, minskar övervikt, skyddar hjärnan från åldrande och förebygger kroniska sjukdomar som cancer och hjärtsjukdomar”.
– Läs också: Vad är den mycket omtalade “Medelhavsdieten”?

Studien har identifierat livsmedel som ofta finns med på middagsbordet hos de som blivit gamla:
Baljväxter (kikärtor, vita bönor, bondbönor, sojabönor, svarta bönor), fullkorn (korn, råris, hirs, havre, dinkel eller gammalvete), nötter och frön, sötpotatis (både orange och lila), kallpressad olivolja, tomater, färsk frukt och bär, pumpa och korsblommiga grönsaker (spenat, sparris, kål och brysselkål) samt sojaprodukter (t.ex. tofu och tempeh). Dessa livsmedel är rika på viktiga näringsämnen och hjälper till att minska inflammation i kroppen.

Drycker som ingår i den dagliga kosten för invånare i de blå zonerna inkluderar grönt te, svart te, svart kaffe, vatten och rött vin. Dessa drycker innehåller antioxidanter som hjälper till att skydda kroppen mot olika sjukdomar.

Naturligtvis finns det andra livsstilsfaktorer – regelbunden fysisk aktivitet, hälsosam kost, undvikande av stress, tillräcklig sömn och starka sociala relationer. Invånare i blå zoner är ofta fysiskt aktiva, gör sina egna hushållssysslor, äter ekologisk mat, lever ett fridfullt liv, upprätthåller starka familjerelationer och känner sig som en del av samhället.

Foto högst upp på sidan: I studierna deltog antropologer, demografer, epidemiologer och medicinska experter som reste till olika regioner för att upptäcka hemligheten bakom lång livslängd. Regionerna valdes utifrån var den högsta andelen personer över 100 år bor i förhållande till befolkningen.

Se även:
Live to 100: Secrets of the Blue Zones | Official Trailer | Netflix

Foto: Unsplash
Källa: NordenBladet.ee


Tags assigned to this article:
Blå zoner

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory