HUR påverkar pannsten vår hälsa? Hur farligt är kokvatten som innehåller pannsten?

HUR påverkar pannsten vår hälsa? Hur farligt är kokvatten som innehåller pannsten?

NordenBladet – Vad är pannsten? Påverkar den vår hälsa, och i så fall hur? Pannsten är en mineralavlagring som uppstår när vatten kokas och avdunstar, särskilt om det finns upplösta kalcium- och magnesiumsalter i vattnet. Trots att avlagringar i sig inte är en hälsorisk kan de påverka hälsan beroende på förekomsten i det vatten som används.

Smak och lukt: Avlagringar kan förändra vattnets smak och lukt och ge det en bitter eller metallisk ton. Detta kan i sin tur påverka smaken på drycker som till exempel te och kaffe.

Matlagning: Vatten med höga nivåer av avlagringar kan påverka matlagningen. Till exempel kan gröt, potatis eller pasta innehålla pannsten, vilket förändrar deras konsistens och smak.

Te och kaffe: Pannsten kan påverka smaken på te och kaffe och göra dem mer beska. Det kan också påverka dryckernas utseende och det kan bildas sediment i botten av koppen.

Påverkan på vattenapparater: Avlagringar kan bildas i vattenapparater som vattenkannor, vattenkokare och kaffemaskiner, vilket minskar deras effektivitet och ökar energiförbrukningen.

Påverkan på hälsan: Även om avlagringar i sig inte är farliga eller giftiga, kan de påverka utrustningens och rörledningars effektivitet och öka underhållskostnaderna. På samma sätt kan det främja ansamling av bakterier, eftersom pannsten kan vara en lämplig yta för mikroorganismer.

Naturligtvis uppstår omedelbart en fråga om bakterier kommer att överleva när vatten kokas?
Att koka vatten är ett av de mest effektiva sätten att döda bakterier och mikroorganismer, eftersom kokning dödar de flesta sjukdomsframkallande och andra mikrober. Om vatten kokas i pannsten i en vattenkokare förstörs alltså bakterier och mikroorganismer i processen. Det rekommenderas dock inte att använda vatten som har stått i en kärl med kalkavlagring under en längre tid, eftersom det är mycket troligt att bakterier av alla slag effektivt har förökat sig i det.

Det är därför viktigt att rengöra kokkärlet och dess komponenter regelbundet för att undvika bakterieansamlingar och säkerställa rent dricksvatten. Även om de flesta mikrober dör under kokningsprocessen bidrar förebyggande rengöring till att undvika spridning av mikroorganismer och säkerställer att vattnet är rent och säkert både före och efter kokning.

Det bästa sättet att minska effekterna av avlagringar är att använda filtrerat vatten eller att använda ett avhärdningssystem. Om du kokar vatten i en behållare full av kalk kan filtrering eller användning av flaskvatten förbättra smaken på den färdiga drycken, eftersom det innehåller mindre kalk. Rengöring och regelbundet underhåll av vattenutrustningen är också viktigt för att undvika kalkavlagringar och bibehålla utrustningens effektivitet.

Bild: Unsplash
Källa: NordenBladet.fi


Tags assigned to this article:
pannsten

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory