FORSKNING: Gräshoppor kan skilja cancerceller från friska celler

FORSKNING: Gräshoppor kan skilja cancerceller från friska celler

NordenBladet – Forskare har upptäckt att gräshoppor kan skilja cancerceller från friska celler. För att göra detta använder de sitt luktsinne. Upptäckten kan leda till tidigare cancerdiagnoser, vilket i sin tur innebär att människor har större chans att bli av med sjukdomen, rapporterar bioRxiv.

Gräshopporna identifierade cancerceller med hjälp av de flyktiga organiska föreningar som människor andas ut. Forskare använder ofta gräshoppor i studier relaterade till dofter eftersom de har ett högt utvecklat luktsinne. Till exempel år 2000 lyckades forskarna lära en gräshoppa att känna lukten av ett sprängämne.

Forskarna förstår den förändring i gräshoppans hjärnaktivitet som gör att insekterna kan upptäcka en cancercell. Detta kan mätas med hjälp av elektroner, vilket enligt forskarna ger ett snabbt och tillförlitligt resultat. Insekternas reaktion mättes med hjälp av prover från olika celler. Gräshopporna reagerade olika på friska celler och cancerceller, vilket innebär att cellerna luktade olika för gräshopporna.

Även om studien endast fokuserade på cancer i munhålan är forskarna övertygade om att även andra typer av cancer kan upptäckas på detta sätt. Teoretiskt sett skulle en gräshoppa därför kunna upptäcka många typer av cancer, inklusive sjukdomsstadiet.

Det skulle vara till stor hjälp i diagnostiseringen av sjukdomen. Om cancern upptäcks i det fjärde stadiet är chansen att överleva 10-20 procent. Om det upptäcks redan i det första stadiet är sannolikheten mellan 80 och 90 procent.

Bild: Pexels
Källa: NordenBladet.fi


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory