Vad är den mycket omtalade “Medelhavsdieten”?

Vad är den mycket omtalade “Medelhavsdieten”?

NordenBladet – När man talar om hemligheten bakom lång livslängd, hälsosam livsstil, hälsofrämjande kost och långsiktigt välbefinnande i allmänhet finns det en diet som ofta framstår som en idealisk förebild – “Medelhavsdieten”. Denna kosthållning har fått mycket beröm och uppmärksamhet från forskare och hälsoexperter eftersom den förknippas med många hälsofördelar. Men vad är egentligen medelhavsdieten och varför är den så populär?

Vad är Medelhavsdieten?
Till namnet är det en diet, men i ett bredare perspektiv är medelhavsdieten både en diet och ett sätt att leva. Tänk er att ni befinner er vid Medelhavets stränder (t.ex. Grekland, Kreta, södra Italien, Spanien) med massor av solsken, färska produkter från trädgårdar och havet och glädjen av att vara utomhus. Allt detta tillsammans beskriver en medelhavskost som uppskattas av hälsointresserade. Medelhavskosten främjar hjärthälsan, hjälper till att gå ner i vikt och minskar inflammationer i kroppen.

År 2010 utsåg UNESCO Medelhavsdieten till ett av mänsklighetens immateriella kulturarv.

Här är de viktigaste principerna som kännetecknar Medelhavskosten:

1. Tonvikt på växtbaserade livsmedel: Medelhavsdieten fokuserar till stor del på växtbaserade livsmedel, inklusive frukt och grönsaker, fullkornsprodukter, nötter och baljväxter. Dessa livsmedel är rika på fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter.

2. Hälsosamma fetter: Medelhavsdieten gynnar enkelomättade och fleromättade fettsyror som finns i olivolja, nötter, avokado och fet fisk som lax och sardiner. Dessa fetter är bra för hjärthälsan och bidrar till att sänka nivåerna av det “dåliga” LDL-kolesterolet.

3. Måttlig konsumtion av rött kött: Även om Medelhavsdieten inte förbjuder konsumtion av rött kött, rekommenderas att man äter det med måtta och främst som ett undantag, inte som en regel. Istället gynnar kosten kyckling, kalkon och havets produkter.

4. Lågt saltintag: En anmärkningsvärd aspekt av medelhavskosten är också det faktum att det används mycket kryddor och örter, vilket avsevärt minskar mängden salt i maten. Ju mindre salt, desto mer hjärtvänlig mat.

5. Måttlig vinkonsumtion: Många invånare i Medelhavsområdet använder vin måttligt till mat. Måttlig konsumtion av alkohol, särskilt rött vin, är förknippad med en minskad risk för hjärtsjukdomar och ett intag av antioxidanter.

6. Social och fysisk aktivitet: Förutom näring är medelhavslivsstilen förknippad med social interaktion och fysisk aktivitet. En aktiv livsstil och nära sociala band är en viktig del av hälsa och välbefinnande.
Foton: Solen höjer humöret och det varma vädret främjar till motion i frisk luft. Spanien (3x NordenBladet)

Varför är Medelhavsdieten populär?

Medelhavsdieten har blivit populär av många anledningar:

1. Hälsosam för hjärtat: Studier har visat att medelhavskosten kan bidra till att minska risken för hjärtsjukdomar. De enkelomättade fettsyrorna i olivolja, nötter och fisk bidrar till att minska de “onda” LDL-kolesterolnivåerna och förbättra hjärthälsan.

2. Stödjer viktminskning: Med sin höga fiberhalt och sina hälsosamma fetter erbjuder medelhavsdieten ett utmärkt stöd för viktminskning och viktkontroll. Den dämpar hungerkänslan och tillför de näringsämnen som kroppen behöver.
3. Antiinflammatorisk effekt: Medelhavskostens växtbaserade livsmedel har en antiinflammatorisk effekt. Långvarig kronisk inflammation är kopplad till ett antal hälsoproblem, bland annat hjärtsjukdomar, diabetes och cancer.

4. Välsmakande och varierad: Medelhavskosten är välsmakande och mångsidig. Den innehåller massor av goda livsmedel, inklusive färska grönsaker, havets produkter, olivolja och kryddor som vitlök och örter.

5. Kopplar livsstil till näring: Medelhavsdieten är inte begränsad till näring, utan innehåller också delar av en hälsosam livsstil, såsom sociala relationer och fysisk aktivitet. När man följder medelhavsdieten bör man inte underskatta fördelarna med frisk luft, solsken, ljus och siesta dvs. en liten vila mitt på dagen. Detta gäller både för D-vitamin och för det serotonin som produceras av solljus. Ett positivt humör främjar goda tankar, vilket också minskar stress och nedstämdhet. Att följa en dygnsrytm påverkar vår aptit, sömn, arbetsförmåga osv.

Medelhavsdieten är ett bra exempel på hur en hälsosam kost och livsstil kan ha en positiv inverkan på hälsa och välbefinnande. Denna diet betonar vikten av växtbaserade livsmedel, hälsosamma fetter och måttlig alkoholkonsumtion och är förknippad med många hälsofördelar. Om du vill investera i din egen hälsa och ditt välbefinnande kan Medelhavsdieten vara ett utmärkt val.

Foto: Unsplash
Källa: NordenBladet.ee


Tags assigned to this article:
Medelhavsdieten

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory