KAN man stoppa håret att bli grått, och i så fall HUR?

KAN man stoppa håret att bli grått, och i så fall HUR?

NordenBladet – Varför blir håret grått? Vad händer med håret som gör att det ändrar färg? Kan man stoppa hårets grånande? Kan ett redan grått huvud återställas genom näring, rätt vitaminer, rätt livsstil eller någon annan faktor? Kan håret så att säga föryngras?

Den främsta orsaken till hårets färgändring är ett pigment som kallas melanin, som finns i hårsäckarna. Melanin delas in i eumelanin och pheomelanin, och hårfärgen beror på mängden och förhållandet mellan dessa två pigment.
Orsaken till grått hår är vanligtvis en minskning eller ett stopp i melaninproduktionen i hårsäcken. När melaninproduktionen minskar får håret inte sin naturliga färg utan blir grått eller vitt.

Grånandeprocessen är främst förknippad med åldrande. Med stigande ålder minskar förmågan att producera melanin i hårsäcken. Det finns dock faktorer som kan bidra till att håret blir grått:

Ärftlighet: Ärftlighet spelar en viktig roll vid grånande hår. Om dina föräldrar började bli gråhåriga i tidig ålder kan det vara mer sannolikt att du kommer att uppleva samma process.

Allvarlig stress: Intensiv fysisk eller känslomässig stress kan påverka hårsäcken och orsaka gråa hår.

Näring och vitaminbrist: Otillräcklig näring eller brist på vissa vitaminer kan påverka hårets hälsa, men den exakta kopplingen till grått hår håller fortfarande på att studeras.

Rökning: Man har funnit ett samband mellan rökning och tidig grånande.
Miljöpåverkan: En ohälsosam och förorenad miljö leder också till tidigt åldrande.

Kan melaninproduktionen stimuleras? Var kommer melanin ifrån? Vad producerar det?
Det finns inget garanterat sätt att återställa hårfärgen eller helt undvika grått hår, särskilt inte när vi blir äldre.

Melaninproduktionen kan stimuleras på något sätt, även om ärftlighet spelar en viktig roll i denna process. Melanin är ett pigment som ger färg åt hår, hud och ögon. Det produceras av särskilda celler som kallas melanocyter. Melanocyter finns i hårsäckarna, huden och i ögats iris.

Det finns två huvudtyper av melaninbildning:
Eumelanin: Detta är ett mörkare pigment som ger hår och hud en brun eller svart färg.

Feomelanin: Det är ett ljusare pigment som ger hår och hud en gulaktig eller rödaktig färg.

Melaninproduktionen påverkas av många faktorer, inklusive ärftlighet, ålder och miljöfaktorer. Även om ärftlighet är den största faktorn finns det sätt att stimulera melaninproduktionen:

Hälsosam kost: Vissa livsmedel som innehåller näringsämnen som B-vitaminer, järn och zink förknippas med friskt hår och frisk hud. Även om den direkta kopplingen till melaninproduktionen inte alltid är tydlig, kan en allmänt hälsosam kost ha en inverkan på hårets och hudens kondition.

D-vitamin: Studier har visat att brist på D-vitamin kan påverka hårets pigmentering. D-vitamin produceras i kroppen genom exponering för solljus.

Hälsosam livsstil: Undvik överdriven stress och ha en hälsosam livsstil, eftersom stress kan påverka hårets hälsa.

Mörkt te: Det finns indikationer på att mörkt te kan innehålla ämnen som stimulerar melanocytaktivitet och därmed ökar melaninproduktionen.

Korrekt hårvård: Behandla håret korrekt och använd fuktgivande schampo och balsam.

Foto: Unsplash
Källa: NordenBladet.fi


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory