Reformen av den sociala tryggheten fortsätter utifrån utkast till ståndpunkter
NordenBladet — Kommittén för social trygghet sammanträdde måndagen den 24 maj för att behandla ståndpunkterna om reformen av den sociala tryggheten.Kommittén höll den första remissdebatten om det utkast till strukturen på ståndpunkterna som kommitténs presidium har framställt. Kommittén diskuterade främst vilka ståndpunkter som ska ingå i den fortsatta behandlingen. Ståndpunkterna utgör grunden för kommitténs mellanbetänkande, det vill säga för vägkartan för reformen av den sociala tryggheten. Ståndpunkterna baserar sig på de problemhelheter inom socialskyddet som identifierats av kommittén och som sektionerna har konkretiserat genom sitt arbete.
Ståndpunkternas teman och den fortsatta behandlingenKomplexiteten inom socialskyddetKommitténs presidium har framställt sex utkast till ståndpunkter om problemhelheten om komplexiteten. Kommittén fortsätter behandla följande problem: 1.1 Det finns många förmåner och de har alla olika bestämningsgrunder
1.2 Inkomstbegreppen och tiderna för ansökan och betalning varierar (onödigt) mycket
1.3 Det finns skillnader i hur familjebegreppet och relationerna till närstående beaktas
1.4 Komplexiteten i genomförandet: informationsutbytet myndigheterna emellan fungerar inte
1.5 Komplexiteten i genomförandet: tjänsterna är splittrade
1.6 Frågor gällande datalagren och utnyttjandet av dataanalysSamordningen av förvärvsarbete och socialskyddNär det gäller samordningen av förvärvsarbete och socialskydd lyfte presidiet fram fem teman. Vid kommitténs möte föreslogs det att ståndpunkterna ska sammanföras till större fenomenbaserade helheter. I övrigt ska det fortsatta arbetet följa presidiets temaförslag. 2.1 Förändringarna i arbetslivet (och stöd för partiellt arbete)
2.2 Företagsamhet och socialskydd
2.3 Flitfällorna i socialskyddssystemet
2.4 Studerande och kompetensutveckling
2.5 Förmånerna som betalas på grund av arbetsoförmåga samt partiellt arbete Det yttersta skyddet, grundskyddet och boende Kommittén valde i enlighet med presidiets förslag att fortsatta behandla tre teman i helheten om yttersta skyddet, grundskyddet och boende. Kommittén konstaterade efter diskussion att reformen av stöden för boende är den mest brådskande.
3.1 Utkomststödet kompletterar grundskyddet
3.2 Utkomststödet ersätter grundskyddet
3.3 Boendeutgifter och ersättandet av dem genom bostadsstöd och utkomststöd Samordningen av tjänster och förmånerKommittén bestämde att fortsätta behandla alla de tre utkasten om samordningen av tjänster och förmåner. Under diskussionen fästa man uppmärksamhet vid behovet att stärka kunskapsunderlaget.
4.1 Stora skillnader i service- och förmånssystemen vad gäller syftena, målen och verksamhetslogiken
4.2 Det saknas incitament för att använda tjänster eller förpliktande krav på att ta emot tjänster
4.3 Förmåns- och servicekedjan fungerar inte bra med tanke på individen
—I höst framställas dessutom en ståndpunkt om utkomst och kompetensutveckling under studietiden. Horisontala gemensamma temanUnder kommitténs och sektionernas arbete har man dessutom identifierat några centrala informationsbehov. Man har valt ut de teman som gäller samtliga ståndpunkter. Dessa är finansieringen av socialskyddet, förändringarna i arbetslivet samt den sociala trygghet som är relaterad till boende och arbete och rörlighet. Kommittén fortsätter diskussion om även huruvida digitaliseringen borde höra till de gemensamma temana. De horisontala gemensamma temana ska behandlas vid kommitténs följande möten. Presidiet och sektionerna fortsätter arbetet med ståndpunkterna under kommitténs styrning. Presidiets senaste utkast till strukturen på ståndpunkterna publiceras som en bilaga till mötesrapporten tillsammans med det övriga mötesmaterialet. Bekanta dig med utkastet (Presidiets utkast till strukturen på ståndpunkterna, uppdaterad 14.5.2021, på finska)
Val och grundläggande principer inom socialskyddet Kommittén för social trygghet diskuterade även utkastet om val och grundläggande principer inom socialskyddet. Syftet med rapporten är att sammankoppla de gemensamma grundläggande val som är aktuella vid reformen av den sociala tryggheten. Rapporten sammanställs av sektionen för forskning och utvärdering. I rapporten beskriver sektionen bland annat de fyra viktigaste grundläggande principerna för socialskyddet:
Källa: Valtioneuvosto.fi