På Öppna gårdar-dagen presenterade den estniska svampgården i Läänemaa landskap på Männa gård sin odling av ostronskivling + FOTOGALLERI!

På Öppna gårdar-dagen presenterade den estniska svampgården i Läänemaa landskap på Männa gård sin odling av ostronskivling + FOTOGALLERI!

NordenBladet – Den estniska svampgården (Eesti Seenefarm, adress: Männa talu, Üdruma by, Lääne-Nigula kommun, 90720) grundades 2019. Närmare bestämt började historien redan år 2018, när gårdens grundare Tanel Heinsalu återvände med sin fru Jaanela Poks från Guatemala och de fick tid till en ny verksamhet förutom en liten son.

För första gången öppnade gården sina portar för alla intresserade. På Öppna gårdar-dagen (som ägde rum den 18 och 19 juli i år) organiserades tre utflykter på Svampgården, då Tanel presenterade de fyra olika stadierna i en svampodling. Gårdskaféet var också öppet, liksom ett litet område för barn. Man sålde även lokala produkter på gården och där hade man möjlighet att delta i en workshop för att göra en te-svampdryck (kombucha). Till den goda stämningen bidrog även Dj Saṃsāra, Kaushalya och Alex (Jagaspace). Dagen avslutades med kakao och en dansfest.

Ostronskivling, ostronmussling (Pleurotus ostreatus) är en svamp som tillhör släktet Ostronmusslingar.

Ostronskivling innehåller aminosyror, vitaminer, nyttiga mineraler och spårämnen. Fettinnehållet är mindre än 3%, kaloriinnehållet är 34 kcal / 100 g. Ostronmussling är en mycket god dietmat. Svampen innehåller också polysackarider som motverkar cancer och bromsar åldrandet.

Odlingen av ostronskivling i Europa har sitt ursprung i Tyskland, där svampfyllda, uppmjukade och vitaminberikade balar användes som fodertillskott. Det visade sig att svampar som växer i halmbalar är välsmakande även som människoföda. Idag odlas ostronmussling på lövträdstammar och -stubbar i skogen och i hemträdgårdar. I svampplantager växer de å andra sidan på sågspån- eller halmbotten.

Hatten på ostronskivlingen behöver inte förvällas, de är särskilt läckra när de steks. De kan användas i såser, omeletter, osv. Passar också till marinering och att saltas. Svampens fot är kort men något seg. Man rekommenderar att torka dem och mala dem till svamppulver som kan användas i soppor och såser.

Lite information om byn Üdruma:


Üdruma är en by i Lääne-Nigula kommun i Lääne län. Före reformen av Estlands regionalförvaltning 2017 tillhörde byn Kullamaa kommun. Vägen Risti – Virtsu – Kuivastu – Kuressaare går genom Üdruma. Byn nämndes för första gången år 1518 med namnet Hydenorme. Under första hälften av 1900-talet var byns namn Üdromaa. Üdruma byförening verkar i Üdruma. I byn finns Pikamaa källor (på västra sidan av floden Jõeääre).

Byn Üdruma i kommunen Lääne-Nigula visade sig bli årets by i landskapet år 2019, som valdes av Kotiseutu Läänemaa-kommitté. Kaja Karlson, ledaren för utskottet, sade att Üdruma väckte uppmärksamhet med byföreningens mångsidiga verksamhet – ortens byförening och byns organisatör hade arbetat aktivt och grundligt för att förena byn.

Bilder: NordenBladet/Helena-Reet Ennet
Källa: NordenBladet.ee







High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory