Estland: Mer än 280 gårdar kommer att delta i Öppna gårdar-dagen i år

Estland: Mer än 280 gårdar kommer att delta i Öppna gårdar-dagen i år

NordenBladet – I år ordnas för sjätte gången den nationella dagen Öppna gårdar i Estland söndagen den 19 juli, då totalt 282 gårdar och landsbygdsföretag över hela landet öppnar sina portar för besökare. Av dessa är tre fjärdedelar öppna även på lördagen den 18 juli.

“Den goda nyheten är att trots undantagstillståndet som rått kommer förberedelserna för gårdsdagen att fortsätta för den dag som ursprungligen planerades och i evenemanget kommer att delta ungefär lika många gårdar och landsbygdsföretag som förra året,” sade landsbygdsminister Arvo Aller. “De senaste månaderna har varit svåra för landsbygdsföretagare på grund av coronavirus, och en mängd restriktioner har påverkat både produktion och försäljning. Öppna gårdar-dagen erbjuder bland annat ett bra tillfälle att erbjuda estnisk mat och estniska varor direkt på den egna gården till tusentals familjer som åker runt och upptäcker den estniska landsbygden under denna helg.

Det största antalet öppna gårdar i år finns i Harjumaa (Harrien) (41) och Pärnumaa (37). Dessa följs av följande län när det gäller antalet gårdar: Tartumaa (29), Saaremaa (Ösel) (27), runt tjugo gårdar är öppna i Lääne-Virumaa, Viljandimaa och Võrumaa. 220 gårdar väntar på gäster även på lördagen den 18 juli, men alla gårdar är öppna på söndagen den 19 juli. Av deltagarna kommer 50 gårdar och landsbygdsföretag att öppna sina dörrar för första gången.

Öppningsceremonin för Öppna gårdar-dagen i år kommer att äga rum i Simuna, Estlands potatishuvudstad. Även i år får gästerna hjälp att hitta gårdarna med Navicup-appens karta.

Webbplatsen för Öppna gårdar-dagen finns på www.avatudtalud.ee.

Dagen med öppna gårdar arrangeras av ministeriet för landsbygdsfrågor, jordbruksforskningscentret, den estniska jordbrukskammaren och det estniska jordbrukarförbundet. Öppna gårdar-dagen finansieras av den estniska landsbygdsutvecklingsplanen 2014–2020 och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Foto: NordenBladet/Helena-Reet Ennet


Tags assigned to this article:
Estland

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory