Vakna! -kampanjen uppmanar att söka hjälp med låg tröskel
NordenBladet —
16.11.2020 kl 09.51Polisstyrelsen
Polisen inleder kampanjen Vakna! för att få människor att vakna och söka hjälp i tid och på rätt ställe. Kampanjen innehåller fem fenomen som lyfts fram i polisens analys av coronaläget: psykisk ohälsa, missbruksproblem, närståendevåld, internetbedrägerier och trafiksäkerhet.
– Nu när coronakrisen ser ut att bli långvarig är polisen bekymrad för människor som befunnit sig i en svår situation redan under den första coronavågen. Det är mycket viktigt att förebygga nya smittfall, men å andra sidan är det viktigt att inse att ensamhet, penningbekymmer samt missbruksproblem och psykisk ohälsa ända sedan våren lett till att många nu kämpar på gränsen av sina krafter. Vi vill påminna om att ta hand om varandra och att det alltid finns hjälp att få. Ingen ska bli ensam, säger polisöverdirektör Seppo Kolehmainen.
Corona inverkar negativt på rusmedelsanvändning och välmående
Under coronatiden har mindre våld på allmänna platser rapporterats till polisen. Å andra sidan förekommer mera våld inom hemmets väggar. En del är dold kriminalitet, men redan nu kan man se tecken på att allvarligt våld, såsom grov misshandel och till och med brott mot liv ökat märkbart.
Polisen väntade sig att coronaläget skulle leda till ett minskat antal alkoholrelaterade larmuppdrag. Det blev dock inte så, utan alkoholrelaterade larmuppdrag (misshandel, berusade personer, störande beteende, larm till hemmen och rattfylleri) ökade med 16 procent i januari–september jämfört med år 2019. Mätt i antal uppdrag innebär det här en ökning på cirka 33 000 larmuppdrag.
– Den största ökningen jämfört med året innan uppstod i kategorin larm till hemmen, cirka +14 400 (+27,8 procent) samt kategorin störande betende, som ökade med nästan +18 000 (+27,2 procent), berättar polisinspektör Ari Järvenpää.
Även det totala antalet narkotikabrott ökade kraftigt jämfört med året innan. Det totala antalet narkotikabrott som polisen fick vetskap om under januari–september ökade cirka + 32 % (21 185 -> 28 079). Narkotikarelaterad kriminalitet är dold och kommer för det mesta fram i samband med polisens övriga uppgifter och vid övervakning. Hur många fall som kommer fram beror särskilt på resurserna för polisens övervakning, men den senaste tidens forskning visar även att narkotikaanvändningen har ökat.
Institutet för hälsa och välfärd informerade i oktober om resultaten från en undersökning av avloppsvatten, som visar att användningen av narkotika har ökat under en längre tid. Till exempel de totala mängderna av amfetamin, metamfetamin, MDMA och kokain är cirka tredubbla jämfört med året 2012 då avloppsvattnet undersöktes första gången.
Kriminalöverkommissarie Kari Siivo säger att det är svårt att exakt bedöma hur mycket coronapandemin påverkat användningen av narkotika, men utifrån det ovan nämnda kan man dra slutsatsen att läget har en negativ effekt på människors rusmedelsanvändning och totala välmående.
Vakna! Sök hjälp!
Kampanjen förs där människor finns, på nätet, men även på gatorna i stadskärnorna. Förhoppningsvis når kampanjen på något sätt de som behöver hjälp. Man samarbetar med intressegrupper och vägleder till hjälp med såväl videor, reklam på sociala medier, podcaster och bussreklam samt material som kan utskrivas.
– Vi önskar att kampanjen ska vägleda de som behöver hjälp till rätt ställe och att materialet ska få bred spridning. Tröskeln för att söka hjälp ska vara så låg som möjligt, säger polisinspektör Pekka Heikkinen.
En samarbetspartner och hjälpande part är Brottsofferjouren.
– Vi vill lyfta fram att brottsoffer får hjälp och stöd även under coronapandemin. Ingen ska bli ensam. Se alltid till att dina rättigheter inte körs över och att du får diskutera situationen. Det är inte offrets fel att ett brott inträffar, betonar verksamhetsledare Leena-Kaisa Åberg vid Brottsofferjouren.
– Var och en av oss ska ta hand om sig själv och de som står en nära. Det är dags och vakna och söka hjälp senast då man själv eller en person som står en nära är på väg in i vålds- eller självmordstankar, om man håller på att tappa greppet om livet, påminner Heikkinen.
Mera information kampanjen: poliisi.fi/vakna
Källa: Poliisi.fi