Polisen tryggar fredlig mötes- och yttrandefrihet för alla på självständighetsdagen
NordenBladet —
29.11.2019 kl 15.11Polisstyrelsen
Polisen sörjer för skötseln av sina grundläggande uppgifter även på självständighetsdagen så att var och en kan fira Finlands självständighet tryggt och säkert.
– Upprätthållande av den allmänna ordningen och säkerheten är polisens grundläggande uppgift. Vi strävar efter att medborgarna ska känna sig trygga, brott inte begås och att ingen med sitt beteende ska överträda gränsen för vad som anses godtagbart i det finländska samhället, säger polisinspektör Konsta Arvelin på Polisstyrelsen.
På självständighetsdagen betonas användningen av de politiska rättigheterna. Politiska rättigheter är i synnerhet yttrandefriheten och mötesfriheten, som syns och hörs i form av olika sammankomster och demonstrationer på självständighetsdagen. Yttrandefriheten och mötesfriheten är även mänskliga rättigheter om vilka det föreskrivs exempelvis i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.
– Yttrandefriheten och mötesfriheten tillhör alla. Därför är dessa främst individens rättigheter. De kan även vara rättigheter som tillkommer gruppen, särskilt om gruppens rättigheter påverkar individens rättigheter. Till exempel en ideell förening kan använda mötesfriheten för att ordna ett allmänt möte där föreningsmedlemmar, sympatisörer och andra människor deltar, förtydligar Arvelin.
Mötes- och yttrandefriheten kan även begränsas
Mötesfriheten och yttrandefriheten är dock inte ovillkorliga grundläggande och mänskliga rättigheter. Dessa friheter kan begränsas på särskilda grunder som föreskrivs i lagen.
– Grunder för begränsning är i regel olika kriminaliseringar eller äventyrande och störande av den allmänna ordningen och säkerheten. Polisen kan till exempel avbryta ett allmänt möte om det har ordnats på ett sätt som inte följer polisens anvisningar och föreskrifter. Ett möte kan också avbrytas om arrangören på något annat sätt väsentligen har agerat lagstridigt när mötet ordnades, säger Arvelin.
Polisens primära uppgift är dock att säkerställa och respektera de grundläggande och mänskliga rättigheterna. Därför tryggar polisen även på självständighetsdagen allas rätt till fredlig mötes- och yttrandefrihet.
– Trots detta upprätthåller polisen den allmänna ordningen och säkerheten och ingriper i olika typer av störande beteende, påpekar Arveln.
Besvär över upplösandet av Nordiska motståndsrörelsen i Högsta domstolen
Polisstyrelsens talan för upplösande av Nordiska motståndsrörelsen behandlas i Högsta domstolen. Högsta domstolen har belagt Nordiska motståndsrörelsen med ett tillfälligt verksamhetsförbud och därmed ett förbud mot all verksamhet som rörelsen bedriver.
Förbjuden verksamhet är också rörelsens synliga verksamhet, fanborgar och sammankomster. Polisen ingriper vid behov i förbjuden föreningsverksamhet.
Källa: Poliisi.fi