Polisen oroar sig för utslagning bland unga – förebyggande verksamhet i nyckelrollen i förebyggande av utslagning

NordenBladet —

29.10.2020 kl 15.00Polisstyrelsen
Utslagning bland unga är alltid ett aktuellt och viktigt tema för polisen. Vid polisen arbetar man hårt för att förebygga utslagning. Det är positivt att ungdomar enligt polisens uppfattning ändå huvudsakligen mår bra.
– En stor del av ungdomarna mår bra. En liten del av ungdomarna har under tillsyn hamnat utanför samhället, till exempel i olika anstalter. Men alltför många unga håller på att råka ut för svårigheter och till följd av dem bli utslagna ur samhället. Vi måste hitta dessa ungdomar och hjälpa dem att få ett grepp om livet, genom studier, hobbyer, sysselsättning och så vidare. Vi alla behövs i detta arbete, säger polisinspektör Pekka Heikkinen från Polisstyrelsen.
Många faktorer påverkar utslagning. Till exempel inverkar mobbning i olika former negativt på unga som är i en känslig ålder.
– Unga mobbas till och med för att de inte har vissa märkeskläder eller ”rätt” telefon. Sådana här erfarenheter av att vara utomstående kan öka risken för utslagning, säger Heikkinen.
Att bli utanför skadar också de ungas grupptillhörighet, som kan vara en drivande kraft under svåra tider. Det är viktigt att ungdomar i alla situationer utöver att bry sig om hur de själv mår också bryr sig om hur kompisarna mår.
– Om det går dåligt för kompisen är det bra att göra sitt bästa för att stöda den andra. Ungdomarnas gemenskap framhävs under svåra stunder, säger Heikkinen.
Coronatiden påverkade de unga
Polisen har särskilt oroat sig för utslagningen av unga under detta exceptionella år. Även om antalet våldsbrott som polisen fått kännedom om minskade betydligt under våren enligt statistiken, ökade antalet hemutryckningar. Man kontaktade också brottsofferjouren oftare.
På grund av coronavirusläget var man tvungen att begränsa de ungas liv märkbart. Bara det att skolgången förändrades påverkade de ungas vardag och sociala relationer. Då restriktionerna avseende sammankomster var som striktast kunde de unga inte samlas som vanligt på samma ställen som förut, vilket ökade känslan av ovanlighet och ensamhet.
Enligt polisinspektör Heikkinen har undantagsförhållanden och de arrangemang avseende skolgång som gjorts på grund av dem bidragit till oklarheten kring de ungas situation.
– När undervisningen på distans inleddes märkte man att man inte kunde nå en del elever. Polisen kunde inte direkt se detta, men fick kännedom om detta när skolor meddelade till barnskyddsmyndigheterna att ett barn eller en ungdom inte deltog i skolgången på distans. Heikkinen säger att detta i många fall antagligen innebär att familjer med problem inte kunnat se till att barnet sköter sin skolgång under undertagsförhållandena.
Förebyggande arbete är av stor betydelser för att lösa de ungas problem
Vid polisen fokuseras verksamheten som riktar sig till unga på förebyggande arbete. Som övergripande begrepp innebär förebyggande verksamhet samarbete mellan polisen, intressegrupper och medborgare för att skapa och upprätthålla trygghet. Främst utförs förebyggande arbete med unga som är i risk för utslagning och som uppvisar symptom genom att begå brott.
– Utslagning är ett problem som man är väl medveten om inom den förebyggande verksamheten. Om den unga blir utslagen ökar risken för att bli utanför samhället. Syftet med förebyggande verksamhet är att bekämpa utslagning, berättar polisinspektör Heikkinen.
Förebyggande arbete är viktigt även då lösningen av säkerhetsproblem kräver ett mer omfattande tillvägagångssätt än vanlig polisverksamhet. Det centrala inom förebyggande verksamhet är att ingripa så tidigt som möjligt i brott som begås av barn och unga. Å ena sidan är målet att förebygga ungdomsbrottslighet och å andra sidan att bryta den brottsspiral som redan hunnit uppstå.
Inom den förebyggande verksamheten står man ofta inför problem vars behandling kräver ett multiprofessionellt arbetssätt. Därför kan inte polisen ensam utföra det förebyggande arbetet.
– Inom den förebyggande verksamheten samarbetar vi mycket med andra aktörer, som till exempel aktörer inom det sociala området och barnskyddsområdet, skolor och organisationer. Den multiprofessionella förebyggande verksamheten koncentreras i Ankarverksamheten, där olika myndigheter och andra aktörer arbetar tillsammans för att lösa de ungas problem, berättar Heikkinen.
Vårdnadshavare har en nyckelroll i att vägleda de unga
Vare sig omständigheterna är exceptionella eller inte, märker man ofta när unga får med polisen att göra att förmyndarna av en orsak eller en annan inte kan övervaka vart den unga går eller hur den unga beter sig. Då blir vårdnadshavarens ansvar för den unga svagt.
Att den unga mår bra och är på rätt väg har mycket att göra med hemmets möjligheter att se till att den unga har ett bra liv. Om förhållandena hemma är dåliga är inte heller hemmets möjligheter att vägleda och stödja den unga bra. Bristen på övervakning och stöd i hemmet leder ofta till en dålig situation, där rusmedel och brott kommer in i den ungas liv.
Att uppvisa symptom genom att begå brott börjar ofta med små brott som snatterier, men tyvärr kommer allvarligare brott och våld också ofta in i bilden. Unga som uppvisar symptom genom att begå brott har ofta även psykiska problem. Användningen av rusmedel har en tydlig koppling till brott.
– På grundval av min poliskarriär på 39 år kan jag säga att användningen av rusmedel aldrig leder till någonting bra. I stället leder det ofta till brott. Med små val och uppryckningar kan man inverka på resten av sitt liv. Men ensam måste man ändå inte klara sig, för hjälp och stöd finns att få när det är svårt, säger Heikkinen.
Hur kan man kontakta poliserna inom den förebyggande verksamheten?
Vid polisinrättningar finns olika och olika stora enheter för förebyggande verksamhet. Många av poliserna som arbetar inom den förebyggande verksamheten är närvarande där var de unga är, också i sociala medier. Poliserna inom den förebyggande verksamheten kan kontaktas med låg tröskel.
I kanalerna för den finska polisens sociala medier publiceras på torsdagen den 29 oktober en video, där poliserna Rikard Lindroos och Johanna Lindros från den förebyggande verksamheten vid polisinrättningen i Västra Nyland berättar om hur det går för unga och om sitt arbete inom den förebyggande verksamheten. ”De förebyggande Lindroosarna” som också är med i följande säsong av tv-serien Poliisit är exempel på poliser, vars arbete har att stödja ett bra liv för unga som fokusområde.
Information om alla poliser som använder sociala medier vid lokala polisinrättningar finns på https://www.poliisi.fi/om_polisen/polisen_i_social_media.
Du kan läsa mer om Ankarverksamheten på www.ankkuritoiminta.fi/sv/framsida.

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
FinlandPolisens Nyheter och händelser





High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory