Polisen intensivövervakar cyklisterna nästa vecka: Kom i håg cykellyktorna, även baklyktan
NordenBladet — Cykeln ska ha lampor både fram och bak i mörker, skymning eller om sikten är nedsatt. Detta kräver den nya vägtrafiklagen som trädde i kraft i somras.
– Cyklar ska ha en lampa med vitt eller ljusgult sken riktad framåt och en lampa med rött sken riktad bakåt. Lamporna kan vara flera och de kan fästas på cykeln eller på cyklisten. Nytt jämfört den tidigare lagstiftningen är således att cyklisten också ska ha ett bakåtriktat ljus, säger polisinspektör Heikki Kallio på Polisstyrelsen.
Nästa vecka intensivövervakar polisen cyklisterna i hela landet med fokus på deras synlighet. Syftet med övervakningen är att påminna alla som rör sig på vägarna om vikten av att synas i mörkret.
– Cykellyktorna fram och bak ska alltid användas i skymning och mörker eftersom det är viktigt att göra sig själv synlig och därmed bli upptäckt av andra trafikanter i tid, påminner Kallio.
Cyklisten ser och syns
Kallio säger att cykellyktorna har åtminstone två funktioner, varav den första är att cyklisten ska se själv och den andra är för kommunikationen med andra trafikanter.
– Lampans syfte är bokstavligen att lysa upp i mörkret. Lampan visar för cyklisten var hen färdas och lyser upp vägen. Baklyktan visar bakåt att här kör ett fordon.
Det är viktigt att även i övrigt göra sig själv synlig i trafiken. Cykeln måste ha reflexer som är riktade framåt, bakåt och åt sidorna, och det är inte heller någon dålig idé som cyklist att också använda reflexväst.
Kallio påpekar också att cykelns bromsar ska fungera och att även ringklockan är obligatorisk.
Hjälmen skyddar om olyckan är framme
Det är tillåtet att transportera en eller flera passagerare på en cykel, om den enligt tillverkaren är avsedd för detta.
– Man får transportera så många passagerare på en cykel som det finns lämpliga sitsar för. Betydelsefullt i sammanhanget är, att rätten att transportera en passagerare inte längre beror på passagerarens eller förarens ålder. Cykeln ska ändå ha en sits som är lämpad för passageraren och två separata bromsanordningar, berättar Heikki Kallio.
Polisen rekommenderar starkt att alla cyklister använder hjälm, trots att det inte är straffbart att låta bli. Till fotgängarna vill polisen ge en allvarlig uppmaning att använda reflex i mörker för att förbättra den egna säkerheten.
Anmärkning eller avgift för trafikförseelse om lyset saknas
Om lyset saknas kan cyklisten få en anmärkning eller en avgift för trafikförseelse på 40 euro.
– Tidigare övervakningar har visat att cyklisterna nog känner till att lyset är både obligatoriskt och nyttigt. Av någon anledning har lampan ändå inte varit med i mörkret. Överlag har inställningen till polisens övervakning varit positiv och övervakning av den lätta trafiken har efterfrågats, säger Heikki Kallio.
Polisen får kännedom om endast en del av cykelolyckorna
Polisen får årligen kännedom om cirka 800 cykelolyckor i genomsnitt. Endast en del av olyckorna kommer till polisens kännedom.
– Forskning har visat att det verkliga antalet är mycket större, upp till det fyrdubbla. Utanför polisens statistik stannar i regel olyckor där cyklisten kör omkull ensam utan att krocka med någon. I dessa fall tillkallas polisen ytterst sällan, säger Heikki Kallio.
Bland olyckorna som inträffade i skymning och mörker och kom till polisens kännedom ökade antalet skadade något i fjol jämfört med året innan, men olyckorna med dödlig utgång minskade däremot.
Av cykelolyckorna de senaste åren som skett i skymning eller mörker har de flesta inträffat på vardagsmorgnar mellan klockan 7.00 och 9.00.
Källa: Poliisi.fi