Annons:

Polisen genomför effektiverad övervakning av den tunga trafiken med temat faktorer som förorsakar ouppmärksamhet

NordenBladet —

07.02.2020 kl 13.17Polisstyrelsen
Polisen genomför en effektiverad övervakning av den tunga trafiken i hela landet måndag till söndag 10–16.2.2020.
– Det särskilda temat för övervakningsperioden är övervakning av faktorer som förorsakar ouppmärksamhet under körning bland yrkeschaufförer, säger Kari Onninen, polisinspektör vid Polisstyrelsen.
Enligt Onninen ingriper man under övervakningen bland annat i användning av telefoner, surfplattor och bärbara datorer under körning samt vid hinder i synfältet, såsom nivåer som är byggda och monterade på instrumentbrädan eller dekorationsföremål fastsatta på vindrutan.
– I synnerhet sådana föremål och hinder som försämrar chaufförens sikt i körriktningen till höger, säger Onninen.
Dessutom riktas övervakningen in på de tydligaste missförhållandena som upptäckts under tidigare övervakningsperioder, såsom iakttagelse av kör- och vilotider, säkrande av lasten samt fordonens skick.
Under motsvarande övervakningsperiod år 2019 inspekterades 1566 fordon. Åt cirka var fjärde av dessa var polisen tvungen att utfärda antingen böter eller ordningsbot för upptäckta förseelser.
Enligt Kari Onninen har polisen även denna gång som mål att inspektera 1 500–1 800 fordon.
Samtliga polisinrättningar deltar i den riksomfattande, effektiverade övervakningen. Övervakningsperioden är samtidigt en del av det europeiska trafikpolisnätverkets (TISPOL) övervakningstema över hela Europa.
Övervakningen av den tunga trafiken är en av prioriteringarna inom polisens trafiksäkerhetsarbete under 2020. Målet med övervakningen är att förbättra trafiksäkerheten och bekämpa grå ekonomi och transportbrottslighet.

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
FinlandPolisens Nyheter och händelser

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory