Maskrosens vårdande egenskaper – hjälp till hundra åkommor!
OHMYGOSSIP – Vanlig maskros (Taraxacum officinale), som är så vanlig och bekant för befolkningen i de nordiska länderna, är inom naturmedicin känd och uppskattad örtväxt. I Estland växer mer än 170 olika maskrosarter, men denna växt som nedklassats som ogräs är i verkligheten mycket uppskattad inom läkemedelsindustrin världen över. Inom folkmedicinen kallas den för livselixir, blodets renare, medicin mot förstoppning, leverfixaren och borttagaren av trötthet. Officiellt klassades maskrosen som örtväxt år 1961. Maskrosen är från blomman till roten full av nyttiga saker – som örtväxt används växtens alla delar.
Färsk mjölksav är medicin för lever-, njur-, mjälte- och hudsjukdomar och dessutom lindrar/botar kåda hos allergiker, botar lichen planus och eksem. Växten renar blodet, minskar kolesterol, anemi, och eftersom den förtunnar blodet minskar den risken för proppar i hjärta och hjärna. Reglerar i kroppen blodets sockerhalt. Genom tester har man kunnat konstatera att maskrosens mjölksav motverkar orsaken till tuberkulos, minskar ökningen av svampceller som kommer från virus och sjukdomar och förstör tarmparasiter. Man har märkt att maskrosen har egenskaper som bromsar tumörers växt. Man kan få hjälp av maskrosor mot leversjukdomar och gulsot, dålig aptit och förstoppning, samt i vården av reumatism och vårtor. Denna lista är ingalunda heltäckande.
Maskrosens stjälk:
1. Vårdar levern (mycket nyttigt för dem som gillar alkohol). Även om den flytande vita mjölken från maskrosen är svagt giftig, rekommenderar man att äta färska, råa maskrosstjälkar i samband med leversjukdomar. I början en eller två åt gången.
2. Vårdar vårtor. Bred mjölk från maskrosen över vårtan.
3. Minskar spridningen av fräknar: smörj ansiktet med maskrosens mjölk innan du tvättar dig.
Maskrosblommor:
1. I samband med hjärtsjukdomar rekommenderar folkmedicinen att man kokar te av torra maskrosblommor och dricker det i stället för vatten.
2. Man kan även göra honung av maskrosor, som medicinerar hosta, lunginflammation, feber och influensa. Man tar en tesked åt gången tre gånger om dagen. (Tillverkning av maskroshonung: plocka ungefär två glas med maskrosblommor och koka en halv timme i en liter vatten, får svalna och sedan silas. Efter att ha silat den låt vätskan koka igen och tillsätt ett halvt kilo socker och en tesked citronsyra. Koka i 20 minuter. Färgen blir gul som riktig honung. Häll het i burkar och tillslut med lock.)
3. Rengör blod, tappar bort överlopps vatten från kroppen. Maskrosens sav och maskroste passar bra för att rena blod, öka aptiten, förbättra matsmältning, och är bra för vården av hemorrojder och mjältsjukdomar. Man tar 2-3 matskedar sav och te kan man dricka 1-2 glas om dagen. Maskrosens sav passar bra i vården av flera hudsjukdomar.
4. Vårdar reumatism. För vården av reumatism borde man samla färska maskrosblommor och hälla bensin över dem. Låt stå i minst 24 timmar och sedan smörjer man de sjuka ställena en gång om dagen på kvällen.
Maskrosens rötter:
1. Hjälper i samband med förstoppning. Koka te av maskrosrötter och drick på morgonen och kvällen före maten ett halvt glas åt gången.
2. Hjälper i samband med magsår. Man kan riva rötter och ha på bröd eller annars tugga färska. Rekommenderas ca tre rötter om dagen.
3. Sköter diabetes. Diabetiker rekommenderas tugga dagligen sakta och noga minst 10 unga maskrosstjälkar om dagen. OBS! Matsmältningen börjar redan i munnen.
Maskrosblad:
1. Hjälper i samband med inflammation i levern. Maskrosen är en vårlig, uppiggande växt. I salladen passar bra både maskrosblad, stjälkar och även unga rötter. Du kan få en lite sur sallad av maskrosblad, när man strimlar de tvättade bladen och blandar med grädde och olja från växtriket. Salladen är effektiv också mot kronisk leverinflammation.
Samla maskrosor (liksom alla andra örtväxter) i absolut ren natur och så nära ditt hem som möjligt. De växter som påverkar dig allra bäst växer bara i några kilometers radie från dig! Samla växternas delas som finns ovan jorden (blommor, stjälkar, blad) på våren, de under jorden (rötter) i stället på hösten. Personer som är känsliga för växter borde vara försiktiga när de använder maskrosmat till vårdbehov, för det är fråga om en mycket effektiv växt vad gäller energi och vårdegenskaper. I samband med allvarliga hälsoproblem konsultera alltid först din egen läkare.
Maskrosvår!