Mamma, förmodligen har ditt barns telefon inte blivit våt
NordenBladet — Polisinrättningen i Västra Nyland undersöker för närvarande tiotals fall av bedrägeri, till exempel på grund av en berättelse som denna: En mamma får ett sms från ett barn vars telefon har blivit våt, och nu behövs pengar. Förutom att telefonen vanligtvis inte är våt.Tyvärr fungerar den för polisen redan sorgligt bekanta bedrägerimetoden fortfarande ofta. I de senaste fallen är den förenande länken just att bedragaren utger sig för att vara en persons barn.Det finns gott om varianter av bedrägerierna. Ibland skickar bedragaren ett meddelande i barnets namn om att hens telefonnummer har ändrats. Därefter uppmanas föräldern att överföra pengar till ett angivet konto, eftersom barnet har problem med banken. Dessutom har det påstådda behovet av pengar berott på till exempel svårigheter att betala lånet, eftersom bankkoderna låtsas finnas i den blöta telefonen.De konton som offren har överfört sina pengar till har varit både utländska och inhemska. Ofta har offret instruerats att ange namnet på en helt främmande person som betalningsmottagare, men offret har ändå trott på att det handlat om en äkta begäran. I de senaste fallen har finländarnas tillgångar slutligen hamnat som antingen traditionell valuta eller kryptovalutor i olika europeiska länder.Ett tiotal västnylänningar har förlorat stora summor pengar på grund av bedrägerier. Många offer har överfört tusentals euro till bedragaren innan saken har tagits upp med det egna, riktiga barnet. I några fall rör det sig till och med om tiotusentals euro.Gör så här om du upptäcker att du blivit luradOm du märker att du har blivit lurad, kontakta genast den bank från vilken pengarna har överförts och berätta vad som hänt. Anmäl sedan brottet till polisen antingen elektroniskt eller genom att besöka någon polisstation.Det lönar sig att göra en polisanmälan även om möjligheterna att få tillbaka egendomen är små. Anmälningarna hjälper polisen att bilda sig en helhetsuppfattning om brottsserier.
Tyvärr fungerar den för polisen redan sorgligt bekanta bedrägerimetoden fortfarande ofta. I de senaste fallen är den förenande länken just att bedragaren utger sig för att vara en persons barn.
Det finns gott om varianter av bedrägerierna. Ibland skickar bedragaren ett meddelande i barnets namn om att hens telefonnummer har ändrats. Därefter uppmanas föräldern att överföra pengar till ett angivet konto, eftersom barnet har problem med banken. Dessutom har det påstådda behovet av pengar berott på till exempel svårigheter att betala lånet, eftersom bankkoderna låtsas finnas i den blöta telefonen.
De konton som offren har överfört sina pengar till har varit både utländska och inhemska. Ofta har offret instruerats att ange namnet på en helt främmande person som betalningsmottagare, men offret har ändå trott på att det handlat om en äkta begäran. I de senaste fallen har finländarnas tillgångar slutligen hamnat som antingen traditionell valuta eller kryptovalutor i olika europeiska länder.
Ett tiotal västnylänningar har förlorat stora summor pengar på grund av bedrägerier. Många offer har överfört tusentals euro till bedragaren innan saken har tagits upp med det egna, riktiga barnet. I några fall rör det sig till och med om tiotusentals euro.
Gör så här om du upptäcker att du blivit lurad
Om du märker att du har blivit lurad, kontakta genast den bank från vilken pengarna har överförts och berätta vad som hänt. Anmäl sedan brottet till polisen antingen elektroniskt eller genom att besöka någon polisstation.
Det lönar sig att göra en polisanmälan även om möjligheterna att få tillbaka egendomen är små. Anmälningarna hjälper polisen att bilda sig en helhetsuppfattning om brottsserier.
]]>
Källa: Poliisi.fi