Kontrollen av åldersgränsen för penningspel skärps
NordenBladet —
14.07.2020 kl 17.01Polisstyrelsen
Polisstyrelsen utredde i början av 2020 genomförandet av åldersgränskontrollen i penningautomatspelande. Enligt lotterilagen får personer under 18 år inte tillåtas att spela penningspel. Förbudet är villkorslöst.
Taloustutkimus genomförde i februari 2020 en utredning för Polisstyrelsen om hur väl unga personers myndighet kontrolleras då de spelar Veikkaus Ab:s penningautomatspel. Utredningens resultat uppvisade allvarliga brister i kontrollen av åldersgränsen för penningautomatspel.
Utredningens resultat
Enligt utredningen ombads endast var fjärde person som såg ung ut att bevisa sin ålder. Situationen var allvarligast hos spelombud där endast var sjätte försöksperson ombads att bevisa sin ålder då personen började spela eller under spelandet. I Veikkaus egna försäljningsställen kontrollerades åldern oftare, men även där lyckades 60 % procent av de unga spelarna undvika en ålderskontroll.
Med anledning av resultaten bad Polisstyrelsen Veikkaus Ab som har ensamrätt att sälja penningspel i Fastlandsfinland om en utredning av genomförandet av kontrollen av åldersgränsen och överlämnade resultaten även till Finlands Dagligvaruhandel rf som representerar största delen av spelombuden.
– Penningspel orsakar många finländare ekonomiska, sociala och hälsomässiga skadeverkningar. Åldersgränsen på 18 år för penningspel är inte en rekommendation utan gränsen är villkorslös och välmotiverad. Att skydda minderåriga från penningspel är mycket viktigt, eftersom vi vet att riskerna kring spelmissbruk är större ju yngre man är då man börjar spela penningspel, säger Jarkko Mikkola, gruppchef vid Polisstyrelsens lotteriförvaltning.
Åtgärder för skärpning av kontroll av åldersgräns
Veikkaus Ab har inlett införandet av korrigerande åtgärder. Som en central åtgärd har bolaget meddelat till Polisstyrelsen om att bolaget kommer att höja skyddsåldersgränsen för försäljning inom penningspel från 23 år till 30 år i alla sina verksamhetsställen och eftersträva att implementera ändringen under 2020. Vad gäller Veikkaus egna spelplatser infördes den nya skyddsåldersgränsen dock redan från och med 26.6.2020
Den nya praxisen motsvarar skyddsåldersgränsen för alkohol- och tobaksprodukter som säljs i dagligvaruhandeln. Syftet med skyddsåldersgränsen är att säkerställa att kontrollen av åldersgränsen fungerar i praktiken och att försäljningspersonalen inte skulle bedöma åldern på en person alltför lätt endast utgående från personens utseende.
– Utredningen visar att det finns ett behov av att förbättra kontrollen av åldersgränsen för penningspel. Vi förbättrar kontrollen och uppföljningen av åldersgränsens effekt genom att öka mängden mystery shopping, utbildning till spelförsäljare och vid behov antalet apparater som används i kontroll av åldersgränsen för att ge tillgång till spel. De tyngsta åtgärderna kommer att vara höjandet av skyddsåldersgränsen till 30 år under 2020 och obligatorisk identifiering som genomförs i början av 2021 för spel på alla decentraliserade penningautomater. Veikkaus kommer även att i fortsättningen att åtgärda bristerna snabbare och skärpa sanktionerna. Då bristerna åtgärdas utnyttjas vid behov den avstängning av spelautomater på distans som vi bygger upp och inför under sommaren 2020 och som administreras av Veikkaus. Veikkaus måste kunna uppnå en bättre nivå av kontroll av åldersgräns för penningspel, säger Jarmo Kumpulainen, direktör med samhällsansvar på Veikkaus.
Polisstyrelsen anser att de åtgärder för skärpning av kontrollen av åldersgränsen som Veikkaus föreslagit är nödvändiga och bra.
– Veikkaus ska i fortsättningen noggrant följa upp genomförandet av kontrollen av åldersgränsen och vidta åtgärder om brister upptäcks, säger gruppchef Mikkola.
Även Finlands Dagligvaruhandel rf anser att åtgärderna är välkomna och att åtgärderna klarlägger kontrollen av åldersgränsen för försäljningen av penningspel i butiker.
– Att övergå till obligatorisk identifiering av spelare är ett betydande framsteg i kontrollen av åldersgränsen för penningautomatspel i butiker. Identifieringen är ett bra praktiskt verktyg för personalen i butiken, liksom övergången till en skyddsåldersgräns på 30 år i enlighet med skyddsåldersgränsen för tobaks- och alkoholprodukter. När åldern kontrolleras för alla personer som verkar vara yngre än 30 år minskas risken för att minderåriga ska spela betydligt, konstaterar Kari Luoto, verkställande direktör för Finlands Dagligvaruhandel rf.
Polisstyrelsen fortsätter att följa upp genomförandet av kontrollen av åldersgränsen och bedömer effekten av de kommande åtgärderna.
– Utöver de åtgärder som nu genomförs ska Veikkaus i fortsättningen rapportera i realtid om kontrollen av åldersgränsen till Polisstyrelsen, säger Mikkola.
Hur genomfördes utredningen?
Personer som såg unga ut, men hade fyllt 18 år, gjorde testbesök. Deras uppgift var att spela penningsautomatspel på Veikkaus egna spelplatser och hos spelombud (bl.a. i samband med butiker och kiosker). Alla Veikkaus egna spelplatser ingick i utredningens stickprov. Spelombuden valdes så att både de största städerna och mindre orterna var representerade.
När spelaren kom till spelplatsen skulle hen ge personalen en möjlighet att upptäcka hen. Därefter observerades hur personalen ingrep i att den unga var vid spelplatsen och i spelandet. Om någon från personalen ingrep i spelandet eller försökte kontrollera spelarens ålder, var spelaren instruerad att säga att hen inte hade något identitetsbevis med sig. På så sätt var det möjligt att observera om spelaren tilläts att fortsätta spelandet eller inte. Omedelbart efter besöket sparade observatörerna sina observationer med hjälp av en smarttelefon i ett webb-formulär.
Observatörerna gjorde sammanlagt 300 testbesök i olika städer, 34 av dessa besök gjordes till spelplatserna Feel Vegas, 79 till spelplatserna Pelaamo och 187 hos spelombud. Besöken gjordes under tiden 4–25.2.2020.
Källa: Poliisi.fi