Helena-Reet: Skollov, ManicTime, Family Guy, Mumintroll, The Loud House-mani och som en avslutning en festklädd nackstek med stekt lök

Helena-Reet: Skollov, ManicTime, Family Guy, Mumintroll, The Loud House-mani och som en avslutning en festklädd nackstek med stekt lök

NordenBladet – Skolornas jullov började idag. Ivanka Shoshana hade en julfest i skolan – som föräldrar tyvärr inte kunde delta i på grund av corona. Det är tråkigt eftersom Ivanka (12) går första året i den nya, renoverade Tallinna Tond-skola (en skola för barn med funktionsnedsättning) och föräldrar bara ser sina barns studier och event virtuellt. På morgonen lämnar jag barnet vid dörren och hämtar henne vid lunch, allt på grund av försiktighetsåtgärder på grund av corona. Det är tråkigt att Ivankas assistentlärare alldeles nyligen hade corona och nu finns det också en elev i hennes klass som är coronapositiv.

Ivanka Shoshana har vanligtvis varit ett mycket friskt barn i hela sitt liv, bara några få förkylningar mycket sällan. Man kan bara hoppas att det kommer att fortsätta på samma sätt. Hon härdar sig regelbundet (tar en iskall dusch), är atletisk och tvättar händerna ofta (till och med för ofta). Jag anser att autistiska personer är kloka, de är dåliga på att kommunicera, men däremot är de bra på att googla, åtminstone min dotter. Till exempel är spektrumet av hans kunskap mycket svårt att bedöma, jag kan inte ens säga hur många språk hon förstår eftersom hon regelbundet lyssnar på Google översättningar av de termer hon letar efter, lyssnar på videor på olika språk och surfar på olika webbplatser. Engelska är flytande för henne i alla fall (det kan jag kolla), och de flesta saker hon kollar på är på engelska.

Egentligen, nyligen, tänkte jag att jag skulle sätta en spårare på hennes dator (jag laddar ner ManicTime i hennes bärbara dator) för att se vad hon besöker under dagen. Till exempel fick jag reda på att hon tittar på tecknade filmer Family Guy som jag inte tror är avsedda för barn. Tecknade situationskomikvitsar som skapats av Seth MacFarlane för Fox Broadcasting Company är samhällskritiska och i verkligheten en relativt begåvad parodi som milt sagt är för mycket för yngre barn. Kärnan i den tecknade filmen är Griffin-familjen, som bor i en imaginär stad som heter Quahogi på Rhode Island. Peter Griffin är en överviktig familjefar som gillar alkohol och är i psykisk dekadens, och Stewie Griffin till exempel är den yngre sonen i familjen som är en pratande baby och som ibland vill döda sin mor. Jag sa till Ivanka att hon inte får titta på den längre, den är våldsam och olämplig för barn. Jag tror att hon inte längre tittar på den, men jag ska ändå kolla det. Ibland kommer barnet fram till mig och ställer frågan om hon kan titta på den när hon växer upp, jag svarar att det kan hon då men fram tills dess rekommenderar jag henne att titta på något snällt, som Mumintroll. Idag pratade vi om Mumintroll. Jag sa att Mumintrollen inte bara ses av barn utan det är så trevligt att även vuxna ser på och älskar det, jag gillar att titta på Mumintrollen trots att jag är vuxen. Och hon började genast fråga: ser mormor också på det? Ser farfar också? Tittar även moster Sirli? osv. Det var så sött. Jag svarade att alla tittar 🙂 Och så tittade även hon på det.

Men hon har också en tecknad film hon gillar – see on The Loud House! Jag skulle säga att det är direkt The Loud House-mani. Hon är helt hängiven fan och kommer ofta med datorn kommer till mig och hon har en stoppad sekvens från svartvit video och hon vill att jag skall skriva ut den så att hon kunde färglägga den (nedan några exempel … de är en liten del av en jättehög som jag har skrivit ut för henne … kunde göra en egen hemtillverkad The Loud House-målarbok!) Men det är inte allt – idag kom hon fram till mig och sade att hon önskar att tomten skulle ge henne mjuka leksaker från The Loud House-serien: karaktärerna i serien Lisa, Luna och Lana. Väl. Säg mig, var jag får tag på dessa så snabbt? Haha … Dessa karaktärer skapade av Chris Savino för Nickelodeon säljs bara i Amerika så vitt jag vet.

(efter bilderna fortsätter bloggen)

Estella Elisheva var i telefon i mer än tre timmar på kvällen – skrattade och pratade med en av hennes bästa vänner, klasskamraten Rahel. Det var så fantastiskt att höra hur flytande hon talade helt ren ryska. Estella Elisheva började i en rysktalande judisk skola i Tallinn för åtta år sedan, när hon bara kunde säga “Mitt namn är Estella Elisheva”. Jag tror att språkkunskaper är en av de största gåvor som jag gett henne genom detta beslut. Jag har lärt henne sedan förskolan att det finns tre viktiga saker. Om hon sysslar med dem, så kommer jag aldrig att fråga vilka betyg hon får i skolan i andra ämnen eller vilka betyg hon har i skolbetyget.

De tre saker som jag rekommenderade henne att göra är:
1. Lär dig språk
2. Ta hand om ditt utseende (var sportig och i god kondition),
3. Syssla med din hobby som du älskar (för henne är det musik / fiol). Att komma långt kräver engagemang och att man inte har tid att vara bra på allt.

Men för att avsluta dagens blogginlägg, kvällens nackstek i galaklädsel med stekt lök. Uppriktigt sagt, jag har under en längre tid varit rent av fascinerad i mat! Ända sedan jag medvetet började äta hälsosammare har mat varit A och O för mig. Jag tycker om att laga mat, jag lägger ner mycket kärlek i den, jag gillar att servera mat och jag njuter av att äta mat som lagats med hjärta! Jag gör det aldrig som i förbifarten, som jag ibland gjorde när jag startade mitt företag. Vackert lergods (tillverkat av mig själv eller av barnen eller specialbeställda), extremt söta servetter, vackert serverad och dekorerad mat – det är en del av min dag! Jag vill aldrig sänka ribban igen!

PS! Så underbart att ha en egen trädgård!!! Jag älskar livet på landet!!! I år experimenterade jag och frös ned bär i glasburkar (ja, för att vara ännu mer miljövänlig och undvika plast). Det blev mirakulöst vackra frystbärburkar och är nu så fina och hjärtevärmande att använda på vintern!

Ha en vacker helg!
error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory