Helena-Reet: Lördag + Recept på saftiga kanelbullar fyllda med hjortronsylt!

Helena-Reet: Lördag + Recept på saftiga kanelbullar fyllda med hjortronsylt!

NordenBladet – Igår var Purim * och vi hade en liten fest hemma. Jag lyssnade på Purim Dance Mix, drack två flaskor champagne, skickade några meddelanden (som jag inte borde ha skickat för att jag brukar vara snusförnuftig som berusad: D) och deltog i en auktion, från vilken jag fick en ny vacker målning för min redan ganska stora samling av målningar. Det var en mycket fin kväll! Jag sov gott på natten tills Ivanka Shoshana knackade på min axel klockan åtta på morgonen och meddelade att det var dags för mig att börja laga hennes havregröt. Jag gjorde också en omelett (åh, det är så gott med ägg från frigående hönor och gäss som lever på landet!) och serverade den med avokado, rödbetor, inlagda gurkor och keso.

Sedan var det att gå ut. Jag gick på flera promenader idag. Vädret var underbart, solen sken och våren kändes redan i luften. Jag ser fram emot att vädret blir lite varmare och isen från vägarna smälter helt, och då börjar jag mitt gångrally igen. Jag har väntat på det länge. När kvällen kom hade jag hunnit gå fem kilometer. Det är en bra början, men målet är att vara i frisk luft minst 2-3 timmar varje dag och gå cirka 10-15 kilometer. Att röra på sig ger riktigt bra välbefinnande och det är naturligtvis också bra för vikten (speciellt för dem som liksom jag älskar att baka och laga all slags gott och ännu bättre varje dag… hahaha). Idag, enligt ett recept jag valde, bakade jag med Ivanka underbart läckra, fluffiga och saftiga kanelbullar. Verkligen utsökta! Receptet finns under fotogalleriet nedan!


Recept: Saftiga kanelbullar med hjortronyoghurtfyllning

Behövs:
500 g smördeg (Eesti Pagar-märket)
200 g helmjölk-hjortronyoghurt (Alma)
100 g fettblandning Võideks (Tere)
4 msk vetemjöl (Veski Mati)
4 msk socker
vaniljsocker, kanel

Gör så här:
Smält smördegen och kavla till en något tunnare rektangulär platta. Smält smöret och blanda i mjölet, sockret, vaniljsockret och kanelen (tillsätt mycket kanel!) och bred över degen. För nästa lager, bred över med yoghurten, rulla degen till en rulle och skär den i bitar som är cirka 2 cm stora. Baka i ugnen vid 200 grader tills bullarna är guldbruna.

Smaklig måltid!
Kramar!
_____________________________________________

* Purim är en judisk högtid som firas 14:e dagen i månaden Adar.

Kort om Purim:
Megillat eller Esthers bok. Esters bok berättar hur två personer använde gåvorna de fick från Gud – Ester sin skönhet och Mordechai sin visdom – för att rädda Guds folk. När den onda härskaren Haman lockade kung Ahashveros av Persien för att utrota judarna, utarbetade drottning Ester och hennes farbror Mordechai en listig plan för att förhindra den onda planen. Konspirationen omintetgjordes och Haman hängdes. Denna historia läses / berättas vid varje Purim. Hela Esters bok läses i synagogorna både på aftonen före Purim och på Purimdagen. Enligt judisk lag och tradition är Purim en tid för firande. Det är den enda dagen på året då det är påbudet att dricka och avsikten är att ta bort minnet om den onde Haman. Varje gång namnet på Haman nämns när man läser Megillat (Esters bokrulle), skakar barnen i skallror och för oväsen och de vuxna trampar golvet med fötterna. Barnen bär karnevalsdräkter, bär masker och man brukar ta mat och godis som gåvor till vänner, sjuka och fattiga. Mat har också sin roll att spela: traditionen är att äta triangulära pajer – Hamantasch.

Läs även:
* Tre böner som upprepas innan man läser Megillat (Esters bok).
* Shoshanat Yaakov “The Rose of Jacob” (Purim hymn)
* Purimkaka (Hamantasch) recept
* Purimvideor för barn

Läs också mina tidigare blogginlägg (alla inlägg kan läsas på fyra språk – estniska, finska, svenska och engelska!) 🙂


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory