Finland: Förslaget till ny kundavgiftslag i remissdebatt

NordenBladet — ​Riksdagen förde onsdagen den 9 januari remissdebatt om förslaget till lag om kundavgifter för social- och hĂ€lsotjĂ€nster. Den nya lagen gĂ€ller kundavgifter för de social- och hĂ€lsotjĂ€nster som landskapen har organiseringsansvaret för. Oppositionen kritiserar regeringen för att höja avgifterna. Enligt oppositionen blir vĂ„rden dyrare för de mest utsatta.

Enligt propositionen kan avgift tas ut hos kunden endast för de tjÀnster om vars avgifter det föreskrivs i lagen. Kundens eget landskap tar ut kundavgifterna. Landskapet kan ta ut avgifter som Àr lÀgre Àn det maximala beloppet av avgifterna eller efterskÀnka avgifter.

Kunden betalar samma avgift för alla tjĂ€nster som hör till landskapets organiseringsansvar, oberoende av tjĂ€nsteproducent. Även för tjĂ€nster som tillhandahĂ„lls mot kundsedel eller enligt en personlig budget tas det ut samma kundavgifter som för landskapets tjĂ€nster. TjĂ€nsteproducenten fĂ„r ta ut avgifter endast för oanvĂ€nda tjĂ€nster som inte avbokats.

Kundavgifternas maximibelopp (avgiftstak) för kunden Àr 683 euro per kalenderÄr. Enligt propositionen rÀknas i avgiftstaket  i fortsÀttningen Àven in avgifterna för besök och vÄrdÄtgÀrder inom mun- och tandvÄrden, avgifterna för tillfÀllig hemsjukvÄrd och hemsjukhusvÄrd, avgifterna för prehospital akutsjukvÄrd samt avgifter som betalats med utkomststöd.

Enligt propositionen Ă€r hĂ€lso- och sjukvĂ„rdstjĂ€nsterna för minderĂ„riga i fortsĂ€ttningen avgiftsfria. Ändringen utvidgar avgiftsfriheten till att gĂ€lla Ă€ven sluten hĂ€lso- och sjukvĂ„rd och specialiserad sjukvĂ„rd. För förebyggande tjĂ€nster tas  det i regel inte ut nĂ„gra kundavgifter i fortsĂ€ttningen heller. Även sĂ„dana besök inom öppenvĂ„rden som gĂ€ller psykisk ohĂ€lsa eller missbruksproblem Ă€r avgiftsfria.

I den föreslagna kundavgiftslagen ingÄr Àven bestÀmmelser om avgifter för lÄngvarigt serviceboende. Samtidigt förenhetligas grunderna för de inkomstbundna avgifter som tas ut för lÄngvarig eller fortgÄende och regelbunden service.

Efter remissdebatten remitterades Àrendet till social- och hÀlsovÄrdsutskottet för vidare behandling.

Regeringens proposition RP 310/2018

 

KĂ€lla: Eduskunta.fi


Tags assigned to this article:
FinlandRiksdagen

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information pÄ svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory