Färöarna – ETT MÄKTIGT RESMÅL för alla i Norden som är intresserade av fotografering och fågelskådning

Färöarna – ETT MÄKTIGT RESMÅL för alla i Norden som är intresserade av fotografering och fågelskådning

NordenBladet – Mitt i de stormiga strömmarna i Atlanten ligger Färöarnas magnifika skärgård på 18 öar. Skärgården har en total yta på 1 399 km². Den största ön är Streymoy, där huvudstaden Tórshavn ligger med sina vackra färgglada hus. En annan större kommuncentrum (kommun) är Klaksvík.

På grund av originalitet och skönhet i dess terräng, dess isolering och otillgänglighet är Färöarna en drömdestination för många, särskilt för resenärer med intresse för fåglar och fotografering. Med uppskattningsvis 3,5 miljoner fåglar av mer än 300 arter stannar på öarna varje år och därför är Färöarna ett verkligt paradis för fågelskådare.

Vad behöver man göra för att kunna se så mycket som möjligt? Vi rekommenderar att du hyr bil. I Lappland har du renar på vägarna, på Färöarna har du får. De finns överallt och kom ihåg att det är ni som är främlingar, inte de. Vik åt sidan och kör långsamt. Innan du kör är det bra att veta att du måste betala en avgift för att passera genom tunnlar (se tunnil.fo för mer information). På vissa platser måste du också betala för camping, eftersom attraktionerna ligger i ett privat område. Priser kan vara mycket dyra på sina ställen, men väl värt upplevelsen (se mer här: hiking.fo).

De nordiska länderna kännetecknas av djupa och mystiska granskogar, men sådana hittar du inte på Färöarna. Färöarna har inga skogar och alla träd är planterade eftersom den naturliga jordmånen – tjock basalt och tunt jordskikt – inte ger förutsättningar till träden att slå rot på något sätt. När färöborna vill se träd, åker de till ön Kunoy till Kunoy park. Bristen på träd är också anledningen till att färöborna inte har ett folkinstrument och nästan alla viktigaste forntida redskap, verktyg och prydnadsföremål måste göras av ben från val, fisk eller får. Bristen på musikinstrument ersätts emellertid av den färöiska kedjedansen, som dansas vid alla folksamlingar och sammankomster. Man stampar rytmen med fötterna och den speciella stegkombinationen har inte förändrats under århundraden. Kedjedans är det färöiska “folkinstrumentet”.

De boende på Färöarna har varit vana att spara, bara använda det nödvändiga, och klara sig med lite – från mat till uppvärmning – allt har det varit brist på i århundraden och därför är en av symbolerna som lokalbefolkningen använder om sig själva ordet “kamp”. Färöborna är dock inte fattiga – de har gott om “vitt guld” eller fårull! Fåren ger inte bara ull utan också mjölk och kött, vilket även gett öarna sitt namn – Fåröarna.

Vädret på Färöarna är varierande och det är en bra idé att packa i resväskan en regnrock, en varm ylletröja, en T-shirt och solglasögon, eftersom du kan behöva dem alla samma dag och många gånger! Extremt hårda naturförhållanden och isoleringen från resten av världen har format färöborna till ett samhälle som är sammansvetsat och där man respekterar varandra. Färöarna har en befolkning på över 48 000. På grund av att befolkningen är så utspridd finns det totalt 30 kommuner.



Foto: 2x Pexels

Bra att veta:
– Den närmaste befolkade platsen till Färöarna är Shetlandsöarna, 30 mil bort. Till Island är det 450 km, till Norge 675 km och till Köpenhamn 1500 km. Avståndet från skärgårdens nordligaste punkt till den sydligaste punkten är 113 kilometer, med ett maximalt avstånd på 75 kilometer från öst till väst. Öarna är vulkaniska med en topp på 882 meter över havet, Sættaratindur, och ligger på ön Eysturoy.

– Cirka 6% av marken är odlingsbar, resten används som betesmark för 70 000 får.

– Färöarna använder den danska kronan, men det finns också en speciell färöisk krona med samma värde. Det finns bankomater på Färöarna som kan användas för att ta ut pengar, men det är säkert trevligare att växlat pengar i förväg för de första utgifterna.

– Färöarna har sin egen flagga, egna sedlar och eget pass. Färöiska är ett officiellt språk men danskan kan användas i alla officiella ärenden och det danska språket är undervisningsspråket i skolorna.






Bilder: NordenBladet/Helena-Reet Ennet
Källa: NordenBladet.fi


Tags assigned to this article:
Färöarna





High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory