Estland: Aibolands museum i Hapsal (estlandssvenskarnas museum i Estland) + BILDER!

Estland: Aibolands museum i Hapsal (estlandssvenskarnas museum i Estland) + BILDER!

NordenBladet – Aibolands-museet, som grundades 1992 i Hapsal, presenterar den tusen år gamla bosättningen av kustsvenskar i Estland. Den permanenta utställningen presenterar estlandssvenskarnas historia från avlägsen forntid till nutid. Syftet med museet är att studera, bevara och presentera historien och de kulturella traditionerna av estlandssvenskar som bor i skärgården och fastlandet i västra Estland. Sedan 2002 har Aibolands museum sköts av det estniska kulturministeriet.

Svenskarna har bebott kustområdena och olika öar i nordvästra Estland i mer än tusen år.

I huset, öppnat av kungen av Sverige, kan man bekanta sig med det originella kulturarvet för denna lilla folkgrupp och titta på en 20 meter lång broderad matta som beskriver estlandssvenskarnas liv. Det innehåller en del där svenska bönder köpte ön Stora Rågö (Suur-Pakri) för 34 silvermark år 1345 från Padise kloster. Den svenska kungen Karl XVI Gustaf berömde den här bildväven till skyarna!

Estlandssvenskarnas väv berättar historien om svenskar som kom till Estland för tusen år sedan. Mot bakgrund av landsbygdens grå vardagsliv finns det många färgglada ögonblick i estlandssvenskarnas historia, som tillsammans bildar en mycket originell saga: förr i tiden kom man över havet för att bosätta sig på den obebodda kusten och de obebodda öarna i Estland. Med hjälp av speciella privilegier kunde man bevara svensk identitet genom århundradena ända fram till andra världskriget. Olika förvaltningar, krig, epidemier, den ständiga kampen för de egna rättigheterna, den ursprunglig folktraditionen, skapandet av ens egen svenskspråkiga utbildning och kulturvärld – dessa är nyckelorden i denna berättelse. Denna estlandssvenskarnas väv är broderad av estlandssvenska kvinnor. Från november 2001 till maj 2002 skapade de sina berättelser på Aibolands museum för att bevara sitt folks historia för kommande generationer.

Som en ny utställning visas för närvarande en utställning med musikinstrument. Gamla musikinstrument har ställts fram för besökarna. Mitt bland de färgglada instrumenten kan man koppla av en stund och titta på video med estlandssvenskarnas sång- och dansfestivaler genom tiderna.

Många traditionella träbåtmodeller som är typiska för kustsvenskarna har byggts och placerats i anslutning till museet.

Museets adress: Sadama 31/32, 90502 Hapsal


Aibolands museum ligger i Gamla hamnen i Hapsal, ”huvudstaden” för estlandssvenskarna, cirka en och en halv timmes bilfärd från Tallinn. Museets tre byggnader har utställningsutrymmen, ett bibliotek, ett mötesrum med 25 platser, ett båtbyggarhus och tre gästrum. I museets bibliotek kan man hitta det mesta av litteraturen publicerad om estlandssvenskarna.


Museibutiken har hantverk, böcker, kulturhistoriska kartor osv. Det finns också ett kafé under sommaren. För att beställa guidningar, guider, båtturer, mötesrum kan man ringa till +372 4737165 (vardagar 09.00-17.00)

I anslutning till museet finns ett vetenskapligt bibliotek som inrättats av estlandssvenskarnas kulturförening. Utöver den permanenta utställningen har museet organiserat en mängd offentliga evenemang (inklusive byggandet av en estlandssvensk segelbåt – Runö (Ruhnu) skuta – och med den ett besök i Stockholm, liksom byggandet av Ormsö (Vormsi)-båt och Runö (Ruhnu) pråm) föreställningar (bröllopsspel för Ormsö (Vormsi), Rågö (Pakri) och Vihterpalu) och utställningar (svenskarnas i Vihterpalu kamp för bevarande av deras modersmål och identitet, besöken av de kungliga i Estland).


Estlandssvenskarnas museum erbjuder också båtturer. I museets småbåtshamn väntar en kvinnlig fiskebåt Lilian på att få en åktur. Under tjugo minuter till havs kan man beundra vacker utsikt över staden Hapsal. Båten rymmer sju personer. En fantastisk och prisvärd upplevelse.

Museets vänner, “torsdagskvinnorna” gjorde en 20 meter broderad “Strandmatta”. De broderade bilderna berättar estlandssvenskarnas historia.

Museet är mycket fascinerande och definitivt värt ett besök. Ta dig tid att utforska museet, titta runt på museet gård och utforska träbåtarna. Ta också en titt inuti boden med nät. Det nya strandmagasinet har en intressant utställning.

Bilder: NordenBladet/Helena-Reet Ennet
Källa: NordenBladet.ee

Titta också:

 

 High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory