Estland: Aibolands museum i Hapsal (estlandssvenskarnas museum i Estland) + BILDER!

Estland: Aibolands museum i Hapsal (estlandssvenskarnas museum i Estland) + BILDER!

NordenBladet – Aibolands-museet, som grundades 1992 i Hapsal, presenterar den tusen Ă„r gamla bosĂ€ttningen av kustsvenskar i Estland. Den permanenta utstĂ€llningen presenterar estlandssvenskarnas historia frĂ„n avlĂ€gsen forntid till nutid. Syftet med museet Ă€r att studera, bevara och presentera historien och de kulturella traditionerna av estlandssvenskar som bor i skĂ€rgĂ„rden och fastlandet i vĂ€stra Estland. Sedan 2002 har Aibolands museum sköts av det estniska kulturministeriet.

Svenskarna har bebott kustomrÄdena och olika öar i nordvÀstra Estland i mer Àn tusen Är.

I huset, öppnat av kungen av Sverige, kan man bekanta sig med det originella kulturarvet för denna lilla folkgrupp och titta pÄ en 20 meter lÄng broderad matta som beskriver estlandssvenskarnas liv. Det innehÄller en del dÀr svenska bönder köpte ön Stora RÄgö (Suur-Pakri) för 34 silvermark Är 1345 frÄn Padise kloster. Den svenska kungen Karl XVI Gustaf berömde den hÀr bildvÀven till skyarna!

Estlandssvenskarnas vĂ€v berĂ€ttar historien om svenskar som kom till Estland för tusen Ă„r sedan. Mot bakgrund av landsbygdens grĂ„ vardagsliv finns det mĂ„nga fĂ€rgglada ögonblick i estlandssvenskarnas historia, som tillsammans bildar en mycket originell saga: förr i tiden kom man över havet för att bosĂ€tta sig pĂ„ den obebodda kusten och de obebodda öarna i Estland. Med hjĂ€lp av speciella privilegier kunde man bevara svensk identitet genom Ă„rhundradena Ă€nda fram till andra vĂ€rldskriget. Olika förvaltningar, krig, epidemier, den stĂ€ndiga kampen för de egna rĂ€ttigheterna, den ursprunglig folktraditionen, skapandet av ens egen svensksprĂ„kiga utbildning och kulturvĂ€rld – dessa Ă€r nyckelorden i denna berĂ€ttelse. Denna estlandssvenskarnas vĂ€v Ă€r broderad av estlandssvenska kvinnor. FrĂ„n november 2001 till maj 2002 skapade de sina berĂ€ttelser pĂ„ Aibolands museum för att bevara sitt folks historia för kommande generationer.

Som en ny utstÀllning visas för nÀrvarande en utstÀllning med musikinstrument. Gamla musikinstrument har stÀllts fram för besökarna. Mitt bland de fÀrgglada instrumenten kan man koppla av en stund och titta pÄ video med estlandssvenskarnas sÄng- och dansfestivaler genom tiderna.

MÄnga traditionella trÀbÄtmodeller som Àr typiska för kustsvenskarna har byggts och placerats i anslutning till museet.

Museets adress: Sadama 31/32, 90502 Hapsal


Aibolands museum ligger i Gamla hamnen i Hapsal, ”huvudstaden” för estlandssvenskarna, cirka en och en halv timmes bilfĂ€rd frĂ„n Tallinn. Museets tre byggnader har utstĂ€llningsutrymmen, ett bibliotek, ett mötesrum med 25 platser, ett bĂ„tbyggarhus och tre gĂ€strum. I museets bibliotek kan man hitta det mesta av litteraturen publicerad om estlandssvenskarna.


Museibutiken har hantverk, böcker, kulturhistoriska kartor osv. Det finns ocksÄ ett kafé under sommaren. För att bestÀlla guidningar, guider, bÄtturer, mötesrum kan man ringa till +372 4737165 (vardagar 09.00-17.00)

I anslutning till museet finns ett vetenskapligt bibliotek som inrĂ€ttats av estlandssvenskarnas kulturförening. Utöver den permanenta utstĂ€llningen har museet organiserat en mĂ€ngd offentliga evenemang (inklusive byggandet av en estlandssvensk segelbĂ„t – Runö (Ruhnu) skuta – och med den ett besök i Stockholm, liksom byggandet av Ormsö (Vormsi)-bĂ„t och Runö (Ruhnu) prĂ„m) förestĂ€llningar (bröllopsspel för Ormsö (Vormsi), RĂ„gö (Pakri) och Vihterpalu) och utstĂ€llningar (svenskarnas i Vihterpalu kamp för bevarande av deras modersmĂ„l och identitet, besöken av de kungliga i Estland).


Estlandssvenskarnas museum erbjuder ocksÄ bÄtturer. I museets smÄbÄtshamn vÀntar en kvinnlig fiskebÄt Lilian pÄ att fÄ en Äktur. Under tjugo minuter till havs kan man beundra vacker utsikt över staden Hapsal. BÄten rymmer sju personer. En fantastisk och prisvÀrd upplevelse.

Museets vĂ€nner, “torsdagskvinnorna” gjorde en 20 meter broderad “Strandmatta”. De broderade bilderna berĂ€ttar estlandssvenskarnas historia.

Museet Àr mycket fascinerande och definitivt vÀrt ett besök. Ta dig tid att utforska museet, titta runt pÄ museet gÄrd och utforska trÀbÄtarna. Ta ocksÄ en titt inuti boden med nÀt. Det nya strandmagasinet har en intressant utstÀllning.

Bilder: NordenBladet/Helena-Reet Ennet
KĂ€lla: NordenBladet.ee

Titta ocksÄ:

 

 High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information pÄ svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory