ESTA-bluffarna för resa till USA blir allt vanligare
OHMYGOSSIP – Har du också blivit lurad inför din USA-resa? Nätet vimlar av bluffsajter som försöker lura dig att betala orimliga summor för det intyg du behöver för att släppas in i USA. För åtta år sedan skippade USA de inresekort besökare fick fylla i på flyget till USA. I stället infördes ett modernare system där USA-resenärer före avresan fyller i en obligatorisk ansökan på nätet. Ansökan kallas ESTA, Electronic System for Travel Authorization.
En sådan ansökan kostar 14 dollar, ungefär 130 svenska kronor. Men det är lätt att bli lurad när du ska göra din ansökan, särskilt om det är första gången.
Många är oseriösa
Den som söker på termer som “esta ansökan usa” får upp ett stort antal sajter som erbjuder detta, men tyvärr är många av dem oseriösa.
ESTA-ansökan till USA görs på webbplatsen https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ som tillhör amerikanska Department of Homeland Security.
Men ofta vid sökningar på nätet kommer denna webbplats – den du egentligen söker – inte alls upp som förstaval.
Kanske får du en sajt som www.esta.us/svenska som första förslag och då ska du se upp.
Skojarsajterna erbjuder sig att hjälpa till med ansökan och anskaffning av ESTA men många av dem tar oskäligt betalt, upp till så mycket som 87 dollar, över 800 kronor per person.
Falska ESTA-sajter har bra position
Sanningen är att det inte finns något som helst skäl att vända sig till någon sajt i ärendet utom den officiella. Formuläret som ska fyllas i är långt, men inte särskilt krångligt och då kostar proceduren bara 14 dollar. Vanligtvis får du din ansökan godkänd inom någon minut och kan printa ut ditt tillstånd direkt.
Men bluffsajterna kring ESTA visar inga tecken på att försvinna. Tvärtom så tar de falska ESTA-sajterna allt bättre positioner i Googles svenska språkversion, enligt resejournalisten Göran Ingman som driver Allt om New York, svensk reseguide till New York på nätet.
– Jag har följt det här problemet sedan 2009, när ESTA infördes, och är förundrad över att bluffsidorna finns kvar och tycks lura nya resenärer hela tiden, säger han.
– På vissa ESTA-relaterade Googlesökningar ligger de falska sidorna bättre placerade än den officiella ansökningssidan.
Krånglig webbadress
Enligt Göran Ingman beror en del av den uppkomna situationen på den officiella sajtens krångliga och otydliga webbadress.
I början syntes webbplatsen inte alls speciellt bra i sökmotorer som Google, vilket öppnade en marknad för personer som vill tjäna en hacka på att lura resenärer.
Här är några av de mest kända oseriösa sidorna enligt Allt om New York:
www.esta.us/svenska.html
www.esta.se
estapermits.org/se/esta-visum-usa
www.electronic-esta.com
www.estausa.com/sv
usaestaonline.com/se
www.estasweden.com
www.usavisaonline.com
www.estavisaonline.org
www.authorization-esta.com
procedure-esta.com/se/esta-ansokan-for-usa/
www.usatravelvisa.net
www.esta-online.us.com
Bild: New York (OHMYGOSSIP/Helena-Reet Ennet)
Källa: alltomnewyork.se