Dialog om livet på nätet kan förebygga brott
NordenBladet —
Barn och unga vid skärm
Dagligen får barn och unga elaka kommentarer, hot eller trakasserier i sina sociala mediekanaler. Allt otrevligt på nätet är inte olagligt, även om det känns obehagligt för den som drabbas. Därför är det viktigt att föra dialog om livet på nätet.
Näthat, en brottslig gärning
Näthat är ett samlingsbegrepp för olika typer av brott. Det kan handla om olaga hot, ofredande, förolämpning och förtal. Men det kan också vara kränkande fotografering, hets mot folkgrupp, brott mot personuppgiftslagen och sexuellt ofredande.
Om den misstänkte är under 15 år blir det ingen förundersökning, även om brottet faller under allmänt åtal. Istället lämnar polisen ärendet vidare till socialtjänsten. Det betyder inte att det som hänt var lagligt, bara att ingen kan straffas för det. I en sådan process kan även unga under 15 år dömas till skadestånd. Om det är underåriga som begått brottet kan också föräldrarna tvingas att betala en del av skadeståndet.
– Det är viktigt att prata med sina barn i tidig ålder om hur man ska uppträda och hantera ord och bilder på nätet eller via meddelanden. Det är inte bara den som lagt ut den brottsliga bilden eller kommentaren som begår ett brott. Det gör även den som sprider den genom att dela vidare, säger områdespolis Therese Forslund.
Utsatt för hot, trakasserier eller kränkningar på nätetOm du har blivit utsatt för näthat finns det flera instanser som kan hjälpa till. Du bör anmäla till polisen så snabbt som möjligt och spara mejl eller chatthistorik. Gör skärmkopior om meddelanden riskerar att försvinna, exempelvis i Snapchat. Det kan lämnas till polisen som bevis. Du kan också be någon titta på originalet, för om ärendet går till rättegång kan den personen vittna om att din skärmkopia inte är manipulerad. Polisen kan också hjälpa dig för att du ska få det stöd du behöver.
Prata om livet på nätetDet är enklare att skriva något elakt eller kränkande på nätet än att säga det direkt till en person. Många gömmer sig bakom skärmen. Uppmuntra till dialog och berätta gärna för varandra om livet på nätet, om hur exempelvis barnens kompisar uttrycker sig eller hur barnet själv brukar uttrycka sig. Titta gärna tillsammans på videoklipp och diskutera om och vad som är bra eller dåligt. Som vuxen har du ett ansvar att hjälpa barnet med konflikter och det gäller även de som uppstår på nätet.
– Tänk på att bilder aldrig försvinner från nätet. En bild som du lagt upp kan lätt kopieras och spridas och man vet aldrig hur andra kan använda den. Under höstlovet kommer många barn och ungdomar ha mer skärmtid, passa på att prata med barnen om vad som händer på nätet, säger Therese Forslund.
Läs mer om näthat på polisens webb: https://polisen.se/lagar-och-regler/lagar-och-fakta-om-brott
Att tänka på när du pratar med barn och unga om nätet
Lyssna och låt dem berätta! Barn vill oftare än vi tror berätta vad de gör och vad de funderar på. Ta chansen och lyssna när de bestämmer sig för att dela med sig.
Håll dig genuint öppen och nyfiken, försök att inte vara dömande.
Det är okej att du inte vet exakt hur det funkar med all teknik, kom ihåg att du vet hur människor fungerar och vet hur det känns när någon säger något taskigt. Det spelar mindre roll hur det har gått till.
Prata om vad som är bra och dåligt med nätet. Du kan till exempel fråga vad gör de gör om någon är taskig, eller om någon är taskig mot en kompis?
Hota aldrig med att ta ifrån dem tillgång till nätet. Det är kontraproduktivt och kan göra mer skada än nytta.
Ett bra sätt att visa intresse är att be barn och unga visa vad de gör på nätet, kanske vill de visa sina favoritklipp på Youtube eller vilka bloggar och spel de tycker om. Be dem berätta vad det är de tycker är roligt med nätet och förklara att du vill veta och att du vill förstå.
Källa: Bris
Nyhet från
Polisen
Publicerad 29 oktober 2019 09:24
Källa: Polisen.se