Avtryckaren – snart öppnar ny utställning på Polismuseet

NordenBladet —
+3

Visa föregående bild

Bild: Polismuseet

Bild: Polismuseet

Bild: Polismuseet

Bild: Polismuseet

Visa nästa bild
Bild /4

Stäng

Polisen visar upp delar ur sin unika fotosamling med över 600 fotografier i ny fotoutställning på Polismuseet. Journalister bjuds in till pressvisning 6 februari.

Avtryckaren berättar om hur kameran kunde bli ett av polisens viktigaste redskap för att lösa brott, men handlar lika mycket om några av alla de människor som blivit fotograferade av polisen under de senaste 150 åren.
Sedan 1860-talet då fotograferandet slog igenom på allvar har kameran varit ett viktigt redskap för polisen. I Avtryckaren visas hundratals fotografier från de första porträtten av fångar och misstänkta, till det professionella brottsplatsfotografiet och fram till dagens digitala kameraövervakning och polisens kroppsburna kameror.
Visar unik samhällshistoria
Polisfotografierna visar unik samhällshistoria som inte går att hitta någon annanstans. I Avtryckaren möter vi migranter i det tidiga 1900-talet, kvinnor som brutit mot lösdriverilagen och tvingats till tvångsarbete och fattiga barn som stulit en bit bröd för att överleva.
Brottsplatsfotografiets utveckling skildras genom tre uppmärksammade kriminalfall: Ryssligan på 1910-talet, Salaligan på 1930-talet och Norrmalmstorgsdramat i augusti 1973. I Avtryckaren finns också berättelsen om den förste professionella polisfotografen Gustaf Sjöstrand.
Fram till dagens teknik
Utställningen visar också utvecklingen fram till dagens teknik med drönare, övervakningskameror och bildanalys, bl.a. bildens betydelse för att lösa terrordådet på Drottninggatan.
– Kom och möt en historia som du sällan möter någon annanstans, säger utställningens producent Anna Furumark. Här finns polisens spännande historia, men också kvinnohistoria och unika föremål ur museets samlingar. Titta på spegelstolen där den misstänkte placerades för fotografering och missa inte några av de föremål Jan-Erik Olsson hade med sig in bankvalvet under det uppmärksammade Norrmalmstorgsdramat.
Polismuseets chef Henrik Lindborg berättar:
– Avtryckaren lyfter fram bilder och berättelser från polisens samlingar som tidigare aldrig visats. Det ger perspektiv på vad polisfotografi är men också vad det innebär att bli fotograferad och dokumenterad. Under 150 år har många händelser och livsöden passerat, möt människorna framför och bakom polisens kamera.
Pressträff torsdag 6 februari kl. 10.00
Se utställningen och träffa producent Anna Furumark och museichef Henrik Lindborg. Välkommen till pressträff torsdag den 6 februari kl. 10.00.
Föranmälan till polismuseet@polisen.se, presslegitimation medtages.
Pressvisning startar kl. 11.00Kaffe/te/lunchmacka serveras kl. 11.30
För ytterligare information om utställningen kontakta: anna.furumark@polisen.se
Tel: 072-2289230
Pressbilder kommer att finnas på www.polismuseet.se under ”Press”.

Nyhet från
Polisen

Publicerad 10 januari 2020 10:17

Polisen visar upp delar ur sin unika fotosamling med över 600 fotografier i ny fotoutställning på Polismuseet. Journalister bjuds in till pressvisning 6 februari.

Källa: Polisen.se


Tags assigned to this article:
Polisens NyheterSverige





High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory