Att resa i Estland: Vita damens dagar i Hapsal och legenden om den odödliga kärleken + FOTON!

Att resa i Estland: Vita damens dagar i Hapsal och legenden om den odödliga kärleken + FOTON!

NordenBladet – Till Vita Damens dagar, som ordnas under fullmånenätter i augusti, kommer besökare till Hapsal (Haapsalu) från både Estland och utomlands. Tusentals människor kommer då att resa till Hapsal för att se åtminstone en glimt av damen i fönstret i dopkapellet som ligger vid sidan av katedralen. Under uppträdandet av den vita damen firar Hapsal – man firar Vita damens tid, när hela staden har erövrats av konserter, föreställningar, utställningar och fester.

Legenden säger att under medeltiden, när biskopen i Saaremaa-Läänemaa styrde, måste alla kaniker leva blygsamt och ingen kvinnas fot fick gå över slottets tröskel enligt klostrets lag. Men vad som hände var att det uppstod en passionerad kärlek mellan en av kanikerna och en estnisk tjej. Om eftersom ungdomarna inte kunde vara ifrån varandra, förde den unge mannen flickan i pojkkläder till kyrkokören som sångare. En dag avslöjades förräderiet och domen från biskopsrådet var hård: kaniken skickades till slottets fängelsehåla för att dö av svält, flickan däremot fick en bil bröd och en kopp vatten med sig och hon blev murad levande i muren i det ofärdiga dopkapellet.

Kvinnans själ fick emellertid ingen ro och så har den sörjt mannen hon älskade i århundraden i fönstret i dopkapellet och berättat historien om den odödlig kärleken.

Tidpunkten för Vita damen har varit en av de viktigaste händelserna i Hapsal under sommaren i tre decennier. Under helgen närmast fullmåne i augusti förvandlas den gamla staden i Hapsal till en livlig marknadsplats, ett mångsidigt kulturprogram kommer att köras från morgon till kväll, och vid mörkrets utbrott finns på programmet friluftsföreställningar om Vita damen vid biskopsslottet.

Under tiden för Vita damen är Karja-gatan en hantverksgata, vars symboler är estniska nationella hantverk och folkkultur. Föreställningar och konserter hålls på Lossiplats (på slottsgården) (i år var det ett utomhusspel om legenden om Hapsalu).

Vita damens dagar (eller Vita damens tid) är ett årligt kulturevenemang i Hapsal i augusti. Arrangemanget organiseras av kulturcentret i Hapsal. Evenemanget är baserat på legenden om Vita damen i Hapsal. Det första evenemanget hölls på 1980-talet.

Bilder: NordenBladet / Helena-Reet Ennet
Källa: NordenBladet.eeHigh quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory