Att flytta utomlands (RÅD för att hitta förmånligt boende) + ALLA nödvändiga länkar
OHMYGOSSIP – Oavsett om du åker utomlands för att studera, arbeta eller vara volontär, behöver du varje fall någonstans att bo. Kolla vad du måste göra i detalj och hur du kan hitta boende för din vistelse utomlands. Vi presenterar ungdomsportalens värdefulla tips.
På webbplatsen Ditt Europa hittar du alla uppgifter om dina rättigheter och skyldigheter när du flyttar till ett annat land. Om du studerar, arbetar eller bara söker jobb måste du uppfylla vissa formella krav när du flyttar till ett annat land.
Var och hur du letar efter bostad beror mycket på landet och staden du flyttar till, och därför är det viktigt att få kunskaper om orten. Ta kontakt med den lokala samarbetspartnern för Eurodesk som kan vara till hjälp på plats. När man bor utomlands är det också viktigt att kontakta ens eget lands ambassad för även där kan man få hjälp.
Föreningar för dem som bor utomlands
Sannolikt är du inte den enda utlänningen i ditt nya land. Många föreningar för utomlandsbosatta i hela världen kan hjälpa dig med att hitta bostad, arbete, möbler och tillställningar och ge värdefulla råd.
Just Landed: välj land, bekanta dig med andra där bosatta utlänningar och får reda på vad du behöver för att bo utomlands.
Expatriates.com: kolla annonser om din stad eller ditt område eller lägg till din egen annons.
InterNations: du kan finna andra utlänningar i över 390 städer i hela världen. Du får värdefull information och du kan delta i event som ordnas varje månad.
Kortvarigt boende i Europa
Planen för resan är klar, resväskorna packade, biljetterna köpa men hur är det med boendet? Ta reda på vad du kan bo billigt på ditt resmål.
1) Hostels
Vandrarhem är ett bra alternativ till hotell när man letar efter förmånligt boende i den stad som du besöker. Vi presenterar här de mest populära webbplatserna för att hitta vandrarhem.
European Hostels: leta efter de bästa och mest fördelaktiga boenden i den stad som du besöker. På denna site hittar du även nyttiga rekommendationer på resor.
European Hostel Guide: kunskap (även foton) om vandrarhem i hela Europa och länkar till deras webbplatser.
Hostel World: leta och reservera vandrarhem i hela världen, leta efter de bästa erbjudandena. Kolla även betygsättning, backpackers reseguider och rekommendationer.
Hostels.com: välj resans mål och hitta det bästa alternativet bland 35 000 vandrarhem. Glöm inte att bekanta dig med städernas reseguider och rubriken ”Travel Features”.
Hostelling International: ungdomsvandrarhem är ett bra och mer ekonomiskt sätt att bekanta sig med landet. Välj bland över 4 000 ungdomsvandrarhem i världen.
Hostel Bookers: hitta vandrarhem eller förmånligt hotell bland mer än 3 5000 resmål världen över. Kolla även reseblogg, listan över inspirerande resmål och reseguider för att garantera den bästa tänkbara resan för dig.
Råd för dem som bor på vandrarhem
Vad skulle vara ännu bättre sätt att spara på kostnader och bekanta sig med nya människor än att övernatta på ett vandrarhem? Här hittar du några råd om hur man kan göra boendet på ett vandrarhem så bekvämt som möjligt. Även om några vandrarhem har enkelrum eller mindre sovsalar måste du oftast dela badrum och toalett med andra gäster. Intimitet är det ingen idé att förvänta sig av på ett vandrarhem. Det är annorlunda med vandrarhem än med hotell för de erbjuder goda chanser till umgänge med andra och att träffa nya människor. Om du inte gillar nya människor kan du glömma dem när du lämnar vandrarhemmet. Allt beror på dig!
Bästa sättet att överleva på ett vandrarhem är att vara lugn och avslappad och att börja samtala med andra människor. Börja med dem som jobbar på vandrarhemmet: de är sannolikt från orten och de kan rekommendera dig vilka sevärdheter du borde besöka, var du kan äta och vilka fritidsställen besöka. Du kan hitta resesällskap eller festkompisar bland andra gäster på vandrarhemmet, få värdefulla rekommendationer på resor eller bara lyssna på andras berättelser och berätta dina egna.
För att allting skulle fungera friktionsfritt ger vi här också några tips på vad man borde ta hänsyn till när man packar sina saker:
a) Ingen vill stå i duschen i andra människors hår eller fotsvamp, så ta med dig badsandaler. Naturligtvis inte nya lädersandaler utan billiga plastsandaler som inte ta skada av tvål och vatten.
b) Rädslan över att någon kan stjäla dina saker kan ta bort nattsömnen och förstöra hela semestern. Utan att tala om att sådant verkligen händer. Skaffa för detta ändamål till din resväska, ryggsäck eller handväska ett lås eller fäst sakerna i sängen. Behåll din plånbok, ditt pass, din telefon och andra värdesaker under kudden eller nära kroppen.
c) Det är inte mycket behagligt om någons snarkande håller dig vaken hela natten. Det är bättre för alla om du tar med dig öronproppar för att lindra bullret (PS: om du själv är en snarkare och ändå vill bo på ett vandrarhem får du många vänner om du delar ut öronproppar till dem som delar rum med dig).
d) Ta med dig en egen handduk och om möjligt även lakan och sovsäck. Några vandrarhem har sådana och några inte, eller så är de inte så rena. Att låna handdukar och lakan brukar också kosta pengar.
e) Någon rumskamrat kan efter en festlig natt tro att hen nödvändigtvis måste tända alla ljusen i rummet – just då när du borde vakna tidigt på morgonen för att hinna till flyget. Ögonmask kan rädda dig från icke önskvärt vaknande.
Till sist ytterligare någonting viktigt: läs innan du bokar vandrarhemmet vad de som besökt det tidigare skriver om stället. Det är det bästa sättet att undvika obehagliga överraskningar.
2) Campingplatser
Om du föredrar närheten till naturen kan ett förmånligt alternativ passa dig – att tälta.
EuroCampings: detaljrika uppgifter om campingplatserna i Europa, så att du kan tälta med stil i hela Europa. Möjlighet att leta efter land, område, plats, campingplatsens namn eller service och byggnader.
Interhike: råd om tältliv och strövtåg överallt i Europa. Använd kartan för att hitta campingplatserna i det området du valt.
3) Att hyra en bostad eller att hyra i andra hand
Om du föredrar hemmiljö kan du hyra ett rum eller en hel lägenhet eller ge till andra hands uthyrning din egen bostad under tiden du själv är bortrest.
Airbnb: rum, bostäder, skepp och till och med hus i trädtopp – hyr boende i över 34 000 städer och 192 länder. För att minska resekostnader kan du hyra ut din egen bostad under tiden du själv är bortrest.
4) Byta bostad
Om du är öppen och redo att ta emot främmande människor i ditt hem har du möjlighet att tillbringa några dagar i någon annans hem.
Belodged.com: nätverksmiljö vars medlemmar kan leta efter boende hemma hos en annan medlem eller bara leta efter rekommendationer på resor på nästa mål.
Hospitality Club: bli medlem i klubben för att bli bekant med vänliga människor och för att hitta boende var som helst i världen.
Couchsurfing: hitta ortsbor hos vem du kan bo, med andra ord i 100 000 städer världen över; börja ta emot boenden och erbjud resanden övernattningsmöjligheter i ditt hem eller hitta din egen stad på nytt genom att där träffa gästande resenärer och lokalbefolkning på tillställningar som ordnar inom ditt område.
Knok: res och bo utan betalning i över 30 000 hem i 159 länder. Innehåller även hemförsäkring.
Om alla andra möjligheterna går om intet, du har ett tidigt flyg eller lång väntan mellan flygningarna eller om du vill ha lite mer spänning på din resa, kan du tillbringa natten på en flygplats? På webbplatsen Guide to Sleeping in Airports hittar du gästernas betyg, listan över flygplatser där man sover bäst och sämst och råd för att övernatta på en flygplats.
Foto: NordenBladet
Källa: NordenBladet.ee