Antalet stuginbrott ökar – grannhjälp ännu värdefullare
NordenBladet —
22.04.2020 kl 11.11Polisstyrelsen
Antalet stuginbrott som har rapporterats till polisen har ökat under första halvåret jämfört med året innan. Enligt polisens statistik registrerades i januari-mars detta år sammanlagt 268 stuginbrott, jämfört med 143 vid samma tid år 2019.
– Ökningen har skett på orter med mycket stugor, d.v.s. Inre Finland, Sydvästra Finland, Tavastland, Östra Finland och Sydöstra Finland, berättar polisinspektör Jyrki Aho från Polisstyrelsen.
Å andra sidan är situationen oförändrad i Lappland, Västra Nyland och Helsingfors jämfört med föregående år. I Uleåborg och Österbotten har antalet minskat jämfört med föregående år.
– Ökningen var som vanligt större genast i januari-februari, då ägarna själva hade besökt stugorna och konstaterat dåden, eller så hade övervakningen avtalats om med andra. I mars ökade antalen ytterligare, men så har det varit även under andra år vilket vanligtvis beror på ibruktagandet av stugorna. Förstörelserna avslöjas ofta på våren då den nya stugsäsongen inleds, säger Aho.
Enligt Aho har användbar egendom stulits från stugorna, t.ex. verktyg och maskiner, mopeder och fyrhjulingar, samt släpvagnar som behövs för att flytta på dem.
Polisen rekommenderar att använda grannhjälp
Regeringen har vädjat till allmänheten att avhålla sig från att resa i coronavirussituationen. Polisen vill också påminna om vikten av grannhjälp och av att hjälpa medmänniskor, speciellt nu i undantagsförhållanden.
-Grannhjälp är en bra hjälp: kom överens med grannarna att alla ser efter misstänkta förbipasserande och vid behov kontaktar polisen. Om den egna stugan ligger långt ifrån orten där man själv bor, och då resande till stugan i detta skede inte rekommenderas, kan det vara bra att be någon bekant som bor nära stugan att emellanåt gå och kontrollera situationen, säger Jyrki Aho.
Aho påminner om att skadegörelse och egendomsskador kan förhindras genom att inte lämna värdefull egendom i stugan.
– Om värdeföremål ändå måste lämnas lönar det sig att spara deras identifikationsuppgifter och fotografera sakerna.
Enligt Aho görs inbrotten ofta av en person som bor i grannskapet, som ofta lider av missbruksproblem, och som har omfattande erfarenhet av all sorts brottslighet relaterad till egendom. I och med de resebegränsningar som coronaviruset har fört med sig har även utländsk rörlig brottslighet minskat.
– Rörelse vid stugorna börjar när stugsäsongen är över och aktiv övervakning sällan finns. Det som finns till erbjudande stjäls. Det lönar sig för offren att undersöka försäljningsplatser på nätet, ifall bekant egendom skulle finnas till försäljning i närområdet, säger Aho.
Sätt att förhindra stuginbrott:
Kom överens om att invånarna på området övervakar områdets säkerhet, dvs. kontrollerar misstänkta personers genomfart och verksamhet samt kontaktar polisen vid behov. När en brottsling märker att hen har noterats, stannar brottslingen vanligtvis inte på området utan söker sig bort.
Lämna inte värdefull egendom framme. För bort allt värdefullt och intressant från stugan. Lämna inga vapen, alkohol, elektronik, arbetsmaskiner, dvs. inget som är lätt att sälja vidare på svarta marknaden eller på nätet.
Om du är tvungen att lämna värdefull egendom i stugan, fotografera egendomen och spara eventuella identifikationsuppgifter. Du kan även märka din egendom. Verktyg för märkning finns tillgängliga, och med dem kan du sköta enskilda identifikationsmärkningar utan besvär.
Låt gardinerna vara öppna. Då kan en tjuv se att det inte finns något att stjäla i stugan.
Inbrottslarm och övervakningskameror samt dekaler och skyltar som upplyser om dem är klart avskräckande.
Se polisens vinkkarivideo
Källa: Poliisi.fi