Antalet fall av sexuella trakasserier, bostadsinbrott och trafikbrott som anmäldes till Helsingforspolisen minskade i fjol, medan antalet narkotikabrott ökade

NordenBladet —

07.02.2020 kl 10.42Helsingfors
Antalet sexuella trakasserier, bostadsinbrott och trafikbrott som anmäldes till Polisinrättningen i Helsingfors minskade 2019 jämfört med 2018. Däremot ökade till exempel narkotikabrotten under samma period.
I fjol (1.1–31.12.2019) anmäldes totalt 98 194 brott till Polisinrättningen i Helsingfors. Det här är 18 123 färre än 2018 (-15,58 %) och beror främst på att antalet trafikbrott har minskat.
Egendomsbrotten minskade, medan bedrägerierna ökade
Antalet egendomsbrott som 2019 anmäldes till Helsingforspolisen låg nästan på samma nivå som 2018 (-1,16 %). Till exempel registrerades 14 068 stölder och 459 rån, och i båda grupperna noterades en minskning på bara några procent.
I fråga om antalet stölder ses tydliga trender: fickstölder (4 343), cykelstölder (3 808) och olaga intrång i bil (1 083), bostadsförråd (842), affärslokalitet (481) och byggplats (412).
När det gäller egendomsbrott har däremot bruksstölder av motordrivet fordon minskat avsevärt (-26,66 %). Med bruksstöld avses att någon stjäl en bil för att använda den en kort tid varefter bilen vanligen överges, och återförenas med ägaren. I fjol registrerades 520 bruksstölder av motordrivet fordon medan antalet registrerade fall 2018 uppgick till 709.
– Den tekniska utvecklingen är den främsta orsaken till att fallen minskar. I sekelskiftet blev startspärrar vanligare i bilen och samtidigt blev det mycket svårt att starta en bil utan bilnyckel. De bilar som saknar startspärr börjar vara 20 år gamla, så de är rätt få i trafiken. Med tanke på bruksstölder minskar alltså antalet potentiella bilar ständigt, säger kriminalöverkommissarie Kari Niinimäki vid Polisinrättningen i Helsingfors.
När det gäller egendomsbrott minskade även antalet bostadsinbrott avsevärt (24 %), och i fjol skedde 303 bostadsinbrott i Helsingfors. Antalet är det näst minsta under hela förra årtiondet och beror långt på att de här brotten prioriterades vid Polisinrättningen i Helsingfors.
– Bostadsinbrotten utreds centraliserat av specifika utredare. Det här har lett till att både inhemska och utländska gärningsmän har gripits i ett tidigt skede av många begynnande brottsserier. Utredningsprocenten är 35 och ligger på en bra nivå i internationell jämförelse, konstaterar Niinimäki.
Sett till polisanmälda egendomsbrott har däremot bedrägerierna ökat i fjol jämfört med 2018 (+14,47 %). Totalt 6 313 bedrägerier polisanmäldes 2019, medan antalet uppgick till 5 515 år 2018.
Enligt kriminalkommissarie Hannu Kortelainen vid Polisinrättningen i Helsingfors kan ökningen främst förklaras med att en förändring har skett i hur bedrägerierna registreras.
– Ännu 2018 registrerade vi brottsbenämningen bedrägeri för en misstänkt bedragare, och lade till antal brott under samma brottsbenämning enligt hur många målsägande som gärningsmannen hade bedragit. I fjol började vi registrera bedrägerifallens alla målsägande separat under en egen brottsbenämning, säger Kortelainen.
Anledningen till att statistiken visar ett uppsving i antalet bedrägerier beror även på att polisen klarade upp två stora bedrägeribrottsserier i början av 2019.
I den ena brottsserien hade en man stulit varor från olika butiker, såsom campingtillbehör och glasföremål, som han sålde på olika marknadsplatser i sociala medier. Både antalet bedrägerier och stölderna i anslutning till dem uppgick till cirka hundra. I den andra brottsserien sålde ett par obefintlig egendom på olika marknadsplatser i sociala medier. Det paret hade en brottsserie som omfattade totalt 175 bedrägerier.
De estniska organiserade kriminella grupperna sticker ut när det gäller bedrägeriutredningarna, enligt Kortelainen.
– Statistiken visar inget stort uppsving när det gäller bedrägerier som de här grupperna har utfört, men deras bedrägerier ger upphov till mycket arbete för brottsutredarna. De ekonomiska följderna är kännbara för de företag som blivit utsatta för bedrägeri.
De grova narkotikabrotten ökade
Antalet narkotikabrott som registrerats hos Helsingforspolisen ökade 2019 jämfört med 2018 (+12,15 %). Mest ökade antalet grova narkotikabrott (+35,48 %).
– Allt polisarbete kan inte mätas i antal. Det gäller att även tänka på kvalitet och polisarbetets verkan och genomslag. Narkotikabrott anmäls i allmänhet inte till polisen, utan det är polisen själv som ska avslöja dem. Den stora ökningen kan delvis förklaras med att polisen på ett effektivt sätt har utrett enskilda personers narkotikabrott och vet att göra avgränsningar för att uppnå en kostnadseffektiv utredning, säger Niinimäki.
Enligt Niinimäki ger polisarbetet bästa möjliga effekt när man lyckas stänga ner hela verksamheten för en organisation som begår narkotikabrott.
– Typiskt här är att polisen får fast till exempel alla organisationens ledare, de stora och medelstora langarna liksom de personer som svarar för importen. Det är svårt att ersätta dem varvid verksamheten upphör i den kriminella organisationen. I sådana fall får vi både kvalitet och antal, tillägger Niinimäki.
Alltfler fall av sexuellt utnyttjande av barn
Antalet sexualbrott som anmäldes till Helsingforspolisen låg i fjol på ungefär samma nivå som under det föregående året (-1,17). Antalet sexuella trakasserier (-13,91 %) och våldtäkter (-5,49 %) har minskat enligt statistiken. Kriminalkommissarie Saara Asmundela vid Polisinrättningen i Helsingfors vill ändå påminna om att offerundersökningar visar att merparten av sexualbrotten fortfarande inte anmäls.
– Antalet sexuella trakasserier har relativt sett minskat mest. Den senaste tiden har den offentliga debatten handlat mycket om trakasserier. När diskussionerna kring #metoo var som hetast gjordes rätt många brottsanmälningar om verbala trakasserier och förslag som inte uppfyller kriterierna för sexuella trakasserier. Numera görs färre sådana anmälningar och beskrivningen av händelserna i de anmälningar som görs uppfyller mycket ofta åtminstone kriterierna för sexuella trakasserier, det vill säga de handlar om beröring av sexuell natur.
Däremot visar statistiken att polisanmälda fall när det gäller sexuellt utnyttjande av barn i viss mån har ökat (+8,87 %). Asmundela betonar att antalet brottsanmälningar om sexuellt utnyttjande av barn ändå varierar från år till år.
– Antalet fall varierar i enlighet med hur många ärenden vi utgående från egna undersökningar har klarat av att avslöja. I polisens egna undersökningar uppdagades 2019 två stora brottsserier och båda hade tiotals målsägande. Den här typen av brottsserier leder till toppar i statistiken om sådana serier av brott inte har avslöjats eller uppdagats under tidigare år.
En stor brottsserie utreddes även 2018. Därför är ökningen inte alltför stor. Däremot har antalet brottsanmälningar som gäller sexuellt utnyttjande av barn nästan fördubblats från 2017 till 2019, konstaterar Asmundela.
Antalet trafikförseelser minskade avsevärt
Antalet trafikbrott som anmäldes till Helsingforspolisen minskade 2019 jämfört med 2018 (-10,55 %). De fall av äventyrande av trafiksäkerheten som polisen fått kännedom om minskade helt klart (-19,19 %).
Prestationerna minskade både när det gäller automatövervakning och traditionell trafikövervakning. Antalet trafikförseelser minskade rejält i fjol (-41,06 %) jämfört med det föregående året. Merparten av trafikförseelserna uppdagas via den automatiska trafikövervakningen.
Överkommissarie Jarkko Lehtinen vid Polisinrättningen i Helsingfors anser att förklaringen är att en betydande del av den arbetstid som användes på trafikövervakning handlade om att dirigera trafiken under EU-möten och olika statsbesök. När det gäller automatövervakningen förorsakade även poststrejken i slutet av året förseningar och extra arbete för Trafiksäkerhetscentralen.
– Polisen var mer synlig än vanligt i trafiken, men trafikdirigering syns inte som statistiska övervakningsprestationer, utan antalet minskade helt klart. Övervakningsprestationerna ökar säkert igen i år, i synnerhet när det gäller övervakning av den lätta trafiken, konstaterar Lehtinen.
1 Statistik för Polisinrättningen i Helsingfors 2019pdf, 259,8 kB
2 Statistik för Polisinrättningen i Helsingfors 2019xlsx, 33,9 kB
Tyvärr stöder vårt datasystem inte ännu tillgänglighetsdirektivet. Kontakta kommunikationsenheten vid Polisinrättningen i Helsingfors om bilagorna inte visas korrekt och du behöver stöd.

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
FinlandPolisens Nyheter och händelser





High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory